Ιχθυηρά, Υδράργυρος και ιχθυοκαλλιέργεια.
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του cibum τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάστηκαν ποια ιχθυηρά έχουν χαμηλά επίπεδα υδραργύρου.
Η Μεσόγειος Θάλασσα προμηθεύει ψάρια σε περισσότερους από 480 εκατομμύρια ανθρώπους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, καταναλώνονται περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνοι ψαριών και θαλασσινών κάθε χρόνο. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι περίπου 25 κιλά ετησίως. Όμως πολυάριθμες μελέτες, που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν αναφέρει υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε ψάρια που αγοράζονται από τοπικές αγορές σε χώρες της Μεσογείου.
Ο υδράργυρος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο τοξικό στοιχείο που μπορεί να βλάψει τα νεφρά, τους πνεύμονες, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Τα άτομα που πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον υδράργυρο στα ψάρια είναι οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Τα ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορούν να βλάψουν τα αγέννητα μωρά και τα αναπτυσσόμενα παιδιά. Επομένως, η κατανάλωση ψαριών με
χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο μπορεί να είναι ευεργετική για τις έγκυες γυναίκες, τις θηλάζουσες μητέρες, τις γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες και τα παιδιά.
Τα είδη με τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου ήταν οι σαρδέλες, ο γαύρος και η σαλέμα. Άλλα ψάρια και θαλάσσια πλάσματα με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου ήταν το κοινό καλαμάρι, η βαμμένη χτένα, το ριγέ μπαρμπούνι, η μαρίδα και δύο είδη τσιπούρας. Κανένα είδος οστρακοειδών δεν πληρούσε το όριο της ΕΕ για ασφαλή επίπεδα υδραργύρου.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε την ασφάλεια των ψαριών που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες μιας και η διατροφή αυτών των ψαριών δεν περιέχει βαρέα μέταλλα και άρα είναι 100% ασφαλή προς κατανάλωση!
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet