Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μην τα φάτε ωμά! Πέντε τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες αν δεν μαγειρευτούν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜην τα φάτε ωμά! Πέντε τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες αν δεν μαγειρευτούν
spot_img

Η ωμοφαγία μπορεί να έχει τα οφέλη της, όμως δεν είναι κατάλληλη για όλες τις τροφές.

Οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας συχνά υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση άψητων τροφών ενισχύει την υγεία, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και προσφέρει λαμπερό δέρμα. Η βασική ιδέα είναι ότι το μαγείρεμα καταστρέφει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ότι η κατανάλωση τροφής «όπως τη δίνει η φύση» μεγιστοποιεί τα οφέλη της. Ωστόσο, ορισμένα φυσικά τρόφιμα μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα όταν καταναλώνονται ωμά.

Ακολουθούν πέντε τροφές που πρέπει να καταναλώνονται μόνο μαγειρεμένες:

1. Ωμό γάλα (μη παστεριωμένο)

Το #rawmilk έγινε τάση στα social media, με χρήστες να διαφημίζουν τα υποτιθέμενα οφέλη του, από την ανακούφιση της φλεγμονής έως την αναστροφή της δυσανεξίας στη λακτόζη. Όμως, δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη. Το μη παστεριωμένο γάλα δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροοργανισμών όπως το E.coli, η λιστέρια και η σαλμονέλα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για παιδιά, εγκύους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Εναλλακτική πρόταση: Προτιμήστε το κεφίρ – ένα προβιοτικό ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και σημαντικά οφέλη για την εντερική υγεία.

2. Αυγά

Η προσθήκη ωμών αυγών σε πρωτεϊνικά ροφήματα είναι συνήθης πρακτική στον χώρο του bodybuilding. Όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ωμά αυγά περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα μαγειρεμένα. Η κατανάλωση ωμών αυγών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τροφικών λοιμώξεων. Μαγειρέψτε καλά τα αυγά και καταναλώστε τόσο τον κρόκο όσο και το ασπράδι για πλήρη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

3. Μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά

Αν και το μπρόκολο είναι διατροφικός θησαυρός, η ωμή του κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Περιέχει γοϊτρογόνες ενώσεις που, σε ευπαθή άτομα, μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Τι να κάνετε: Σοτάρετε ή ατμίστε τα λαχανικά ώστε να διατηρήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να μειώσετε τις επιδράσεις των γοϊτρογόνων.

4. Σπανάκι

Πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνες, το ωμό σπανάκι περιέχει και οξαλικά – αντιθρεπτικές ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά και να μειώσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο. Το μαγείρεμα μειώνει την περιεκτικότητα σε οξαλικά έως και 87%. Εντάξτε ποικιλία μαγειρεμένων φυτικών τροφών στη διατροφή σας για καλύτερη ισορροπία.

5. Φύτρα (sprouts)

Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, τα φύτρα αναπτύσσονται σε υγρό και θερμό περιβάλλον — ιδανικό και για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων όπως το E.coli και η σαλμονέλα.

Συμβουλή: Μαγειρέψτε τα φύτρα ελαφρώς πριν τα προσθέσετε σε σαλάτες ή stir-fries για ασφαλή κατανάλωση χωρίς απώλεια των ωφελειών τους.

Η ωμοφαγία μπορεί να έχει τα οφέλη της, όμως δεν είναι κατάλληλη για όλες τις τροφές. Σε αρκετές περιπτώσεις, το μαγείρεμα όχι μόνο καθιστά τα τρόφιμα πιο ασφαλή, αλλά και βελτιώνει τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα