Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι… “μαγνήτες” κουνουπιών

ΑρχικήΕπιστήμηΓιατί μερικοί άνθρωποι είναι... "μαγνήτες" κουνουπιών
spot_img

Σε τι δεν μπορούν να αντισταθούν τα ενοχλητικά έντομα.

Είναι αδύνατο να κρυφτείς από ένα θηλυκό κουνούπι το οποίο σύμφωνα με μελέτες θα κυνηγήσει οποιοδήποτε μέλος του ανθρώπινου είδους παρακολουθώντας τις εκπνοές CO 2 , τη θερμότητα του σώματος και τη μυρωδιά του. Αλλά μερικοί από εμάς είμαστε «μαγνήτες κουνουπιών» που υφίστανται τις περισσότερες επιθέσεις από τα ενοχλητικά αυτά έντομα.

Ο τύπος αίματος, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση σκόρδου ή μπανανών, το να είσαι γυναίκα ή παιδί είναι όλες δημοφιλείς θεωρίες για το γιατί κάποιος μπορεί να προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια. Ωστόσο, για τα περισσότερα από αυτά, υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα δεδομένα, λέει η Leslie Vosshall, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Συμπεριφοράς του Rockefeller.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Vosshall και η ομάδα της, ξεκίνησαν να εξερευνήσουν την κορυφαία θεωρία για να εξηγήσουν τη διαφορετική ελκυστικότητα των κουνουπιών: μεμονωμένες παραλλαγές οσμών που συνδέονται με τη μικροχλωρίδα του δέρματος. Πρόσφατα απέδειξαν μέσω μιας μελέτης ότι τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από το δέρμα μπορεί να δημιουργήσουν ένα μεθυστικό άρωμα στο οποίο τα κουνούπια δεν μπορούν να αντισταθούν. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Cell .

«Υπάρχει μια πολύ, πολύ ισχυρή σχέση ανάμεσα στο να έχεις μεγάλες ποσότητες από αυτά τα λιπαρά οξέα στο δέρμα σου και να είσαι μαγνήτης για τα κουνούπια», λέει η Vosshall.

Στην τριετή μελέτη, οκτώ συμμετέχοντες κλήθηκαν να φορούν νάιλον κάλτσες πάνω από τους βραχίονες τους για έξι ώρες την ημέρα. Επανέλαβαν αυτή τη διαδικασία πολλές ημέρες. Τα επόμενα χρόνια, οι ερευνητές δοκίμασαν τα νάιλον μεταξύ τους σε όλα τα πιθανά ζευγάρια μέσω ενός «τουρνουά» τύπου round-robin. Χρησιμοποίησαν μια δοκιμασία οσφρόμετρου δύο επιλογών αποτελούμενη από έναν θάλαμο από πλεξιγκλάς χωρισμένο σε δύο σωλήνες, που ο καθένας κατέληγε σε ένα κουτί που συγκρατούσε μια κάλτσα. Τοποθέτησαν τα κουνούπια στον θάλαμο και παρατήρησαν προς τα που πετούσαν.

Μακράν ο πιο συναρπαστικός στόχος για ήταν το Θέμα 33, το οποίο ήταν τέσσερις φορές πιο ελκυστικό για τα κουνούπια από τον επόμενο πιο ελκυστικό συμμετέχοντα στη μελέτη και 100 φορές πιο ελκυστικό από το λιγότερο ελκυστικό, το Θέμα 19.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το θέμα 33 και προσπάθησαν να βρουν τι τον διαφοροποιούσε από τους άλλους. Χρησιμοποίησαν τεχνικές χημικής ανάλυσης για να εντοπίσουν 50 μοριακές ενώσεις που ήταν αυξημένες στο σμήγμα των συμμετεχόντων με υψηλή έλξη. Από εκεί, ανακάλυψαν ότι “οι μαγνήτες των κουνουπιών” παρήγαγαν καρβοξυλικά οξέα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τους λιγότερο ελκυστικούς εθελοντές. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται στο σμήγμα και χρησιμοποιούνται από βακτήρια στο δέρμα μας για να παράγουν τη μοναδική μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος.

Για να επιβεβαιώσει τα ευρήματά της, η ομάδα του Vosshall έγραψε άλλα 56 άτομα για μια μελέτη επικύρωσης. Για άλλη μια φορά, το Θέμα 33 ήταν το πιο δελεαστικό και παρέμεινε έτσι με την πάροδο του χρόνου.

«Ορισμένα άτομα συμμετείχαν στη μελέτη για αρκετά χρόνια και είδαμε ότι αν ήταν μαγνήτης κουνουπιών, παρέμεναν μαγνήτης κουνουπιών», λένε οι επιστήμονες. «Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει σχετικά με το θέμα ή τις συμπεριφορές τους εκείνη την περίοδο, αλλά αυτό ήταν μια πολύ σταθερή ιδιότητα του ατόμου».

Ο φαινομενικό άθραυστος ανιχνευτής αρωμάτων κουνουπιών καθιστά δύσκολο να οραματιστούμε ένα μέλλον όπου δεν είμαστε το νούμερο ένα γεύμα στο μενού. Αλλά ένας πιθανός τρόπος είναι να χειριστούμε τα μικροβιώματα του δέρματός μας. 

Πηγή:Science Daily

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα