Τι μπορούν να κάνουν βακτήρια του εντέρου του ψαριού για να φαίνεστε νεότερη;
Υπάρχουν αρκετά περίεργα συστατικά σε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως η βλέννη του σαλιγκαριού – η οποία χρησιμοποιείται για τις ενυδατικές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Οι ερευνητές, ωστόσο, όπως αναφέρει η ACS (American Chemical Society), μπορεί να βρήκαν κάτι ακόμα πιο περίεργο που υπόσχεται θαύματα για το πρόσωπό σας: μόρια που παράγονται από βακτήρια του εντέρου των ψαριών. Σε καλλιεργημένα κύτταρα, οι ενώσεις αυτές είχαν ιδιότητες λεύκανσης του δέρματος και επούλωσης των ρυτίδων, καθιστώντας τα πολύ πιθανά συστατικά στην καθημερινή περιποίηση του δέρματος, μελλοντικά.
Αν και τα εντόσθια των ψαριών είναι μάλλον το τελευταίο μέρος που θα έψαχνε κανείς το ελιξήριο νεότητας, δεν φαίνεται και απίθανο! Πολλά σημαντικά φάρμακα έχουν βρεθεί σε περίεργα μέρη – όπως οι αντιβιοτικές ιδιότητες της πενικιλίνης που ανακαλύφθηκαν μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα στη μούχλα. Πιο πρόσφατα, το υποψήφιο φάρμακο για τον καρκίνο του εγκεφάλου Marizomib προήλθε από μικρόβια που ανακαλύφθηκαν σε θαλάσσια ιζήματα στον πυθμένα του ωκεανού.
Δύο δυνητικά αναξιοποίητες πηγές νέων ενώσεων θα μπορούσαν να είναι τα μικρόβια του εντέρου της κόκκινης τσιπούρας και της μαύρης τσιπούρας, ψαριών που βρίσκονται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Αν και τα μικρόβια αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1992 και το 2016, αντίστοιχα, δεν είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες για τις ενώσεις που παράγουν. Έτσι, ο Hyo-Jong Lee και ο Chung Sub Kim αφιέρωσαν την έρευνά τους σε αυτά τα βακτήρια και ανακάλυψαν, προς έκπληξη, τα καλλυντικά τους οφέλη.
Η ομάδα αναγνώρισε 22 μόρια που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου της κόκκινης τσιπούρας και της μαύρης τσιπούρας. Στη συνέχεια αξιολόγησαν την ικανότητα κάθε ένωσης να αναστέλλει τα ένζυμα τυροσινάση και κολλαγενάση σε κύτταρα ποντικού που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο. (Η τυροσινάση εμπλέκεται στην παραγωγή μελανίνης, η οποία προκαλεί υπερμελάγχρωση στη γήρανση του δέρματος. Η κολλαγενάση διασπά το δομικό πρωτεϊνικό κολλαγόνο, προκαλώντας ρυτίδες.) Τρία μόρια από τα βακτήρια της κόκκινης τσιπούρας ανέστειλαν καλύτερα και τα δύο ένζυμα χωρίς να καταστρέφουν τα κύτταρα, γεγονός που τα καθιστά πολλά υποσχόμενα συστατικά για αντιρυτιδικές θεραπείες και θεραπείες λεύκανσης του δέρματος.
Η American Chemical Society (ACS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή να προωθήσει την ευρύτερη επιχείρηση χημείας και τους επαγγελματίες της προς όφελος του πλανήτη και των ανθρώπων. Η Εταιρεία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προώθηση της αριστείας στην επιστημονική εκπαίδευση και στην παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες. Τα κεντρικά γραφεία της ACS βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, DC και στο Columbus του Οχάιο.