Αυξημένοι φόβοι για ενδεχόμενη φυγή νέων επιστημόνων, στους ακαδημαϊκούς κύκλους.
Ζοφερό, προμηνύουν το μέλλον της έρευνας στην Ιταλία ορισμένοι ακαδημαϊκοί, μετά την ψήφιση του νόμου που απαγορεύει την παραγωγή και εμπορεία καλλιεργούμενου κρέατος πριν λίγους μήνες. Ο νέος νόμος που έχει επικριθεί αρκετά, σημαίνει ότι όποιος τον παραβαίνει μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο έως και 60.000 ευρώ. Αν και η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απολύτως το κομμάτι της έρευνας, δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών, με ορισμένους να φοβούνται μια ενδεχόμενη φυγή ταλαντούχων νέων επιστημόνων, ιδιαίτερα ανεπιθύμητη δεδομένου ότι σχεδόν το 10% των Ιταλών ζει ήδη στο εξωτερικό, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι η κίνηση μπορεί να κόψει μελλοντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης και να βλάψει την επιστημονική θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.
«Έχουμε ήδη πολλούς νέους εγκεφάλους που φεύγουν από την Ιταλία για διάφορους λόγους. Η χώρα μας έχει επενδύσει χρήματα για να μας δώσει εκπαίδευση. Αλλά θα πρέπει να φύγουμε γιατί δεν έχουμε μέλλον εδώ. Θα ήθελα να δημιουργήσω μια startup για καλλιέργεια κρέατος, αλλά αν είστε νέος, δεν έχει νόημα να ξεκινήσετε μια επιχείρηση σε αυτόν τον τομέα στην Ιταλία. Δεν θέλω να προχωρήσω σε άλλο πεδίο έρευνας μόνο και μόνο επειδή δεν έχω την επιλογή να συνεχίσω», είπε η Nike Schiavo, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Trento, η οποία είναι επίσης συνιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cellular Agriculture Italy, που ιδρύθηκε για να βοηθήσει την ανάπτυξη της νεοφυούς βιομηχανίας καλλιέργειας κρέατος της χώρας.
Ο Luciano Conti, Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Βιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, πρόσθεσε ότι παρόλο που περισσότεροι εδραιωμένοι ερευνητές σαν αυτόν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα προηγούμενα πεδία τους, αυτό δεν θα είναι μια επιλογή για όλους. «Νέοι ερευνητές όπως η Nike που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτόν τον τομέα απλώς δεν έχουν πλέον ευκαιρίες στην Ιταλία», είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι η έρευνα θα είναι δωρεάν και ανοιχτή, η απαγόρευση θα καταστήσει πιο δύσκολη τη λήψη χρηματοδότησης για τους επιστήμονες καλλιεργημένου κρέατος. «Επίσημα, ο νέος νόμος δεν πρέπει να επηρεάζει τους ερευνητές», είπε. «Αλλά σε αυτόν τον τομέα η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι ο κύριος μοχλός της έρευνας και τώρα βρισκόμαστε σε μεγάλες δυσκολίες όταν πρόκειται να το μεταφέρουμε στους ανθρώπους για να προωθήσουν την έρευνα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για αυτό το θέμα στην Ιταλία και καμία ιδιωτική χρηματοδότηση».
Ο Cesare Gargioli, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ανησυχεί ότι η απαγόρευση μπορεί να δημιουργήσει ένα κλίμα που θα μπορούσε να εμποδίσει τις επιστημονικές ανακαλύψεις στην ανάπτυξη του καλλιεργούμενου κρέατος να ωφελήσουν παρακείμενα πεδία ιατρικής έρευνας. Ο Cesare, ο οποίος ασχολήθηκε με το καλλιεργούμενο κρέας από τη μηχανική σκελετικών μυϊκών ιστών, λέει ότι και με τις δύο περιοχές να χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία, οι καινοτομίες που γίνονται στο καλλιεργούμενο κρέας θα μπορούσαν να δώσουν τεράστια ώθηση σε τομείς όπως η αναγεννητική ιατρική. «Δεν πρόκειται μόνο για την ανάπτυξη ενός προϊόντος που θα μπορούσε να διατεθεί στο εμπόριο στο μέλλον. Η απαγόρευση ενός πιθανού προϊόντος και όλη η εργασία που απαιτείται για την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος, φαίνεται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην έρευνά μας».
Άλλοι ακαδημαϊκοί ωστόσο, όπως ο Alessandro Bertero, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, παρά το γεγονός πως συμμερίζονται τις ανησυχίες, πιστεύουν ότι υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ιταλίας. Ο ίδιος υποστηριζει ότι υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για να χρησιμοποιηθεί η βιοϊατρική τεχνογνωσία της χώρας στην έρευνα πρώιμου σταδίου, ακόμη και αν οποιαδήποτε παραγωγή που προκύπτει ως αποτέλεσμα ιταλικών καινοτομιών θα είχε να κλιμακωθεί αλλού στην Ευρώπη. Πιστεύει μάλιστα, ότι η παραπληροφόρηση που κυριάρχησε στην ιταλική συζήτηση καταδεικνύει ότι οι επιστήμονες του καλλιεργούμενου κρέατος πρέπει να συνεργαστούν στενότερα για να διασφαλίσουν ότι οι ανακρίβειες μπορούν να αμφισβητηθούν, λέγοντας: «Ελπίζω ότι μπορούμε να μάθουμε από αυτό που συνέβη στην Ιταλία και να το αποτρέψουμε από το να συμβεί σε άλλες χώρες. ”
Ο Λούκα Λο Σάπιο, Επίκουρος Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας και Βιοηθικής στο Τορίνο, συμφώνησε ότι υπάρχει τώρα ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για ακαδημαϊκούς από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ανθρωπιστικών επιστημών, να συνεργαστούν, προβάλλοντας πειστικά επιχειρήματα σχετικά με τη σημασία του καλλιεργούμενου κρέατος και πώς μπορεί να ενταχθεί στη διατροφική κουλτούρα της Ιταλίας.