Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υποκατάστατα αλατιού: Το χλωριούχο κάλιο μειώνει δραστικά πίεση και  καρδιαγγειακά νοσήματα

ΑρχικήΕπιστήμηΥποκατάστατα αλατιού: Το χλωριούχο κάλιο μειώνει δραστικά πίεση και  καρδιαγγειακά νοσήματα
spot_img

Το χλωριούχο κάλιο μειώνει δραστικά πίεση και  καρδιαγγειακά νοσήματα, αποδεικνύει νέα μελέτη.

Έρευνες σε τουλάχιστον 30.000 άτομα από Ευρώπη, Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό,  Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία έδειξαν δραστική μείωση τα αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακής νόσου από την αντικατάσταση του κοινού αλατιού με το υποκατάστατο χλωριούχο κάλιο. Κι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες παίρνουν το αλάτι κυρίως από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα, μια παρότρυνση στη βιομηχανία τροφίμων να χρησιμοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται το υποκατάστατο αλατιού, θα μπορούσε να έχει σωτήρια αποτελέσματα.

Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τζορτζ για την Παγκόσμια Υγεία στο Νιούταουν της Αυστραλίας. Οι ίδιοι ερευνητές πρόσφατα διεξήγαγαν μελέτες σε πληθυσμούς της αγροτικής Κίνας, όπου διαπίστωσαν εντυπωσιακή μείωση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών, έπειτα από μακρόχρονη χρήση υποκατάστατος αλατιού εμπλουτισμένου με κάλιο.

Τα  ευρήματα στην Κίνα συνδυάστηκαν με τα αποτελέσματα 21 δημοσιευμένων μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 30.000 άτομα σε Ασία, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία. Χρησιμοποιώντας υποκατάστατα αλατιού με 33%-75% χλωριούχο νάτριο και 25% έως 65% χλωριούχο κάλιο η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική. Οι μειώσεις μάλιστα ήταν ομοιόμορφες σε όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα. ανεξάρτητα από περιοχή, ηλικία, φύλο, ιστορικό υψηλής πίεσης και βάρος. Κάθε μείωση 10% στο χλωριούχο νάτριο έφερνε περίπου 1,5 μοναδα μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και περίπου 1 μονάδα πτώση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα δοκιμών με τη συμμετοχή 24.000 ατόμων που έδειξαν ότι τα υποκατάστατα αλατιού μείωσαν τους κινδύνους πρόωρου θανάτου κατά 11%, καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 13% και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού κατά 11%.

Υπάρχουν, βέβαια, και αντενδείξεις, καθώς τα υποκατάστατα αλατιού μπορεί να είναι επικίνδυνα για όσους έχουν ήδη καρδιακή νόσο, παθήσεις των νεφρών, ηπατική νόσο ή διαβήτη. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις μερικές φορές να αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα και το πρόσθετο κάλιο των υποκατάστατων αλατιού μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη επιβάρυνση, ιδιαίτερα σε όσους ακολουθούν θεραπείες με καλιοσυντηρητικά διουρητικά, συνδυασμός που μπορεί να ωθήσει το κάλιο σε υπερβολικά επίπεδα στο αίμα.

Κατά τους επιστήμονες, η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των υποκατάστατων αλατιού σε διάφορους πληθυσμούς, ως συμπλήρωμα στην ιατρική θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, είναι ένα ευπρόσδεκτο εύρημα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα