Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θεσσαλία: Ως που φτάνει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΘεσσαλία: Ως που φτάνει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα;
spot_img

Είναι ανύπαρκτοι και άρα επικίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία!

Διαβάζω στην δεξιόστροφη αλλά έγκυρη «Κ» ένα ρεπορτάζ από τον κάμπο που δημοσιεύθηκε στις 18 του Σεπτέμβρη, 8 μέρες πιο πριν, δηλαδή.

- Advertisement -

Αντιγράφω:

Σε καθεστώς έκτακτης υγειονομικής επιτήρησης έχουν τεθεί οι περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel». Τόσο οι τακτικοί έλεγχοι των υδάτων όσο και η επιδημιολογική επιτήρηση για την εκδήλωση κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων, όπως γαστρεντερίτιδες, λεπτοσπείρωση και ηπατίτιδα Α, αναμένεται να διαρκέσουν για αρκετούς μήνες και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, «μόλις ξεκινήσαμε».

Ο συναγερμός για ενδεχόμενη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου. Και όπως τόνισε στην «Κ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «ορισμένα νοσήματα, όπως π.χ. η ηπατίτιδα Α, απαιτούν χρόνο επώασης 4 έως 6 εβδομάδων. Περίπου τότε θα ξέρουμε πού βρισκόμαστε συνολικά».

Οπως αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, «ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε είναι το νερό, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Ολες αυτές οι “λίμνες” δεν είναι μόνο νερό της βροχής. Εχουν μέσα λύματα, νεκρά ζώα, τρωκτικά. Δειγματοληψίες γίνονται συνεχώς και κατά κύριο λόγο στις πηγές υδροδότησης, στις γεωτρήσεις. Αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανεξάρτητα εάν κάποια στιγμή κριθεί ότι το νερό του δικτύου είναι κατάλληλο για χρήση, εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να ελέγχουμε τις πηγές».

Επιμύθιο: ας ελπίσουμε ότι θα τις ελέγχουν τις πηγές καλύτερα από τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ και τον Δήμαρχο Μεσσαπίων, για τους οποίους γράφαμε χθες.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
 .

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα