Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα τρώμε σε λίγα χρόνια;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤι θα τρώμε σε λίγα χρόνια;
spot_img

O συντηρητισμός ενός αριστερού εξτρέμ…

Με τον Νίκο Γδοντέλη είμαστε φίλοι εδώ και 30 παρά ένα χρόνια, από την εποχή που κάναμε τις μεταπτυχιακές μας σπουδές στην επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία. Μαζί έχουμε γράψει το 2006 το βιβλίο: «HACCP: από το H έως το P». Για μένα ο Νίκος, εκτός από καρδιακός φίλος, είναι ο καταλύτης να βλέπω το τρόφιμο από την μεριά της βιομηχανίας και αυτή η οπτική είναι εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη.

Άκουσα με ενδιαφέρον τις απόψεις του Νίκου για το …τραπέζι του μέλλοντος στη συνομιλία του με τους food processors, Νίκο Γκιώνη και Λεωνή Λειβαδίτη.

Τι θα τρώμε σε λίγα χρόνια…

Πρωτεΐνες από φυτά; 3-D κρέας;

Προσωπικά, στο θέμα της διατροφής είμαι, αν και αριστερό εξτρέμ, λίγο συντηρητικός. Με χαρά αγοράζω από το κρεοπωλείο της γειτονιάς μου μοσχαρίσιες μπριζόλες ή αρνίσιο μπουτάκι. Όταν ακούω για κρέας από… εργαστήριο, απλά χαμογελώ… Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα γίνει άμεσα πραγματικότητα αυτό, ότι και να λένε οι influencers…

Ο τομέας όμως στον οποίο θα πρέπει να εργαστούμε πιο συστηματικά είναι πώς μπορούμε να κάνουμε πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες τις παραγωγές κρέατος και ψαριών. Πώς να αξιοποιήσουμε τα παραπροϊόντα για την παραγωγή νέων τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο