Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Ο νέος Κανονισμός Ελαιολάδου 2022/2104

ΑρχικήΝέαΕΕ: Ο νέος Κανονισμός Ελαιολάδου 2022/2104
spot_img

Οι νέες προδιαγραφές εμπορίας ελαιόλαδου στην ΕΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα απάτης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απόφαση 2022/2104 έκρινε ότι η εφαρμογή των ενωσιακών προδιαγραφών εμπορίας για το ελαιόλαδο και των ελέγχων συμμόρφωσης έχει δείξει ότι ορισμένες πτυχές του κανονιστικού πλαισίου πρέπει να απλουστευθούν και να αποσαφηνιστούν.

Το ελαιόλαδο έχει ορισμένες οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής του, ανοίγουν μια αγορά σε σχετικά υψηλές τιμές σε σχέση με τις περισσότερες άλλες φυτικές λιπαρές ουσίες. Στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών της αγοράς, η ΕΕ καθορίζει προδιαγραφές εμπορίας των ελαιολάδων, οι οποίες θα εγγυώνται την ποιότητα του προϊόντος και θα καταπολεμούν αποτελεσματικά την νοθεία και την απάτη. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματική παρακολούθηση των προδιαγραφών εμπορίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θέσπισε ειδικές διατάξεις για αυτό το σκοπό.

Ο νέος κανονισμός που έχει τεθεί σε ισχύ, είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στις διατάξεις του νέου κανονισμού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κανόνες και προϋποθέσεις ανάμειξης κατηγοριών ελαιόλαδων, συσκευασίας, τρόποι σφράγισης, επισήμανση και ετικέτες, υποχρεωτικές ενδείξεις, ονοματολογία/τίτλοι, συνθήκες αποθήκευσης, σύστημα σήμανσης του τόπου προέλευσης, ειδικά για το «εξαιρετικά παρθένο» ελαιόλαδο και για το «παρθένο» ελαιόλαδο που πληροί συγκεκριμένους όρους, διατάξεις για τη σήμανση της προέλευσης των μειγμάτων, για τις ΠΟΠ και τις ΠΓΕ ο προσδιορισμός της προέλευσης σε περιφερειακή κλίμακα, κανόνες για τα εισαγόμενα, οδηγίες για την αναγραφή του τόπου και της περιόδου συγκομιδής, μέθοδοι ανάλυσης των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, ενδείξεις παραγωγής (πχ «πρώτη πίεση εν ψυχρώ» ή «εξαγωγή εν ψυχρώ»), οι  όροι που περιγράφουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη γεύση ή την οσμή καθώς και πληροφορίες στην επισήμανση για τη οξύτητα.

Για να διαβάσετε και να κατεβάσετε τον νέο Κανονισμό Ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα