Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες
spot_img

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία

Σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, πωλείται τυρί που περιέχει μεταλλικά σύρματα. Οι χώρες ενημερώθηκαν μέσω του RASFF από τη Δανία με κατηγορία κινδύνου «σοβαρός». Η ανάκληση αφορά στο τυρί Thise Mejeri Βόρειας Θάλασσας της εταιρείας dennree με ημερομηνίες best before από: 26.05.2025 έως 01.06.2025. Η dennree συνέστησε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν το συγκεκριμένο προϊόν. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2023, όταν σωματίδια μετάλλων εντοπίστηκαν στο τυρί ΠΟΠ Manchego προέλευσης Ισπανίας.

Η μόλυνση από μέταλλα στα τρόφιμα, ιδίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Εκτός του ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών τα μέταλλα, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη, επηρεάζοντας τη γευστική σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό επηρεάζει άμεσα τη δημόσια υγεία, καθώς η διαιτητική έκθεση σε βαρέα μέταλλα συνδέεται με διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πίσω από μόλυνση τυριών με μέταλλα, όπως κατεστραμμένα κόσκινα, ή σπασμένος μηχανολογικός εξοπλισμός. Καθώς τα μηχανήματα και οι σωληνώσεις από ανοξείδωτο χάλυβα φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, συνήθως από τριβή από διάφορα προϊόντα όπως η λακτόζη, τα σωματίδια μετάλλου μπορούν να αποβληθούν κατά την επεξεργασία και να μολύνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια άλλη πηγή μόλυνσης από μέταλλα στην επεξεργασία γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι ο ξηραντήρας ψεκασμού. Ακόμα και από αμέλεια των εργαζομένων, μπορούν να βρεθούν κομμάτια από τα ρούχα τους ή τα κοσμήματά τους, μέσα σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Για όλα τα παραπάνω πρέπει οι γαλακτοβιομηχανίες, μικρές και μεγάλες, να διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία διαχωρισμού των ξένων σωμάτω, ενώ είναι  ζωτικής σημασίας ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στις μονάδες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων να είναι υγιεινός και γαλακτοκομικής ποιότητας, προκειμένου να αποτρέπονται σοβαρά προβλήματα μόλυνσης. Εάν ο εξοπλισμός δεν είναι γαλακτοκομικής ποιότητας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος παγίδευσης προϊόντος σε ρωγμές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο σοβαρή μόλυνση και ασφάλεια του προϊόντος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα