Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να γίνετε, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλετε το αβοκάντο στην καθημερινότητά σας.
Μια νέα φινλανδική μελέτη φέρνει ευχάριστα νέα για τις μέλλουσες μητέρες: η κατανάλωση αβοκάντο κατά την εγκυμοσύνη φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στα βρέφη.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Research, ανέλυσε δεδομένα από 2.272 ζευγάρια μητέρων-βρεφών και έδειξε ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν φρέσκο αβοκάντο κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τροφικές αλλεργίες στον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να τρώμε τα καρύδια το πρωί;
Η πρώτη επιστημονική σύνδεση του αβοκάντο με τις αλλεργίες

Αν και οι ερευνητές εδώ και δεκαετίες εξετάζουν πώς επηρεάζει η διατροφή της μητέρας τις αλλεργίες των παιδιών, αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και της μειωμένης πιθανότητας για τροφικές αλλεργίες. «Δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, όμως η πρόληψη παραμένει το καλύτερο μας όπλο», δήλωσε η Δρ. Σάρι Χάντουνεν από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.
Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής στα πρώτα και τρίτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, με στόχο να καταγραφούν οι διατροφικές τους συνήθειες. Όσες ανέφεραν οποιαδήποτε κατανάλωση αβοκάντο ορίστηκαν ως καταναλώτριες αβοκάντο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των παιδιών στους 12 μήνες, εστιάζοντας σε τροφικές αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα; Τα βρέφη των μητέρων που δεν κατανάλωναν αβοκάντο εμφάνισαν αλλεργίες σε ποσοστό 4,2%, ενώ εκείνα των καταναλωτριών μόλις 2,4%.
Η ομάδα ανέλυσε και άλλους παράγοντες όπως ηλικία μητέρας, καισαρική τομή, κάπνισμα, διατροφή, θηλασμός και ΔΜΣ. Οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο συνήθως είχαν καλύτερη συνολική υγεία και διατροφική ποιότητα, κάτι που ενδεχομένως ενισχύει τα αποτελέσματα. «Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση αιτιακή σχέση, τα δεδομένα τονίζουν τη διατροφική αξία του αβοκάντο στη μητρική διατροφή», προσθέτει η Δρ. Χάντουνεν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε τον υδράργυρο από τα ψάρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να αποθηκεύσετε τα μανιτάρια για να μη βγάλουν γλίτσα
Τι περιέχει το αβοκάντο;
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι:
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης
- Βελτιώνει την υγεία του εντέρου
- Συνδέεται με 16-22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
- Υποστηρίζει την εγκεφαλική ανάπτυξη κατά την κύηση
Μια ιδιαίτερη περίπτωση αναφέρει ακόμα και τη σημαντική μείωση επιληπτικών κρίσεων σε ένα παιδί μετά την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο.
Καθώς οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν περίπου 1 στα 13 παιδιά και δεν υπάρχει θεραπεία, οι ειδικοί στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην πρόληψη μέσω της διατροφής. Η ενσωμάτωση τροφών όπως το αβοκάντο στη διατροφή της εγκύου φαίνεται να αποτελεί ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της υγείας των παιδιών — τόσο κατά την κύηση όσο και μετά τη γέννησή τους.