Το προσκήνιο απέχει πολύ λίγο… για να φέρουμε και να αναδείξουμε τα ελληνικά τρόφιμα
Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Στις 6 Μάη γράφαμε για τον τροφιμο-τουρισμό και αναλύαμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε τα τρόφιμα με την ιστορία του κάθε τόπου. Και στις 30 Μάη, διαβάσαμε στο cibum.gr ότι ανεκτίμητο αγροδιατροφικό θησαυρό χαρακτήρισε η γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Καλογήρου τα 113 προιόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ της χώρας, τα οποία συνδεδεμένα με το τουριστικό προϊόν (57 απ’ αυτά νησιωτικά) μπορούν να εξασφαλίσουν εμπορικές επιτυχίες στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Το πρόβλημα φαίνεται απλό αλλά δεν είναι: θα πρέπει εταιρείες τροφίμων και ξενοδοχειακές μονάδες να συνεργαστούν ώστε να φέρουν αυτά τα τρόφιμα στο προσκήνιο.
Παράδειγμα: Tουρίστες που μένουν λίγες μέρες σε αυτά τα νησιά, θα μπορούσαν να επισκέπτονται τις μονάδες παραγωγής τροφίμων. Φεύγοντας για τις πατρίδες τους, θα μπορούσαν να παίρνουν μαζί τους ένα μικρό δωράκι με αυτά τα τρόφιμα αλλά και μερικές συνταγές-ιδέες για το πώς θα μαγειρέψουν φαγητά σχετιζόμενα με αυτά τα τρόφιμα τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Έτσι, θα θυμούνται την Ελλάδα και τα νησιά μας μέσα από την γεύση και το άρωμα των τροφίμων μας.