Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιες τάσεις περιμένουμε από τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών το 2023

ΑρχικήΝέαΠοιες τάσεις περιμένουμε από τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών το 2023
spot_img

Ο Carlos Fernandez περιγράφει τη βιομηχανία και τροφίμων και ποτών του μέλλοντος βασισμένος στις κορυφαίες αναπτυσσόμενες τάσεις.

Για πολλούς, η κορυφαία τάση στον κλάδο τροφίμων είναι η βιωσιμότητα και τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Αλλά όσο ενισχύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών στο χώρο του τρόφιμου, σε συνδυασμό με τον  πληθωρισμό και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις, αφενός ο όρος «βιωσιμότητα» θα πρέπει να γίνει πιο σαφής και ξεκάθαρος και αφετέρου οι δεσμεύσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνουν πιο ενισχυμένες.

Σε άρθρο του ο Carlos Fernandez, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στην Βιωσιμότητα των Πελατών και στο Market Development στην JBT Corporation, στο Industry Today αναπτύσσει ορισμένες από τις κορυφαίες τάσεις της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών για το 2023.

Νερό και Ενέργεια

Η ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα είναι δαπανηρά και αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στη βιομηχανία μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, οι εκπομπές ορισμένων ιδιαίτερα ριπογόνων καυσίμων είναι ιδιαίτερα επιζήμια για το περιβάλλον, οπότε η επένδυση σε αποδοτικό εξοπλισμό, τεχνολογία και διαδικασίες είναι κρίσιμης σημασίας.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το νερό. Σήμερα, περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλή λειψυδρία, ενώ  οι ξηρασίες και η πτώση των υδροφόρων στρωμάτων ενισχύουν τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους λειψυδρίας. Με τη βιομηχανία τροφίμων να κάνει ιδιαίτερα εκτεταμένες σπατάλες νερού, το 2023 συστήματα τεχνολογίας ατμού και συστήματα επαναχρησιμοποίησής του είναι απαραίτητα.  

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τροφίμων, λιγότερη σπατάλη

Περίπου το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού βρίσκεται σε καθεστώς πείνας, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, εκτιμάται ότι τα απόβλητα τροφίμων προκάλεσαν το 8% έως 10% των παγκόσμιων εκπομπών μεταξύ 2010 και 2016.

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών πρέπει να συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη επέκτασης της διάρκειας ζωής των προϊόντων της, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η επισιτιστική ανασφάλεια.

 Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τεχνολογικές καινοτομίες  είτε για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων είτε για την παράταση της διάρκειας των προϊόντων, για παράδειγμα μέσα από τη συσκευασία.

Πρωτεΐνες με βάση τα κύτταρα

Η παραδοσιακή κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στη ρύπανση από θρεπτικά συστατικά, ενώ οι αγελάδες εκπέμπουν περίπου το μισό μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, ο Fernandez επισημαίνει πως δύο ολοκληρωμένες νέες μελέτες διαπίστωσαν ότι το κρέας με βάση τα κύτταρα θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 92% λιγότερη υπερθέρμανση του πλανήτη, 93% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και χρήση έως και 95% λιγότερη γη και 78% λιγότερο νερό σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή βοείου κρέατος.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως η μετάβαση σε εναλλακτικές, κυτταρικές πρωτεΐνες μπορεί αφενός να εξαλείψει  την ανάγκη εκτροφής ζώων για κατανάλωση και ως εκ τούτου να αλλάξει ριζικά τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων. Φυσικά, για να μπορέσει να είναι καταναλωτικά αποδεκτή αυτή η μετάβαση πρέπει η γεύση και η τιμή να είναι συγκρίσιμη με τις παραδοσιακές επιλογές του σήμερα.

Βιώσιμη συσκευασία

Σύμφωνα με έρευνες,  το 60-70% των καταναλωτών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για μάρκες που έχουν πιο βιώσιμες συσκευασίες. Το 2023, ο Fernandez προβλέπει πως αυτή η τάση θα εξελιχθεί περαιτέρω, με τις εταιρείες να στρέφονται σε εναλλακτικές συσκευασίες που χρησιμοποιούν κομποστοποιήσιμα υλικά, χαρτί, χαρτόνι και κυρίως εναλλακτικές πλαστικού, όπως πλαστικά από μονο-υλικά, τα οποία μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να ανακυκλωθούν.

Ένα ισχυρό σχέδιο ESG

Η αβεβαιότητα στη σημερινή οικονομία αποτελεί απόδειξη πως η βιωσιμότητα πρέπει να υιοθετηθεί ως άμεση προτεραιότητα από τις επιχειρήσεις τροφίμων. Για αυτό απαιτείται η εφαρμογή ενός ισχυρού σχεδίου περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Οι κατασκευαστές που αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της βιομηχανίας για να μειώσουν τα απορρίμματα τροφίμων και συσκευασιών και να αυξήσουν την απόδοση του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία τώρα και στο μέλλον, αναφέρει ο Fernandez.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα