Έλεγχος σε 36 είδη ψωμιού για ψήσιμο στο σπίτι στη Γερμανία αποκάλυψε ανησυχητικά ευρήματα
Τι πιο νόστιμο από τα τραγανά, φρεσκοψημένα ψωμάκια το πρωί, που γίνονται εύκολα και γρήγορα στο φούρνο κατευθείαν από την κατάψυξη. Ωστόσο, πόσο υγιεινά και ασφαλή είναι; Η νέα δοκιμή του Öko-Test που αξιολογεί προϊόντα με βάση την υγεία, την περιβαλλοντική ασφάλεια και τη διαφάνεια στη σύνθεση προϊόντων αξιολόγησε 36 τέτοια προϊόντα αρτοσκευασμάτων και αποκαλύπτει: Μόνο 11 από αυτά αξίζουν άριστα, ενώ αρκετά εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία.
Φυτοφάρμακα και ύποπτα κατάλοιπα
Τα περισσότερα αρνητικά σημεία αποδόθηκαν σε προϊόντα που περιείχαν δύο ή περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ορισμένα από αυτά, όπως το Glyphosat και μεταβολίτες του μυκητοκτόνου Captan, θεωρούνται ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Παρότι η έρευνα γύρω από τη μακροχρόνια επίδραση του «κοκτέιλ» χημικών είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενδείξεις για πιθανές συνδέσεις με ασθένειες όπως το Πάρκινσον αρχίζουν να διαφαίνονται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αισθητικές επεμβάσεις κάτω των 30: Συναγερμός από τους ειδικούς για περιττές πρακτικές και beauty burnout
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 5.400 παιδικά καρεκλάκια φαγητού – Κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού και θανάτου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι να κάνετε αν το παιδί σας καταπιεί μια μπαταρία – κουμπί
Ορυκτέλαια στον φούρνο σας;
Σε αρκετά δείγματα βρέθηκαν κορεσμένοι υδρογονάνθρακες από ορυκτέλαια (MOSH), τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν σε ήπαρ, σπλήνα και λιπώδεις ιστούς. Παρότι οι συνέπειες δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητές, οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή.
Πάρα πολύ αλάτι
Ορισμένα ψωμάκια περιείχαν πάνω από 1,2g αλατιού ανά 100g, υπερβαίνοντας το προτεινόμενο όριο. Δεδομένου ότι το ψωμί αποτελεί βασική πηγή πρόσληψης αλατιού για τους περισσότερους ανθρώπους, κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε τον υδράργυρο από τα ψάρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το μέρος της κουζίνας που ξεχνάμε να καθαρίσουμε και θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο
Αρώματα, χρώματα και φωσφορικά
Η προσθήκη «φυσικών» αρωμάτων, καραμελόχρωμων και φωσφορικών ενώσεων βρέθηκε σε αρκετά προϊόντα, με τους ελεγκτές να εκφράζουν σκεπτικισμό για τη σκοπιμότητά τους. Εκτός του ότι μπορούν να παραπλανούν ως προς την ποιότητα και την περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φωσφορικά ενδέχεται να επιβαρύνουν ιδιαίτερα άτομα με νεφρικά προβλήματα.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συμβουλεύουν τους καταναλωτές να δίνουν προσοχή στις ετικέτες, αποφεύγοντας προϊόντα με αμφιλεγόμενα υπολείμματα και υπερβολικά πρόσθετα και να προτιμούν βιολογικές και πιστοποιημένες επιλογές.