Η πρώτη πειραματική απόδειξη για την άμεση επίδραση της σεροτονίνης στον αναπτυσσόμενο προμετωπιαίο φλοιό του εμβρύου.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications παρέχει άμεσες αποδείξεις ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και να συμβάλει στον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο University of Colorado Anschutz Medical Campus , επικεντρώθηκε στην επίδραση της φλουοξετίνης, που χρησιμοποιείται συνήθως σε φάρμακα όπως το Prozac και το Sarafem για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της περιγεννητικής κατάθλιψης, στον αναπτυσσόμενο προμετωπιαίο φλοιό.
Δεδομένου ότι η φλουοξετίνη δρα αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που έχει η σεροτονίνη στην ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού σε ένα έμβρυο.
O επικεφαλής συγγραφέας Won Chan Oh, και ο μαθητής του, Roberto Ogelman, υποψήφιος διδάκτορας νευροεπιστήμης, βρήκαν ότι η σεροτονίνη επηρεάζει άμεσα τις εκκολαπτόμενες και ανώριμες διεγερτικές συναπτικές συνδέσεις στον προμετωπιαίο φλοιό, οι οποίες εάν διαταραχθούν ή απορυθμιστούν κατά την πρώιμη ανάπτυξη μπορούν να συμβάλουν σε διάφορες διαταραχές ψυχικής υγείας. «Είμαστε οι πρώτοι που παρέχουμε πειραματικές αποδείξεις για την άμεση επίδραση της σεροτονίνης στον αναπτυσσόμενο προμετωπιαίο φλοιό όταν λαμβάνεται φλουοξετίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή η φλουοξετίνη όχι μόνο διασχίζει τον πλακούντα αλλά περνάει και στο μητρικό γάλα» είπε ο Oh.
Οι ερευνητές λένε ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εξατομικευμένη φροντίδα για εγκύους, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για τα οφέλη και τις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών και πιθανές μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις για την επιλόχεια κατάθλιψη.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Ogelman, R., Gomez Wulschner, LE, Hoelscher, VM et al. Η σεροτονίνη ρυθμίζει την ωρίμανση της διεγερτικής σύναψης στον αναπτυσσόμενο προμετωπιαίο φλοιό. Nat Commun 15 , 1368 (2024). https://doi.org/10.1038/s41467-024-45734-w