Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Σε μια εξαιρετική ερευνητική εργασία τους που δημοσιεύθηκε πριν από 5 μήνες στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, συνάδελφοι στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μελέτησαν την επίδραση του κρασιού σε οξειδωτικούς δείκτες στρες σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.
Effect of Moderate Wine Consumption on Oxidative Stress Markers in Coronary Heart Disease Patients
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, η ομάδα Α δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ, η ομάδα Β κατανάλωσε κρασί και η ομάδα Γ κατανάλωσε αλκοόλ (27g την ημέρα για 8 εβδομάδες). Δείγματα αίματος και ούρων λήφθηκαν στο χρόνο 0, μετά από 4 εβδομάδες και μετά από 8 εβδομάδες. Στην ομάδα Γ βρέθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα της οξειδωμένης γουανίνης και των πρωτεϊνικών καρβονυλίων ενώ αυτοί οι δύο δείκτες ήταν στατιστικά σημαντικά μειωμένοι στην ομάδα Β. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι αντι-οξειδωτικές ενώσεις του κρασιού μπορούν να εκδηλώσουν το αντι-οξειδωτικό τους δυναμικό και να υπερκεράσουν τις οξειδωτικές δράσεις του αλκοόλ σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet