Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ο σολομός το «κοτόπουλο της θάλασσας»;

ΑρχικήΕπιστήμηΕίναι ο σολομός το «κοτόπουλο της θάλασσας»;
spot_img

Ποιες ομοιότητες παρουσιάζουν ο σολομός και το κοτόπουλο; Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCSB, είναι αρκετά παρόμοια στο περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

O σολομός και το κοτόπουλο εκ πρώτης όψεως δεν έχουν ιδιαίτερα κοινά, πέρα από το ότι είναι και τα δύο πρωτεΐνες. Ο σολομός εκτρέφεται στη θάλασσα, ενώ το κοτόπουλο στη στεριά, πέρα από το ότι εξωτερικά δεν θυμίζουν σε τίποτα απολύτως το ένα το άλλο.

Ωστόσο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCSB) ανακάλυψαν ότι ο τρόπος που εκτρέφονται ο σολομός και το κοτόπουλο τα καθιστά πολύ παρόμοια στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν.

Αναλύοντας το σολομό και το κοτόπουλο ως μέρος της έρευνάς τους για την εξεύρεση ενός τρόπου μείωσης των περιβαλλοντικών πιέσεων της βιομηχανίας τροφίμων στον πλανήτη, ο Ben Halpern, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Οικολογικής Ανάλυσης & Σύνθεσης του UCSB και συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας, μαζί με την ομάδα του παρατήρησαν ότι τα κοτόπουλα εκτροφής τρέφονται με ιχθυάλευρα και ιχθυέλαιο, ενώ ο σολομός ιχθυοτροφείου, που συνήθως τρώει άλλα ψάρια, εκτρέφεται επίσης με χερσαίες ζωοτροφές, όπως ελαιούχες καλλιέργειες, σόγια και σιτάρι, ακριβώς όπως και τα πουλερικά.

«Κατά μία έννοια, ο σολομός είναι το “κοτόπουλο της θάλασσας”», είπε ο Ηalpern, σύμφωνα με το New Food Magazine.

Ενώ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ το κοτόπουλο έχει 9  φορές το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τον σολομό εκτροφής, έχει 55 φορές μεγαλύτερη παραγωγή από τον σολομό. Αυτό οφείλεται στο ότι τα κοτόπουλα έχουν κύκλο αναπαραγωγής μόλις 6 με 8 εβδομάδες προτού φτάσουν στο σημείο σφαγής, ενώ ο σολομός 2 χρόνια.  

Σε ποιες χώρες του πλανήτη απαντάται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, το 95% του σωρευτικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος αυτών του κοτόπουλου και του σολομού, το οποίο περιλαμβάνει  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ρύπανση από θρεπτικά συστατικά, χρήση γλυκού νερού και χωρικές διαταραχές, συγκεντρώνεται σε λιγότερο από το 5% του πλανήτη.

Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, πως οι συνολικές σωρευτικές πιέσεις από την παραγωγή κοτόπουλου είναι υψηλότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Βραζιλία. Συγκεκριμένα, εντοπίζονται στις ακτές της Χιλής, του Μεξικού και της Κίνας.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι σε αυτό το 5% του πλανήτη που υφίσταται τις περιβαλλοντικές πιέσεις της παραγωγής κοτόπουλου και σολομού, υπάρχουν διαφορές στην περιβαλλοντική απόδοση των μεθόδων καλλιέργειας. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η κορυφαία παραγωγός κοτόπουλου στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία, οι μέθοδοι είναι πιο αποτελεσματικές από την Κίνα (τρίτη μεγαλύτερη).

Ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή εντοπίστηκαν επίσης διακυμάνσεις στις περιβαλλοντικές  πιέσεις στην ποσότητα παραγωγής σολομού, γεγονός που υποδεικνύει πως χρειάζονται βελτιώσεις στην απόδοση και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κοτόπουλο και ο σολομός είναι σχετικά περιβαλλοντικά αποδοτικοί σε σύγκριση με άλλες ζωικές πρωτεΐνες, όπως το βοδινό και το χοιρινό, αλλά πως το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα ανοίγει ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές στη σύνδεση της θαλάσσιας και της χερσαίας παραγωγής, αλλά και αναφορικά με τη βιωσιμότητα

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο