Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
36.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

18,7 εκατομμύρια ακούσιες εκθέσεις παιδιών σε δηλητήρια στις ΗΠΑ μέσα σε 14 χρόνια

ΑρχικήΝέα18,7 εκατομμύρια ακούσιες εκθέσεις παιδιών σε δηλητήρια στις ΗΠΑ μέσα σε 14 χρόνια
spot_img

Αυξάνονται τα περιστατικά δηλητηριάσεων που οδηγούν σε σοβαρή βλάβη ή θάνατο στις ΗΠΑ.

 Τα κέντρα δηλητηριάσεων της Αμερικής εμφανίζουν όλο και πιο σοβαρές περιπτώσεις που είναι δραματικά πιο πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη ή θάνατο τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ο αριθμός των κλήσεων για σκόπιμες εκθέσεις που οδήγησαν σε θάνατο μεταξύ των ενηλίκων αυξήθηκε κατά 233,9% μεταξύ των αρχών του 2007 και του τέλους του 2021, αποκαλύπτει η μελέτη. Οι «σκόπιμες εκθέσεις» περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπως απόπειρες αυτοκτονίας, χρήση παράνομων ναρκωτικών και λανθασμένη χρήση φαρμάκων για λόγους διαφορετικούς από τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, όπως για να… “πάρουν τα πάνω τους.

Η σοβαρότητα των ακούσιων εκθέσεων αυξήθηκε επίσης, με τον αριθμό που οδηγεί σε σοβαρή βλάβη (όπως παραμόρφωση ή αναπηρία) να αυξάνεται κατά 37,4% και ο αριθμός που οδηγεί σε θάνατο να αυξάνεται κατά 65,3%. Αυτή η άνοδος στις σοβαρές επιπτώσεις σημειώθηκε ακόμη και όταν ο συνολικός αριθμός των κλήσεων για ακούσια έκθεση μειώθηκε ελαφρά, κατά 8%. Αυτές οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν ακούσια κατάχρηση φαρμάκων, όπως η λήψη λανθασμένης δόσης, έκθεση στο χώρο εργασίας και στο περιβάλλον σε επιβλαβείς ουσίες, Δαγκώματα και τσιμπήματα και τροφική δηλητηρίαση.  

Η σοβαρότητα των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών ήταν επίσης αυξημένη: Ο αριθμός των εκθέσεων παιδιών που είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρή βλάβη ή θάνατο αυξήθηκε κατά 76,6%, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων μειώθηκε κατά 33%. Ο αριθμός των ακούσιων εκθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρή βλάβη ή θάνατο αυξήθηκε κατά 190,1% και 122,7%, αντίστοιχα.

«Ως κοινωνία, θα πρέπει να ανησυχούμε για αυτές τις τάσεις που αφορούν τα παιδιά», δήλωσε ο ερευνητής Christopher Holstege, MD, διευθυντής του Κέντρου Δηλητηριάσεων Blue Ridge της UVA Health και επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή της UVA. «Πρέπει να σχεδιάσουμε από κοινού στρατηγική για την καλύτερη οριοθέτηση των βαθύτερων αιτιών για τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις παιδικών δηλητηριάσεων, ειδικά στους τομείς της ψυχικής υγείας και της χρήσης και κατάχρησης ουσιών».

Προβληματικές τάσεις Poison

Με τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών να αυξάνονται σε όλο το έθνος, ο Holstege και οι συνεργάτες του – η επιδημιολόγος UVA Rita Farah, PharmD, PhD και ο Ryan J. Cole, MD – ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα τα αποτελέσματα των κλήσεων που έλαβαν τα κέντρα δηλητηριάσεων τα τελευταία χρόνια. Έτσι, εξέτασαν περισσότερες από 33,7 εκατομμύρια εκθέσεις σε δηλητήρια που αναφέρθηκαν στα 55 κέντρα δηλητηριάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2007 και 31 Δεκεμβρίου 2021. Αυτές οι κλήσεις περιελάμβαναν σχεδόν 8 εκατομμύρια ακούσιες εκθέσεις μεταξύ ενηλίκων 19 ετών και άνω, 3,9 εκατομμύρια σκόπιμες εκθέσεις ενηλίκων, 18,7 εκατομμύρια ακούσιες παιδιατρικές εκθέσεις και περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια σκόπιμες παιδιατρικές εκθέσεις. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κλήσεις ήταν όλο και πιο πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο όσο περνούσε ο καιρός, και αυτό ίσχυε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι κλήσεις για περιπτώσεις που είχαν μικρές επιπτώσεις, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν. 

Αυτό ευθυγραμμίστηκε με αυτό που περίμενε ο Holstege. «Δεν μας εξέπληξαν τα ευρήματα της μελέτης. Στην πραγματικότητα, αυτό που μας ώθησε να εξετάσουμε τα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο είναι η αυξημένη σοβαρότητα των κρουσμάτων που βλέπουμε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων Blue Ridge της UVA Health», είπε. «Η αιτία αυτής της τάσης είναι πολυπαραγοντική: Έχουμε βιώσει μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στη νεολαία και βρίσκουμε έναν αυξανόμενο αριθμό επικίνδυνων νέων ψυχοδραστικών ουσιών όπως τα συνθετικά οπιοειδή και οι επώνυμα βενζοδιαζεπίνες να εισέρχονται στην κοινωνία».

Οι ερευνητές  δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Toxicology .

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νέα προειδοποίηση από το ΥΠΕΝ για τα πλαστικά καλαμάκια – Κυρώσεις για τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς

Τέλος στους αυθαίρετους ισχυρισμούς «πολλαπλών χρήσεων» ή «επαναχρησιμοποιήσιμο» σε πλαστικά προϊόντα, όπως τα καλαμάκια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα