Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το έντομο που μπορεί να πίνει απεριόριστη ποσότητα αλκοόλ χωρίς να επηρεάζεται

ΑρχικήΕπιστήμηΤο έντομο που μπορεί να πίνει απεριόριστη ποσότητα αλκοόλ χωρίς να επηρεάζεται
spot_img

Μπορούν να πίνουν αλκοόλ όλη την εβδομάδα χωρίς καμία αλλαγή στη συμπεριφορά ή στη θνησιμότητα.

Η αιθανόλη, ένα φυσικό υποπροϊόν της ζύμωσης ζάχαρης, μπορεί να βρεθεί σε διάφορα φρούτα και νέκταρ. Αν και πολλά ζώα καταναλώνουν συστηματικά αιθανόλη σε χαμηλές συγκεντρώσεις ως μέρος της διατροφής τους, η εγγενής τοξικότητά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Ακόμη και είδη που είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένα στην κατανάλωση αιθανόλης αντιμετωπίζουν επιβλαβείς επιπτώσεις όταν εκτίθενται σε συγκεντρώσεις άνω του 4%.  

- Advertisement -

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ βρήκαν το έντομο που έχει υψηλή ανοχή και αντοχή στο αλκοόλ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Πρόκειται για τις σφήκες Oriental Hornet (Vespa orientalis) που μπορούν να διαχειριστούν συγκεντρώσεις αιθανόλης έως και 80% χωρίς καμία αλλαγή στη συμπεριφορά ή την επιβίωσή τους – ακόμη και όταν αυτό είναι το μόνο που καταναλώνουν κάθε μέρα για μια εβδομάδα.

Οι ερευνητές  δεν έδωσαν στις σφήκες τίποτα να φάνε για μια εβδομάδα εκτός από μια σειρά ζαχαρούχων διαλυμάτων που περιείχαν διαφορετικές ποσότητες αιθανόλης – μεταξύ 1 και 80 τοις εκατό -. Οι σφήκες φάνηκε να μην επηρεάζονται καθόλου. Τόσο η συμπεριφορά τους όσο και η διάρκεια ζωής τους παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό που κάνει αυτό το γεγονός ιδιαίτερα εκπληκτικό είναι ότι τα διαλύματα με 80% αιθανόλη περιέχουν περιεκτικότητα σε αλκοόλη τέσσερις φορές υψηλότερη από οτιδήποτε συναντάται στη φύση.

Τα ευρήματα αυτά «μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας στην προτίμησή μας για το αλκοόλ», είπε στο New Scientist ο Τζέιμς Φράι του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. Αλλά δεν είναι πεπεισμένος ότι οι σφήκες είναι οι μόνοι οργανισμοί που μπορούν να διαχειριστούν τόση ποσότητα αλκοόλ, επειδή τα δεδομένα από άλλες μελέτες σε ζώα είναι δύσκολο να συγκριθούν.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα