Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αρτοσκευάσματα έτοιμα για ψήσιμο τίγκα σε φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και αλάτι – Εργαστηριακή δοκιμή

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑρτοσκευάσματα έτοιμα για ψήσιμο τίγκα σε φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και αλάτι - Εργαστηριακή δοκιμή
spot_img

Έλεγχος σε 36 είδη ψωμιού για ψήσιμο στο σπίτι στη Γερμανία αποκάλυψε ανησυχητικά ευρήματα

Τι πιο νόστιμο από τα τραγανά, φρεσκοψημένα ψωμάκια το πρωί, που γίνονται εύκολα και γρήγορα στο φούρνο κατευθείαν από την κατάψυξη. Ωστόσο, πόσο υγιεινά και ασφαλή είναι; Η νέα δοκιμή του Öko-Test που αξιολογεί προϊόντα με βάση την υγεία, την περιβαλλοντική ασφάλεια και τη διαφάνεια στη σύνθεση προϊόντων αξιολόγησε 36 τέτοια προϊόντα αρτοσκευασμάτων και αποκαλύπτει: Μόνο 11 από αυτά αξίζουν άριστα, ενώ αρκετά εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία.

Φυτοφάρμακα και ύποπτα κατάλοιπα

Τα περισσότερα αρνητικά σημεία αποδόθηκαν σε προϊόντα που περιείχαν δύο ή περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ορισμένα από αυτά, όπως το Glyphosat και μεταβολίτες του μυκητοκτόνου Captan, θεωρούνται ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Παρότι η έρευνα γύρω από τη μακροχρόνια επίδραση του «κοκτέιλ» χημικών είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενδείξεις για πιθανές συνδέσεις με ασθένειες όπως το Πάρκινσον αρχίζουν να διαφαίνονται.

Ορυκτέλαια στον φούρνο σας;

Σε αρκετά δείγματα βρέθηκαν κορεσμένοι υδρογονάνθρακες από ορυκτέλαια (MOSH), τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν σε ήπαρ, σπλήνα και λιπώδεις ιστούς. Παρότι οι συνέπειες δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητές, οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή.

Πάρα πολύ αλάτι

Ορισμένα ψωμάκια περιείχαν πάνω από 1,2g αλατιού ανά 100g, υπερβαίνοντας το προτεινόμενο όριο. Δεδομένου ότι το ψωμί αποτελεί βασική πηγή πρόσληψης αλατιού για τους περισσότερους ανθρώπους, κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αρώματα, χρώματα και φωσφορικά

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Η προσθήκη «φυσικών» αρωμάτων, καραμελόχρωμων και φωσφορικών ενώσεων βρέθηκε σε αρκετά προϊόντα, με τους ελεγκτές να εκφράζουν σκεπτικισμό για τη σκοπιμότητά τους. Εκτός του ότι μπορούν να παραπλανούν ως προς την ποιότητα και την περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φωσφορικά ενδέχεται να επιβαρύνουν ιδιαίτερα άτομα με νεφρικά προβλήματα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συμβουλεύουν τους καταναλωτές να δίνουν προσοχή στις ετικέτες, αποφεύγοντας προϊόντα με αμφιλεγόμενα υπολείμματα και υπερβολικά πρόσθετα και να προτιμούν βιολογικές και πιστοποιημένες επιλογές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα