Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
Σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, πωλείται τυρί που περιέχει μεταλλικά σύρματα. Οι χώρες ενημερώθηκαν μέσω του RASFF από τη Δανία με κατηγορία κινδύνου «σοβαρός». Η ανάκληση αφορά στο τυρί Thise Mejeri Βόρειας Θάλασσας της εταιρείας dennree με ημερομηνίες best before από: 26.05.2025 έως 01.06.2025. Η dennree συνέστησε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν το συγκεκριμένο προϊόν. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2023, όταν σωματίδια μετάλλων εντοπίστηκαν στο τυρί ΠΟΠ Manchego προέλευσης Ισπανίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Απαγορευμένη χρωστική σε μείγμα για κέικ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιστορική απόφαση: Για πρώτη φορά δικαστήριο αποδίδει θάνατο ανθρώπου στην έκθεση του σε PFAS κατά την εργασία του
Η μόλυνση από μέταλλα στα τρόφιμα, ιδίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Εκτός του ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών τα μέταλλα, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη, επηρεάζοντας τη γευστική σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό επηρεάζει άμεσα τη δημόσια υγεία, καθώς η διαιτητική έκθεση σε βαρέα μέταλλα συνδέεται με διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αισθητικές επεμβάσεις κάτω των 30: Συναγερμός από τους ειδικούς για περιττές πρακτικές και beauty burnout
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε τον υδράργυρο από τα ψάρια;
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πίσω από μόλυνση τυριών με μέταλλα, όπως κατεστραμμένα κόσκινα, ή σπασμένος μηχανολογικός εξοπλισμός. Καθώς τα μηχανήματα και οι σωληνώσεις από ανοξείδωτο χάλυβα φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, συνήθως από τριβή από διάφορα προϊόντα όπως η λακτόζη, τα σωματίδια μετάλλου μπορούν να αποβληθούν κατά την επεξεργασία και να μολύνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια άλλη πηγή μόλυνσης από μέταλλα στην επεξεργασία γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι ο ξηραντήρας ψεκασμού. Ακόμα και από αμέλεια των εργαζομένων, μπορούν να βρεθούν κομμάτια από τα ρούχα τους ή τα κοσμήματά τους, μέσα σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν.
Για όλα τα παραπάνω πρέπει οι γαλακτοβιομηχανίες, μικρές και μεγάλες, να διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία διαχωρισμού των ξένων σωμάτω, ενώ είναι ζωτικής σημασίας ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στις μονάδες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων να είναι υγιεινός και γαλακτοκομικής ποιότητας, προκειμένου να αποτρέπονται σοβαρά προβλήματα μόλυνσης. Εάν ο εξοπλισμός δεν είναι γαλακτοκομικής ποιότητας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος παγίδευσης προϊόντος σε ρωγμές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο σοβαρή μόλυνση και ασφάλεια του προϊόντος.