Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο γάλα μοιάζει περισσότερο με το μητρικό σε περιεκτικότητα λιπιδίων

ΑρχικήΕπιστήμηΠοιο γάλα μοιάζει περισσότερο με το μητρικό σε περιεκτικότητα λιπιδίων
spot_img

Συγκριτική Ανάλυση της Περιεκτικότητας σε Ωμέγα-3, Ωμέγα-6 και Ενδοκανναβινοειδή σε Ανθρώπινο, αγελαδινό, κατσικίσιο και Φόρμουλα Γάλακτος

Οι πρακτικές διατροφής των βρεφών καθορίζουν την ανάπτυξη τους και τη σύνθεση του σώματος κατά τη βρεφική ηλικία, γεγονός που έχει διαρκή επίδραση στην μεταβολική υγεία και τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία. Το ανθρώπινο γάλα είναι η κύρια πηγή διατροφής των βρεφών, αν και τα ποσοστά θηλασμού μειώνονται σήμερα και το ανθρώπινο γάλα συχνά αντικαθίσταται από βρεφικό γάλα με βάση το ζωικό γάλα. Το βρεφικό γάλα έχει σκοπό να αναπαράγει τη σύνθεση του ανθρώπινου γάλακτος, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις φυσιολογικές αντιδράσεις στον θηλασμό και τη διατροφή με γάλα στα μωρά. Γι αυτό και απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη σύνθεση του ανθρώπινου γάλακτος και άλλων τύπων γάλακτος, ειδικά όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε λιπίδια.

Το ανθρώπινο γάλα είναι πλούσιο σε λιπίδια, εκ των οποίων το 85-90% απορροφάται και μεταβολίζεται από τα τελειόμηνα βρέφη. Το λιπιδαιμικό προφίλ στο πλάσμα των θηλαζόντων βρεφών αντικατοπτρίζει έτσι τη λιπιδική σύνθεση του μητρικού γάλακτος, καθώς και τον μητρικό λιπώδη ιστό και τα λιπίδια του πλάσματος. Το λιπιδώμα του ανθρώπινου γάλακτος διαφέρει σημαντικά από εκείνο του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη και του ζωικού γάλακτος, με αξιοσημείωτες διακρίσεις μεταξύ των αιθερικών λιπιδίων που αντικατοπτρίζονται στο λιπιδώμα του πλάσματος των βρεφών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η πρόωρη μετάβαση από τον θηλασμό στη διατροφή με φόρμουλα – δηλαδή, η κατανάλωση ζωικού γάλακτος αντί για ανθρώπινο γάλα – επιταχύνει την εναπόθεση λίπους και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη αργότερα στη ζωή.

Τα βιοδραστικά λιπίδια που είναι ειδικά για το μητρικό γάλα μπορεί να αυξήσουν την ενεργειακή δαπάνη κατά τη βρεφική ηλικία και, ως εκ τούτου, να προστατεύσουν από την υπερβολική εναπόθεση λίπους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και τα ενδοκανναβινοειδή λιπιδικά είδη υπάρχουν τόσο στο ανθρώπινο όσο και στο ζωικό γάλα και αυτά τα λιπιδικά είδη μπορούν να καθορίσουν την μετέπειτα σωματική παχυσαρκία και να επηρεάσουν τον έλεγχο της φλεγμονής και τη νευροανάπτυξη. Η διαθεσιμότητα αυτών των λιπιδικών ειδών μπορεί να διαφέρει στο βρεφικό γάλα του εμπορίου και στο μητρικό γάλα. Αυτές οι διαφορές μπορεί να ευθύνονται για τις ξεχωριστές φυσιολογικές επιδράσεις του θηλασμού και της σίτισης με ξένο γάλα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, πραγματοποιήθηκε συγκριτική ανάλυση διαφορετικών δειγμάτων γάλακτος. Η ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και των ενδοκανναβινοειδών μετρήθηκε στο ανθρώπινο, αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, καθώς και σε βρεφικά γάλατα με βάση το κατσικίσιο και το αγελαδινό γάλα, χρησιμοποιώντας χρωματογραφία σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας.

Σημαντικές διαφορές μεταξύ του ανθρώπινου και του ζωικού γάλακτος παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και ενδοκανναβινοειδή. Υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και χαμηλότερα ενδοκανναβινοειδών βρέθηκαν στο ανθρώπινο γάλα από ό,τι σε δείγματα ζωικού γάλακτος και σε βρεφικά γάλατα. Το κατσικίσιο γάλα έχει τη μεγαλύτερη ομοιότητα με το ανθρώπινο γάλα όσον αφορά τα αναλυόμενα είδη λιπιδίων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επίπεδα των εξεταζόμενων βιοδραστικών λιπιδίων στο ανθρώπινο γάλα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τα βρεφικά γάλατα που προέρχονται από κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της συγκριτικής αυτής ανάλυσης υποδεικνύουν την ανωτερότητα του ανθρώπινου γάλακτος έναντι του κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος ή των βρεφικών γαλάτων που χρησιμοποιούν αυτούς τους τύπους γάλακτος. Τα αποτελέσματα μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την εξισορρόπηση της περιεκτικότητας σε βιοδραστικά λιπίδια των βρεφικών γαλάτων, ώστε να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τη σύνθεση του ανθρώπινου γάλακτος.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική συγκριτική ανάλυση πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα