Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Απαγορευμένη χρωστική σε μείγμα για κέικ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλλάδα: Απαγορευμένη χρωστική σε μείγμα για κέικ
spot_img

Απαγορευμένο πρόσθετο σε μείγμα για κέικ με κόκκινα φρούτα του δάσους

Οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού για τα Τρόφιμα RASFF, για μείγμα για κέικ με απαγορευμένη χρωστική. Το μείγμα για κέικ με κόκκινα φρούτα του δάσους, είναι προέλευση Τουρκίας ωστόσο, πωλείται στη χώρα μας και διανέμεται μέσω της Ελλάδας σε Αλβανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κύπρο,, Κόσσοβο και Μαυροβούνιο. Στο μείγμα εντοπίστηκε η μη εγκεκριμένη χρωστική Reactive Red 141. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες από το RASFF για τη μάρκα, όμως τα προϊόντα ανακλήθηκαν ήδη από την εταιρεία. Επίσης ανακλήθηκε από τους παραλήπτες στην Πολωνία και το φυσικό κόκκινο 50F λόγω της παρουσίας της συνθετικής χρωστικής Reactive Red 141.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Οι χρωστικές τροφίμων προστίθενται στα παρασκευάσματα τροφίμων για να αντισταθμίσουν τις απώλειες κατά την επεξεργασία και την αποθήκευση τροφίμων ή για να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους. Το χρώμα των τροφίμων είναι ένα από τα πιο σημαντικά αισθητηριακά χαρακτηριστικά και συνδέεται με τη φρεσκάδα και τη γεύση, επηρεάζοντας έτσι την ελκυστικότητα και την αποδοχή των τροφίμων. Το Reactive Red 141 (RR141) είναι μια έντονα κόκκινη, διαζω-αντιδραστική χρωστική που χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας. Eίναι μη φυσική χρωστική τροφίμων πολύ σταθερή σε ακραίες τιμές pH, θερμότητα και φως.

Η χρήση φυσικών και τεχνητών χρωστικών τροφίμων διέπεται από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα Πρόσθετα Τροφίμων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ αριθ. 1333/2008, μόνο οι χρωστικές που επιτρέπονται ρητά στα τρόφιμα μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Επί του παρόντος, 41 φυσικές και συνθετικές χρωστικές τροφίμων έχουν εγκριθεί σύμφωνα με το Παράρτημα II του Κανονισμού της ΕΕ αριθ. 1333/2008. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα