O συντηρητισμός ενός αριστερού εξτρέμ…
Με τον Νίκο Γδοντέλη είμαστε φίλοι εδώ και 30 παρά ένα χρόνια, από την εποχή που κάναμε τις μεταπτυχιακές μας σπουδές στην επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία. Μαζί έχουμε γράψει το 2006 το βιβλίο: «HACCP: από το H έως το P». Για μένα ο Νίκος, εκτός από καρδιακός φίλος, είναι ο καταλύτης να βλέπω το τρόφιμο από την μεριά της βιομηχανίας και αυτή η οπτική είναι εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη.
Άκουσα με ενδιαφέρον τις απόψεις του Νίκου για το …τραπέζι του μέλλοντος στη συνομιλία του με τους food processors, Νίκο Γκιώνη και Λεωνή Λειβαδίτη.
Τι θα τρώμε σε λίγα χρόνια…
Πρωτεΐνες από φυτά; 3-D κρέας;
Προσωπικά, στο θέμα της διατροφής είμαι, αν και αριστερό εξτρέμ, λίγο συντηρητικός. Με χαρά αγοράζω από το κρεοπωλείο της γειτονιάς μου μοσχαρίσιες μπριζόλες ή αρνίσιο μπουτάκι. Όταν ακούω για κρέας από… εργαστήριο, απλά χαμογελώ… Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα γίνει άμεσα πραγματικότητα αυτό, ότι και να λένε οι influencers…
Ο τομέας όμως στον οποίο θα πρέπει να εργαστούμε πιο συστηματικά είναι πώς μπορούμε να κάνουμε πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες τις παραγωγές κρέατος και ψαριών. Πώς να αξιοποιήσουμε τα παραπροϊόντα για την παραγωγή νέων τροφίμων.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet