Η ωμοφαγία μπορεί να έχει τα οφέλη της, όμως δεν είναι κατάλληλη για όλες τις τροφές.
Οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας συχνά υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση άψητων τροφών ενισχύει την υγεία, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και προσφέρει λαμπερό δέρμα. Η βασική ιδέα είναι ότι το μαγείρεμα καταστρέφει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ότι η κατανάλωση τροφής «όπως τη δίνει η φύση» μεγιστοποιεί τα οφέλη της. Ωστόσο, ορισμένα φυσικά τρόφιμα μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα όταν καταναλώνονται ωμά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αρτοσκευάσματα έτοιμα για ψήσιμο τίγκα σε φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και αλάτι – Εργαστηριακή δοκιμή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 5.400 παιδικά καρεκλάκια φαγητού – Κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού και θανάτου
Ακολουθούν πέντε τροφές που πρέπει να καταναλώνονται μόνο μαγειρεμένες:
1. Ωμό γάλα (μη παστεριωμένο)
Το #rawmilk έγινε τάση στα social media, με χρήστες να διαφημίζουν τα υποτιθέμενα οφέλη του, από την ανακούφιση της φλεγμονής έως την αναστροφή της δυσανεξίας στη λακτόζη. Όμως, δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη. Το μη παστεριωμένο γάλα δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροοργανισμών όπως το E.coli, η λιστέρια και η σαλμονέλα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για παιδιά, εγκύους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Εναλλακτική πρόταση: Προτιμήστε το κεφίρ – ένα προβιοτικό ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και σημαντικά οφέλη για την εντερική υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιστορική απόφαση: Για πρώτη φορά δικαστήριο αποδίδει θάνατο ανθρώπου στην έκθεση του σε PFAS κατά την εργασία του
2. Αυγά
Η προσθήκη ωμών αυγών σε πρωτεϊνικά ροφήματα είναι συνήθης πρακτική στον χώρο του bodybuilding. Όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ωμά αυγά περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα μαγειρεμένα. Η κατανάλωση ωμών αυγών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τροφικών λοιμώξεων. Μαγειρέψτε καλά τα αυγά και καταναλώστε τόσο τον κρόκο όσο και το ασπράδι για πλήρη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αισθητικές επεμβάσεις κάτω των 30: Συναγερμός από τους ειδικούς για περιττές πρακτικές και beauty burnout
3. Μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά
Αν και το μπρόκολο είναι διατροφικός θησαυρός, η ωμή του κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Περιέχει γοϊτρογόνες ενώσεις που, σε ευπαθή άτομα, μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Τι να κάνετε: Σοτάρετε ή ατμίστε τα λαχανικά ώστε να διατηρήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να μειώσετε τις επιδράσεις των γοϊτρογόνων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να τρώμε τα καρύδια το πρωί;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η κατανάλωση αβοκάντο κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών στα βρέφη – Μελέτη
4. Σπανάκι
Πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνες, το ωμό σπανάκι περιέχει και οξαλικά – αντιθρεπτικές ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά και να μειώσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο. Το μαγείρεμα μειώνει την περιεκτικότητα σε οξαλικά έως και 87%. Εντάξτε ποικιλία μαγειρεμένων φυτικών τροφών στη διατροφή σας για καλύτερη ισορροπία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε τον υδράργυρο από τα ψάρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συνελήφθη ο ιδρυτής της Ben & Jerry’s επειδή διαμαρτυρήθηκε για την πείνα στη Γάζα σε ακρόαση της Γερουσίας (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το μέρος της κουζίνας που ξεχνάμε να καθαρίσουμε και θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο
5. Φύτρα (sprouts)
Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, τα φύτρα αναπτύσσονται σε υγρό και θερμό περιβάλλον — ιδανικό και για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων όπως το E.coli και η σαλμονέλα.
Συμβουλή: Μαγειρέψτε τα φύτρα ελαφρώς πριν τα προσθέσετε σε σαλάτες ή stir-fries για ασφαλή κατανάλωση χωρίς απώλεια των ωφελειών τους.
Η ωμοφαγία μπορεί να έχει τα οφέλη της, όμως δεν είναι κατάλληλη για όλες τις τροφές. Σε αρκετές περιπτώσεις, το μαγείρεμα όχι μόνο καθιστά τα τρόφιμα πιο ασφαλή, αλλά και βελτιώνει τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να αποθηκεύεσετε τα μανιτάρια για να μη βγάλουν γλίτσα