Είναι ανύπαρκτοι και άρα επικίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία!
Διαβάζω στην δεξιόστροφη αλλά έγκυρη «Κ» ένα ρεπορτάζ από τον κάμπο που δημοσιεύθηκε στις 18 του Σεπτέμβρη, 8 μέρες πιο πριν, δηλαδή.
Σε καθεστώς έκτακτης υγειονομικής επιτήρησης έχουν τεθεί οι περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel». Τόσο οι τακτικοί έλεγχοι των υδάτων όσο και η επιδημιολογική επιτήρηση για την εκδήλωση κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων, όπως γαστρεντερίτιδες, λεπτοσπείρωση και ηπατίτιδα Α, αναμένεται να διαρκέσουν για αρκετούς μήνες και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, «μόλις ξεκινήσαμε».
Ο συναγερμός για ενδεχόμενη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου. Και όπως τόνισε στην «Κ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «ορισμένα νοσήματα, όπως π.χ. η ηπατίτιδα Α, απαιτούν χρόνο επώασης 4 έως 6 εβδομάδων. Περίπου τότε θα ξέρουμε πού βρισκόμαστε συνολικά».
Οπως αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, «ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε είναι το νερό, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Ολες αυτές οι “λίμνες” δεν είναι μόνο νερό της βροχής. Εχουν μέσα λύματα, νεκρά ζώα, τρωκτικά. Δειγματοληψίες γίνονται συνεχώς και κατά κύριο λόγο στις πηγές υδροδότησης, στις γεωτρήσεις. Αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανεξάρτητα εάν κάποια στιγμή κριθεί ότι το νερό του δικτύου είναι κατάλληλο για χρήση, εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να ελέγχουμε τις πηγές».
Επιμύθιο: ας ελπίσουμε ότι θα τις ελέγχουν τις πηγές καλύτερα από τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ και τον Δήμαρχο Μεσσαπίων, για τους οποίους γράφαμε χθες.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet