Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Ο νέος Κανονισμός Ελαιολάδου 2022/2104

ΑρχικήΝέαΕΕ: Ο νέος Κανονισμός Ελαιολάδου 2022/2104
spot_img

Οι νέες προδιαγραφές εμπορίας ελαιόλαδου στην ΕΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα απάτης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απόφαση 2022/2104 έκρινε ότι η εφαρμογή των ενωσιακών προδιαγραφών εμπορίας για το ελαιόλαδο και των ελέγχων συμμόρφωσης έχει δείξει ότι ορισμένες πτυχές του κανονιστικού πλαισίου πρέπει να απλουστευθούν και να αποσαφηνιστούν.

Το ελαιόλαδο έχει ορισμένες οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής του, ανοίγουν μια αγορά σε σχετικά υψηλές τιμές σε σχέση με τις περισσότερες άλλες φυτικές λιπαρές ουσίες. Στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών της αγοράς, η ΕΕ καθορίζει προδιαγραφές εμπορίας των ελαιολάδων, οι οποίες θα εγγυώνται την ποιότητα του προϊόντος και θα καταπολεμούν αποτελεσματικά την νοθεία και την απάτη. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματική παρακολούθηση των προδιαγραφών εμπορίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θέσπισε ειδικές διατάξεις για αυτό το σκοπό.

Ο νέος κανονισμός που έχει τεθεί σε ισχύ, είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στις διατάξεις του νέου κανονισμού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κανόνες και προϋποθέσεις ανάμειξης κατηγοριών ελαιόλαδων, συσκευασίας, τρόποι σφράγισης, επισήμανση και ετικέτες, υποχρεωτικές ενδείξεις, ονοματολογία/τίτλοι, συνθήκες αποθήκευσης, σύστημα σήμανσης του τόπου προέλευσης, ειδικά για το «εξαιρετικά παρθένο» ελαιόλαδο και για το «παρθένο» ελαιόλαδο που πληροί συγκεκριμένους όρους, διατάξεις για τη σήμανση της προέλευσης των μειγμάτων, για τις ΠΟΠ και τις ΠΓΕ ο προσδιορισμός της προέλευσης σε περιφερειακή κλίμακα, κανόνες για τα εισαγόμενα, οδηγίες για την αναγραφή του τόπου και της περιόδου συγκομιδής, μέθοδοι ανάλυσης των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, ενδείξεις παραγωγής (πχ «πρώτη πίεση εν ψυχρώ» ή «εξαγωγή εν ψυχρώ»), οι  όροι που περιγράφουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη γεύση ή την οσμή καθώς και πληροφορίες στην επισήμανση για τη οξύτητα.

Για να διαβάσετε και να κατεβάσετε τον νέο Κανονισμό Ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο πατήστε ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα