Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεσογειακή διατροφή για μια υγιή καρδιά

ΑρχικήΕπιστήμηΜεσογειακή διατροφή για μια υγιή καρδιά
spot_img

Το 26% σε μελέτη για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στα καρδιακά νοσήματα εμφάνισε χαμηλότερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Tα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πολλά και γνωστά σε όλη την υφήλιο, πέρα από τα πεντανόστιμα πιάτα που αυτή προσφέρει. Υπάρχουν, επίσης, πολλές ενδείξεις ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει, όμως, κάποιος που ήδη πάσχει από κάποια καρδιακή νόσο;

Η επιστήμη έδωσε για άλλη μια φορά την απάντηση. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που δημοσιεύθηκε το Μάιο, στο The Lancet μελέτησε τα αποτελέσματα μιας μεσογειακής δίαιτας σε 1000 άτομα στην Ισπανία που είχαν στεφανιαία νόσο (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έκανε μεσογειακή διατροφή και η άλλη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

 Να σημειωθεί πως και οι δύο δίαιτες είχαν ως βάση τους τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή έδινε έμφαση στην τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά ,ιδιαίτερα ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, μαζί με όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά και λιπαρά ψάρια. Η δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά περιλάμβανε λιγότερα μονοακόρεστα λιπαρά, μόνο άπαχες εκδόσεις ψαριών και πουλερικών και περισσότερες θερμίδες την ημέρα από υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και πατάτες. Τα άτομα και στις δύο ομάδες συμβουλεύονταν τακτικά έναν διαιτολόγο.

 Επτά χρόνια αργότερα, όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα στο Harvard Health Publishing, τα άτομα στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό,σε σύγκριση με άτομα της ομάδας χαμηλών λιπαρών. Η μελέτη, λοιπόν, πέρα από το ότι εμπλουτίζει τις υπάρχουσες γνώσεις γύρω από τη μεσογειακή διατροφή, δίνει χρήσιμες διατροφικές εναλλακτικές στους πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο