Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σεξ και αλκοόλ: Αιώνιοι σύμμαχοι ή άσπονδοι εχθροί;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣεξ και αλκοόλ: Αιώνιοι σύμμαχοι ή άσπονδοι εχθροί;
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Θα μας τρελάνουν οι Σκωτσέζοι!… Η Σκωτσέζικη μπύρα χωρίς αλκοόλ Days ξεκίνησε μια ευρηματική καμπάνια υποσχόμενη να επιστρέψει τα χρήματά στους πελάτες εάν δεν «παρατηρήσουν μια καλύτερη σεξουαλική εμπειρία» αφού πιουν την μπύρα τους.

Δεν ξέρω αν προλάβατε να δοκιμάσετε την εν λόγω μπύρα αλλά ας δούμε μερικά σχετικά επιστημονικά θέματα.

Η αιθυλική αλκοόλη (το αλκοόλ στην καθομιλουμένη) δρα ως ως κατασταλτικό στον εγκέφαλό μας, που είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος. Μπορεί αρχικά να μας προκαλέσει ένα αίσθημα ευφορίας, αλλά αυτό διαρκεί για λίγο και συνήθως ακολουθείται από κατάθλιψη.

Τα δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ο ρυθμός που πίνουμε αλκοολούχα ποτά και σε ποια ποσότητα.

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, περνάει αργά μέσω του αίματος στον οργανισμό μας και θα παραμείνει εκεί μέχρις ότου το ίδιο το σώμα το αποβάλλει μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και των ούρων, αν και η μεγαλύτερη ποσότητα θα διασπαστεί με τον μεταβολισμό. Το συκώτι επιτελεί το 90% του μεταβολισμού, διασπώντας το αλκοόλ και βγάζοντάς το από το σύστημά μας. Το ανθρώπινο συκώτι μεταβολίζει το αλκοόλ με τον ίδιο ρυθμό: 29 χιλιοστόλιτρα ανά ώρα. Η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και η σωματική μας υγεία, ο μεταβολικός μας ρυθμός, η ποσότητα φυσικά που έχουμε καταναλώσει και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα ήπιαμε τη συγκεκριμένη ποσότητα, εάν καταναλώσαμε αλκοόλ με γεμάτο ή άδειο στομάχι και βέβαια το βάρος και το ύψος μας. Οι γυναίκες επηρεάζονται γρηγορότερα από την ίδια ποσότητα αλκοόλ σε σύγκριση με τους ίδιου βάρους άντρες γιατί έχουν μικρότερη αναλογία νερού στον οργανισμό τους. 
Το αλκοόλ επιδρά στον εγκέφαλο ως αναισθητικό, καταπραϋντικό ή διεγερτικό, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.  Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του στο αίμα (Blood Alcohol Concentration/BAC), τόσο ισχυρότερες είναι οι επιδράσεις του.

Μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 10ml ή 8γρ. καθαρού οινοπνεύματος. Τα συνήθη ποτά περιέχουν:

  • 2.1 μονάδες, τα 175 ml κρασί
  • 2 μονάδες, ένα ποτήρι μπύρας Lager
  • 1 μονάδα, τα 25ml οινοπνευματώδη .

Aν πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι (250ml) κρασί, το σώμα σας χρειάζεται περίπου 3 ώρες να μεταβολίσει το αλκοόλ ενώ ένα ποτήρι ελαφριάς μπύρας, 2 ώρες. 
Ο λόγος που  τα επίπεδα αλκοόλ συσσωρεύονται στον οργανισμό μας οφείλεται στο ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, το αλκοόλ απορροφάται μέσα ταχύτερα από ό, τι μεταβολίζεται.

Συνεπώς, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι η φράση «Μέτρον Άριστον» ισχύει και εδώ!

Κατανάλωση με μέτρο μπορεί να μας φτιάξει την διάθεση χωρίς να μας «ρίξει».

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα