Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρείς κουταλιές ελαιόλαδο την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου – Νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤρείς κουταλιές ελαιόλαδο την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου - Νέα μελέτη
spot_img

Ιταλική μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ελαιολάδου στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας όχι μόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και από όγκους.

Η κατανάλωση ελαιολάδου φέρεται να έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά η πιθανή επίδρασή του στον θάνατο από καρκίνο παραμένει αμφιλεγόμενη. Αυτό το ερώτημα -τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ελαιολάδου και θνησιμότητας από καρκίνο- θέλησε να αποσαφηνίσει Ιταλική Μελέτη σε περίπου 23.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 11.976 γυναικών και 10.916 ανδρών με μέση ηλικία 55,4 ετών τη στιγμή της συμπερίληψης στη μελέτη, που παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια. Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου UMBERTO και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition.

«Τα οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου τεκμηριώνονται ευρέως στη βιβλιογραφία, ειδικά σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία – λέει η Emilia Ruggiero, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο IRCCS Neuromed – Ωστόσο, λίγα είναι ακόμα γνωστά για τις επιπτώσεις του ελαιολάδου σε σχέση στους όγκους και τα περισσότερα από τα διαθέσιμα δεδομένα προέρχονται από μη μεσογειακούς πληθυσμούς. Αυτός είναι ο λόγος που θέλαμε να διερευνήσουμε τον ρόλο αυτής της βασικής τροφής της Μεσογειακής Διατροφής και σε σχέση με τη θνησιμότητα από καρκίνο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη μελέτη Moli-sani, μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες στην Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σημειώθηκαν 2566 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 939 από καρκίνο, 910 από καρδιακές παθήσεις και 723 από άλλες αιτίες. Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα (περίπου 30 γραμμάρια) συσχετίστηκε με μικρότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η ανάλυση βιοδεικτών έδειξε ότι η υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο κατά 21,2% και 13,7%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερη ή ίση με μιάμιση κουταλιά της σούπας).

Συμπερασματικά η μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου ελαιολάδου συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας όχι μόνο από καρδιακές παθήσεις, αλλά και από καρκίνους και όλες τις άλλες αιτίες θανάτου, ανεξάρτητα από τη συνολική ποιότητα της διατροφής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο