Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
10.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα τρώμε σε λίγα χρόνια;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤι θα τρώμε σε λίγα χρόνια;
spot_img

O συντηρητισμός ενός αριστερού εξτρέμ…

Με τον Νίκο Γδοντέλη είμαστε φίλοι εδώ και 30 παρά ένα χρόνια, από την εποχή που κάναμε τις μεταπτυχιακές μας σπουδές στην επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία. Μαζί έχουμε γράψει το 2006 το βιβλίο: «HACCP: από το H έως το P». Για μένα ο Νίκος, εκτός από καρδιακός φίλος, είναι ο καταλύτης να βλέπω το τρόφιμο από την μεριά της βιομηχανίας και αυτή η οπτική είναι εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη.

- Advertisement -

Άκουσα με ενδιαφέρον τις απόψεις του Νίκου για το …τραπέζι του μέλλοντος στη συνομιλία του με τους food processors, Νίκο Γκιώνη και Λεωνή Λειβαδίτη.

Τι θα τρώμε σε λίγα χρόνια…

Πρωτεΐνες από φυτά; 3-D κρέας;

Προσωπικά, στο θέμα της διατροφής είμαι, αν και αριστερό εξτρέμ, λίγο συντηρητικός. Με χαρά αγοράζω από το κρεοπωλείο της γειτονιάς μου μοσχαρίσιες μπριζόλες ή αρνίσιο μπουτάκι. Όταν ακούω για κρέας από… εργαστήριο, απλά χαμογελώ… Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα γίνει άμεσα πραγματικότητα αυτό, ότι και να λένε οι influencers…

Ο τομέας όμως στον οποίο θα πρέπει να εργαστούμε πιο συστηματικά είναι πώς μπορούμε να κάνουμε πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες τις παραγωγές κρέατος και ψαριών. Πώς να αξιοποιήσουμε τα παραπροϊόντα για την παραγωγή νέων τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα