Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη συνδέει δημοφιλές γλυκαντικό με κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

ΑρχικήPicksNews LineΝέα μελέτη συνδέει δημοφιλές γλυκαντικό με κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος
spot_img

Τα γλυκαντικά εκτός από διατροφικούς σκοπούς, προτείνονται συνήθως σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή ζακχαρώδη διαβήτη.

Πριν από λίγους μήνες μελέτη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, ανέλυσε τα δεδομένα από 100.000 Γάλλους, τους οποίους παρακολούθησε για εννέα χρόνια εξετάζοντας την κατανάλωση γλυκαντικών μέσω διαφόρων τροφίμων μεταξύ των οποίων αναψυκτικά και ροφήματα. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνδέθηκε με 9% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και με 18% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου! Προηγήθηκε δε ειδοποίηση από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας -ΠΟΥ-για τους κινδύνους των γλυκαντικών.

Τώρα νέα έρευνα της New Cleveland Clinic που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, αναφέρει πως η γλυκαντική ουσία ερυθριτόλη, σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, που μπορεί δυνητικά να απειλήσουν και τη ζωή. Για τη συγκεκριμένη έρευνα, επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα σε περισσότερα από 4.000 άτομα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η Ερυθριτόλη βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα light προϊόντα.

  H παρούσα έρευνα είναι μια από τις πολλές που συσχετίζουν τα γλυκαντικά που αντικαθιστούν τη ζάχαρη με κινδύνους για την υγεία.

   Εξέτασαν λεπτομερώς την αλληλεπίδραση της ερυθριτόλης στο αίμα αλλά και σε απομονωμένα αιμοπετάλια, τα οποία απελευθερώνουν απαραίτητο ρυθμιστή για την πήξη του αίματος. Οι προκλινικές μελέτες έδειξαν, πως τα αιμοπετάλια ήταν πιο πιθανό να ενεργοποιηθούν και να σχηματίζουν θρόμβο, με τη συμβολή της ερυθριτόλης. “Τα γλυκαντικά όπως η ερυθριτόλη έχουν αυξηθεί γρήγορα σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά χρειάζεται να γίνει πιο εις βάθος έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους”, δήλωσε στο Eurecalert, ο ανώτερος συγγραφέας Stanley Hazen, M.D., Ph.D., Πρόεδρος του Τμήματος Καρδιαγγειακών & Metabolic Sciences στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner και επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Cleveland Clinic. “Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα τρόφιμα που τρώμε δεν είναι κρυφοί παράγοντες”, συμπλήρωσε.

   Η ερυθριτόλη είναι τεχνητό γλυκαντικό που παράγεται από το καλαμπόκι όπως η μαλτιτόλη, και συγκαταλέγεται στα υποκατάστατα της ζάχαρης καθώς διαθέτει παρόμοια γλυκύτητα χωρίς θερμίδες και είναι Αναγνωρισμένη ως Ασφαλής (GRAS)” από τον FDA. Μετά την κατάποση, η ερυθριτόλη μεταβολίζεται αργά από τον οργανισμό και κυρίως αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων. Το ανθρώπινο σώμα παράγει μικρές ποσότητες ερυθριτόλης με φυσικό τρόπο, επομένως μπορεί να συσσωρευτεί οποιαδήποτε πρόσθετη κατανάλωση.

    Τα γλυκαντικά εκτός από διατροφικούς σκοπούς, προτείνονται συνήθως σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή ζακχαρώδη διαβήτη, που έχουν έτσι κι αλλιώς αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή ανακοπή, οπότε σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως οι μελέτες κλινικής παρατήρησης καταδεικνύουν συσχέτιση και όχι αιτιότητα και θα πρέπει για εξατομικευμένες συστάσεις να απευθυνόμαστε σε ειδικούς. “Η μελέτη μας δείχνει ότι όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα τεχνητά ζαχαρούχο ρόφημα με μια ποσότητα ερυθριτόλης που βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, παρατηρούνται αξιοσημείωτα αυξημένα επίπεδα στο αίμα για μέρες, επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που ενισχύουν τους κινδύνους θρόμβωσης”, είπε ο Dr. Hazen. “Είναι σημαντικό να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες ασφάλειας για να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών γενικά, και της ερυθριτόλης ειδικά, στους κινδύνους για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα