Σε μια εποχή όπου οι γνωστικές απαιτήσεις είναι υψηλές και τα διαλείμματα σπάνια, η επιλογή του σωστού πρωινού αποκτά στρατηγική σημασία.
Ξεχάστε τα ακριβά συμπληρώματα διατροφής και τα φαρμακευτικά «ενισχυτικά μνήμης»: το μυστικό για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σας — και πιο συγκεκριμένα στα καρύδια. Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Reading στη Βρετανία φέρνει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα: η κατανάλωση καρυδιών στο πρωινό ενισχύει την πνευματική διαύγεια και τη μνήμη, αλλά με… καθυστέρηση.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function, περιλάμβανε 32 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν δύο τύπους πρωινού: το ένα περιείχε 50 γραμμάρια καρύδια αναμεμειγμένα με μούσλι και γιαούρτι, ενώ το άλλο περιλάμβανε την ίδια ποσότητα θερμίδων αλλά χωρίς καρύδια.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα:
- Αντανακλαστικά και συγκέντρωση βελτιώθηκαν σχεδόν άμεσα μετά το πρωινό με καρύδια.
- Η μνήμη, ωστόσο, παρουσίασε μείωση δύο ώρες μετά το γεύμα, αλλά σημαντική βελτίωση έξι ώρες αργότερα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να αποθηκεύσετε τα μανιτάρια για να μη βγάλουν γλίτσα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η κατανάλωση αβοκάντο κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών στα βρέφη – Μελέτη
Γιατί αργεί η μνήμη να αντιδράσει;

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις για να αναλύσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και τα επίπεδα ενέργειας μετά την κατανάλωση καρυδιών. Τα καρύδια φάνηκε να ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές που σχετίζονται με προσοχή και μνήμη και να βελτιστοποιούν την παροχή «καυσίμων» στον εγκέφαλο, με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και χαμηλότερα λιπαρά οξέα στο αίμα. Η καθυστερημένη επίδραση στη μνήμη σχετίζεται με τον χρόνο που απαιτείται για τον μεταβολισμό των ωφέλιμων συστατικών του καρυδιού, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, οι πολυφαινόλες και οι πρωτεΐνες, τα οποία χρειάζονται χρόνο για να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς ενίσχυσης της εγκεφαλικής λειτουργίας. «Αυτή η μελέτη ενισχύει την εικόνα των καρυδιών ως “τροφή για τον εγκέφαλο”», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Καθηγήτρια Κλερ Γουίλιαμς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε τον υδράργυρο από τα ψάρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιστορική απόφαση: Για πρώτη φορά δικαστήριο αποδίδει θάνατο ανθρώπου στην έκθεση του σε PFAS κατά την εργασία του
Πέρα από τον Εγκέφαλο: Τα Καρύδια στην Υπηρεσία της Υγείας
Εκτός από τα γνωστικά οφέλη, η τακτική κατανάλωση καρυδιών συνδέεται και με σειρά άλλων ωφελειών για την υγεία:
- Καρδιαγγειακή Υγεία: Βοηθούν στη μείωση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
- Μακροζωία: Γυναίκες που κατανάλωναν καρύδια δύο φορές την εβδομάδα παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά «υγιούς γήρανσης».
- Αντιφλεγμονώδης δράση: Τα πολυακόρεστα λιπαρά (όπως το άλφα-λινολενικό οξύ) προστατεύουν τα αγγεία και μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Σε αντίθεση με επεξεργασμένα συμπληρώματα ή λάδια, τα καρύδια παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά τους σε φυσική μορφή, διατηρώντας τα αντιοξειδωτικά τους ανέπαφα και χωρίς χημική επεξεργασία.
Αν και η μελέτη είχε περιορισμούς —μικρό δείγμα, σύντομη διάρκεια και δυσάρεστη γεύση του πρωινού με καρύδια κατά δήλωση των συμμετεχόντων— τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά και ενισχύουν την ιδέα ότι μικρές διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να έχουν ουσιαστική επίδραση στη γνωστική μας λειτουργία.