Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κρασί και η καρδιοπάθεια

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο κρασί και η καρδιοπάθεια
spot_img

Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Σε μια εξαιρετική ερευνητική εργασία τους που δημοσιεύθηκε πριν από 5 μήνες στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, συνάδελφοι στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μελέτησαν την επίδραση του κρασιού σε οξειδωτικούς δείκτες στρες σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.

Effect of Moderate Wine Consumption on Oxidative Stress Markers in Coronary Heart Disease Patients

 Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, η ομάδα Α δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ, η ομάδα Β κατανάλωσε κρασί και η ομάδα Γ κατανάλωσε αλκοόλ (27g την ημέρα για 8 εβδομάδες). Δείγματα αίματος και ούρων λήφθηκαν στο χρόνο 0, μετά από 4 εβδομάδες και μετά από 8 εβδομάδες. Στην ομάδα Γ βρέθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα της οξειδωμένης γουανίνης και των πρωτεϊνικών καρβονυλίων ενώ αυτοί οι δύο δείκτες ήταν στατιστικά σημαντικά μειωμένοι στην ομάδα Β. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι αντι-οξειδωτικές ενώσεις του κρασιού μπορούν να εκδηλώσουν το αντι-οξειδωτικό τους δυναμικό και να υπερκεράσουν τις οξειδωτικές δράσεις του αλκοόλ σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.   

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο