Ποια είναι η καλύτερη πρακτική για ψάρια χωρίς υδράργυρο σύμφωνα με τους ειδικούς
Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η ανησυχία για την παρουσία τοξικού υδραργύρου σε δημοφιλή είδη ψαριών, με αρκετά κρούσματα να καταγράφονται από εργαστηριακούς ελέγχους στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αν και ο τόνος έχει τραβήξει μεγάλο μέρος της προσοχής λόγω της συχνής μόλυνσής του με μεθυλυδράργυρο, που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, δεν είναι το μόνο ψάρι που ανησυχεί τους ειδικούς. Πρόσφατες ανακλήσεις ξιφία και άλλων μεγάλων αρπακτικών ψαριών σε διάφορες χώρες, λόγω υπέρβασης των επιτρεπτών ορίων υδραργύρου, επιβεβαιώνουν τον ευρύ χαρακτήρα του προβλήματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η κατανάλωση αβοκάντο κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών στα βρέφη – Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αισθητικές επεμβάσεις κάτω των 30: Συναγερμός από τους ειδικούς για περιττές πρακτικές και beauty burnout
Γιατί πρέπει να ανησυχούμε για την παρουσία υδραργύρου στα ψάρια;
Ο υδράργυρος στα ψάρια αποτελεί ανησυχία για πολλούς λάτρεις των θαλασσινών, καθώς το τοξικό του είδος, η μεθυλ-υδράργυρος, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά στον εγκέφαλο. Ο μεθυλ-υδράργυρος είναι η οργανική μορφή του υδραργύρου που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Διαπερνά τους λιπώδεις ιστούς των ψαριών, δεσμεύεται στις πρωτεΐνες τους και κατ’ επέκταση καταλήγει στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης. Είναι εφικτό να αφαιρέσουμε τον υδράργυρο από τα ψάρια πριν τα καταναλώσουμε;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιστορική απόφαση: Για πρώτη φορά δικαστήριο αποδίδει θάνατο ανθρώπου στην έκθεση του σε PFAS κατά την εργασία του
Μπορεί να αφαιρεθεί ο υδράργυρος με μαγείρεμα ή επεξεργασία;
Αν και θεωρητικά το κόψιμο του λίπους ενός ψαριού θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο υδραργύρου, στην πράξη αυτό δεν είναι αρκετό. Ο μεθυλ-υδράργυρος προσκολλάται επίσης στα μυϊκά κύτταρα μέσω αμινοξέων όπως η κυστεΐνη, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη απομάκρυνσή του απλώς με αφαίρεση λίπους.
Υπήρξαν ερωτήματα, ακόμα και στο Reddit, για το αν θα μπορούσαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια να «καταναλώσουν» τον υδράργυρο στα ψάρια. Ωστόσο, αυτό παρουσιάζει πρακτικά προβλήματα: πώς θα αφαιρέσουμε τα βακτήρια από τα ίδια τα ψάρια; Επίσης, τα βακτήρια θα συγκεντρώνονταν μέσα στους ιστούς του ψαριού, θέτοντας νέα προβλήματα υγιεινής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να τρώμε τα καρύδια το πρωί;
Τι προτείνουν οι ειδικοί;
Η καλύτερη πρακτική είναι να επιλέγουμε ψάρια με χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, όπως μικρά ψάρια ή αυτά που βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα και να περιορίζουμε την κατανάλωση μεγάλων αρπακτικών ψαριών (π.χ. ξιφία, τόνος).
Ποια ψάρια έχουν χαμηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου
Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι από 58 είδη ψαριών και θαλασσινών που πωλούνται σε τοπικές αγορές στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, μόλις 13 παρουσίασαν συγκεντρώσεις υδραργύρου που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ασφαλείς.
Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες από το ισπανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Έρευνας Υδάτων (IDAEA-CSIC), ανέλυσε 1.345 δείγματα ψαριών που αλιεύτηκαν στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου και προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα ψάρια εκτροφής δεν ελήφθησαν υπόψη. Η παρούσα εργασία περιγράφει τα είδη στα οποία οι συγκεντρώσεις υδραργύρου βρέθηκαν κάτω από τις τιμές της ΕΕ που συνιστώνται για ανθρώπινη κατανάλωση σε όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συνελήφθη ο ιδρυτής της Ben & Jerry’s επειδή διαμαρτυρήθηκε για την πείνα στη Γάζα σε ακρόαση της Γερουσίας (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το μέρος της κουζίνας που ξεχνάμε να καθαρίσουμε και θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο
Τα είδη με τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου ήταν οι σαρδέλες, ο γαύρος και η σαλέμα. Άλλα ψάρια και θαλάσσια πλάσματα με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου ήταν το κοινό καλαμάρι, η βαμμένη χτένα, το ριγέ μπαρμπούνι, η μαρίδα και δύο είδη τσιπούρας. Κανένα είδος οστρακοειδών δεν πληρούσε το όριο της ΕΕ για ασφαλή επίπεδα υδραργύρου.
Πιο συγκεκριμένα τα δεκατρία είδη που βρέθηκε ότι δεν ξεπερνούν το μέγιστο επιτρεπτό όριο υδραργύρου σε οποιοδήποτε δείγμα που αναλύθηκε ήταν: Οι σαρδέλες ( Sardina pilchardus ), οι γαύροι ( Engraulis encrasicolus ), το προσφυγάκι ( Micromesistius poutassou ), το picarel ( Spicara smaris – μαρίδα ), η τσιπούρα μαύρης κηλίδας ( Pagellus bogaraveo ), η τσιπούρα ( nofishvaartyaur ), το ριγέ μπαρμπούνι ( Mullus surmuletus ), πέρκα( Serranus scriba ), σκιός ( Sciaena umbra ), σαλέμα ( Sarpa salpa ), καλαμάρι ( Loligo vulgaris ) και κοινό δελφίνι ( Coryphaena hippurus).
Η πιθανή ανθρώπινη κατανάλωση αυτών των ειδών ως μοναδική πηγή ψαριών θα συνεπαγόταν εκτιμώμενες εβδομαδιαίες προσλήψεις που αντιπροσωπεύουν μεταξύ 49% και 70% της συνιστώμενης προσωρινής ανεκτής εβδομαδιαίας πρόσληψης μεθυλυδραργύρου στη χειρότερη περίπτωση.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση αυτών των ειδών μεσογειακών ψαριών ελαχιστοποιεί την πρόσληψη υδραργύρου, ενώ είναι ευεργετική λόγω των ακόρεστων λιπαρών οξέων που διατίθενται σε αυτή την πηγή τροφής.