Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κατανάλωση αβοκάντο κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών στα βρέφη – Μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ κατανάλωση αβοκάντο κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών στα βρέφη - Μελέτη
spot_img

Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να γίνετε, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλετε το αβοκάντο στην καθημερινότητά σας.

Μια νέα φινλανδική μελέτη φέρνει ευχάριστα νέα για τις μέλλουσες μητέρες: η κατανάλωση αβοκάντο κατά την εγκυμοσύνη φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στα βρέφη.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Research, ανέλυσε δεδομένα από 2.272 ζευγάρια μητέρων-βρεφών και έδειξε ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν φρέσκο αβοκάντο κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τροφικές αλλεργίες στον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Η πρώτη επιστημονική σύνδεση του αβοκάντο με τις αλλεργίες

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Αν και οι ερευνητές εδώ και δεκαετίες εξετάζουν πώς επηρεάζει η διατροφή της μητέρας τις αλλεργίες των παιδιών, αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και της μειωμένης πιθανότητας για τροφικές αλλεργίες. «Δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, όμως η πρόληψη παραμένει το καλύτερο μας όπλο», δήλωσε η Δρ. Σάρι Χάντουνεν από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής στα πρώτα και τρίτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, με στόχο να καταγραφούν οι διατροφικές τους συνήθειες. Όσες ανέφεραν οποιαδήποτε κατανάλωση αβοκάντο ορίστηκαν ως καταναλώτριες αβοκάντο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των παιδιών στους 12 μήνες, εστιάζοντας σε τροφικές αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα; Τα βρέφη των μητέρων που δεν κατανάλωναν αβοκάντο εμφάνισαν αλλεργίες σε ποσοστό 4,2%, ενώ εκείνα των καταναλωτριών μόλις 2,4%.

Η ομάδα ανέλυσε και άλλους παράγοντες όπως ηλικία μητέρας, καισαρική τομή, κάπνισμα, διατροφή, θηλασμός και ΔΜΣ. Οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο συνήθως είχαν καλύτερη συνολική υγεία και διατροφική ποιότητα, κάτι που ενδεχομένως ενισχύει τα αποτελέσματα. «Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση αιτιακή σχέση, τα δεδομένα τονίζουν τη διατροφική αξία του αβοκάντο στη μητρική διατροφή», προσθέτει η Δρ. Χάντουνεν.

Τι περιέχει το αβοκάντο;

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι:

  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης
  • Βελτιώνει την υγεία του εντέρου
  • Συνδέεται με 16-22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
  • Υποστηρίζει την εγκεφαλική ανάπτυξη κατά την κύηση

Μια ιδιαίτερη περίπτωση αναφέρει ακόμα και τη σημαντική μείωση επιληπτικών κρίσεων σε ένα παιδί μετά την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο.

Καθώς οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν περίπου 1 στα 13 παιδιά και δεν υπάρχει θεραπεία, οι ειδικοί στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην πρόληψη μέσω της διατροφής. Η ενσωμάτωση τροφών όπως το αβοκάντο στη διατροφή της εγκύου φαίνεται να αποτελεί ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της υγείας των παιδιών — τόσο κατά την κύηση όσο και μετά τη γέννησή τους.

.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα