Τα “εγκλήματα” της Ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων
Με αφορμή ένα κείμενό μας σχετικά με την Ελληνική τυροκομία στο cibum, η Δρ Αλεξάνδρα Μέγα έγραψε στο cibum ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα ως προς τα τυροκομικά της προϊόντα.
Εδώ, θα πρέπει να εκμυστηρευθώ ότι έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια και ευαισθησία προς τους ανθρώπους που διδάσκουν και προάγουν τα τρόφιμα της πατρίδας μας.
Όπως έχω ξαναγράψει η Ελλάδα έχει το δυναμικό να παράξει εξαιρετικά τρόφιμα, τόσο οργανοληπτικά όσο και διατροφικά και είναι κρίμα αυτά τα τρόφιμα να μην μπορούν να βρουν μια θέση σε Ευρωπαϊκά gourmet εστιατόρια και παντοπωλεία…
Αυτόν τον στόχο έχει ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα στο ΕΚΠΑ με τίτλο «Εξωστρέφεια επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων: ποιοτικός έλεγχος, τυποποίηση, επισήμανση, οργάνωση εξαγωγών».
Εν έτει 2022, είναι έγκλημα να πουλάμε το λάδι μας χύμα στους Ιταλούς και στους Ισπανούς ή να το διακινούμε με… τενεκέδες, είναι έγκλημα να μην εξάγουμε ΠΟΠ τυριά, είναι έγκλημα να μην μπορούμε να εξάγουμε δυνατές ετικέτες οίνων. Στα πόσα εγκλήματα καιγόμαστε ως χώρα;
Φανταστείτε πόσες θέσεις εργασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε αν στήσουμε εταιρείες τυποποίησης και εξαγωγών.
Δεν θέλει κόπο για να σταματήσουμε αυτά τα εγκλήματα, αλλά τρόπο.
Ιδού ένας: το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων επιμόρφωσης σε αυτούς τους τομείς. Για τα προγράμματα σχετικά με τρόφιμα και διατροφή, κάνετε κλικ εδώ.