Νέα μελέτη ανοίγει περεταίρω το δρόμο για την κάθετη καλλιέργεια- Λύση για εξοικονόμηση χώρου και νερού.
Τα λαχανικά κάθετης καλλιέργειας έχουν παρόμοια γεύση με τα βιολογικά που καλλιεργούνται στο έδαφος, έδειξαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε Άγγλους, Γερμανούς και Δανούς καταναλωτές από ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Ο σκεπτικισμός των καταναλωτών σχετικά με τη γεύση των λαχανικών κάθετης καλλιέργειας είναι ευρέως διαδεδομένος, αλλά αυτή η επιστημονική δοκιμή γεύσης δείχνει ότι οι ερωτηθέντες βαθμολογούν τα προϊόντα που καλλιεργούνται κάθετα και χωρίς χώμα εξίσου καλά με τα βιολογικά.
Όσον αφορά την κάθετη γεωργία, πρόκειται μια εναλλακτική μέθοδο καλλιέργειας όπου η παραγωγή πραγματοποιείται σε εσωτερικούς χώρους, σε στοιβαγμένες στρώσεις και υπό ελεγχόμενες συνθήκες, συχνά με τεχνητό φως και χωρίς χώμα (π.χ. υδροπονική καλλιέργεια). Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δωθεί λύση στην ανασφάλεια που επικρατεί κυρίως σε χώρες που υπόκεινται σε κλιματική αλλαγή και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και γεωργική γη. Έχει επίσης κάποια ενσωματωμένα πλεονεκτήματα γιατί τα τρόφιμα μπορούν να καλλιεργηθούν τοπικά και με υψηλή απόδοση, μειώνοντας τη χρήση νερού και γης, τις εκπομπές θρεπτικών ουσιών στο περιβάλλον και δυνητικά εξαλείφει την ανάγκη για φυτοφάρμακα.
Στη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 190 συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τυφλά και να αξιολογήσουν τη ρόκα (ρόκα), το σπανάκι, τα μπιζέλια, τον βασιλικό και τον μαϊντανό, τα οποία όλα καλλιεργήθηκαν βιολογικά και να τα συγκρίνουν με τα ίδια λαχανικά που καλλιεργούνται με κάθετη καλλιέργεια. Συνολικά, τα βιολογικά λαχανικά ξεπέρασαν ελάχιστα τα κάθετα καλλιεργημένα στη μελέτη, αλλά οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων είναι πολύ κοντά. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να βαθμολογήσουν σε κλίμακα 1-9, με το 9 να αντιπροσωπεύει το απόλυτο σε γεύση. Εδώ, και οι δύο σαλάτες ρόκα έλαβαν βαθμολογία 6,6. Επίσης, οι δύο ποικιλίες baby σπανακιού και βασιλικού βαθμολογήθηκαν με τέτοιο τρόπο που δεν υπήρχε πραγματική διαφορά μεταξύ τους. Οι βλαστοί μπιζελιού δοκιμάστηκαν δύο φορές, με κάθε τύπο να κερδίζει. Ο μόνος ξεκάθαρος νικητής για τους συμμετέχοντες ήταν ο μαϊντανός βιολογικής καλλιέργειας που είχε ελαφρός καλύτερη βαθμολογία από αυτόν της κάθετης.
“Όσον αφορά τη γεύση, σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε δύσπιστοι. Πράγματι, οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι τα φυτά που αναπτύσσονται κάθετα είναι εξίσου καλά με αυτά που θεωρούμε καλύτερα, συγκεκριμένα τα βιολογικά”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Michael Bom Frøst και ένας από τους ερευνητές της μελέτης.
Ως εκ τούτου, η μελέτη καταρρίπτει ορισμένες από τις προκαταλήψεις που έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη στάση των καταναλωτών όσον αφορά τα λαχανικά κάθετης καλλιέργειας. Ενώ οι καταναλωτές είναι γενικά θετικοί σχετικά με την τεχνολογία, έχουν επίσης πολύ χαμηλές προσδοκίες από τα λαχανικά που καλλιεργούνται με αυτόν τον τρόπο.
Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Sara Jaeger, το νέο αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για να γίνει πιο διαδεδομένη η κάθετη καλλιέργεια από ότι είναι σήμερα καθώς προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. “Η τελευταία αξιολόγηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ δείχνει ότι πρέπει να επιταχύνουμε και να αλλάξουμε την τροχιά της ανάπτυξης. Η επισιτιστική ασφάλεια, η κλιματική δράση και η προστασία της βιοποικιλότητας έχουν όλα στραβά. Το διατροφικό μας σύστημα είναι απίστευτα κεντρικό για την επίτευξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης Στόχοι”, λέει.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.