Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

7 τρόφιμα που είναι υπερβολικά επεξεργασμένα και “δεν τους φαίνεται”!

ΑρχικήΝέα7 τρόφιμα που είναι υπερβολικά επεξεργασμένα και "δεν τους φαίνεται"!
spot_img

Γνωρίζατε ότι τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά, όπως τα δημητριακά πρωινού, μπορεί να περιέχουν υπερβολικά πολλά πρόσθετα;

Όταν κάποιος αναφέρεται στη λέξη “επεξεργασμένο” για ένα τρόφιμο, το μυαλό αυτομάτως πάει στο πρόχειρο φαγητό ή στα ανθυγιεινά σνακ. Αλλά η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική, καθώς ο όρος περιλαμβάνει πολλά περισσότερα τρόφιμα από όσο νομίζουμε.

Επειδή σχεδόν όλα τα τρόφιμα χρειάζονται καποια επεξεργασία, αφού δίνουν στα τρόφιμα καλύτερη γεύση, άρα και κέρδος στις εταιρείες τροφίμων, πολλά είδη που θεωρούμε υγιεινά-όπως ορισμένα φρέσκα φρούτα ή τα μούσλι- περιέχουν στην πραγματικότητα πρόσθετα, όπως ζάχαρη, αλάτι και λίπος.

Κάθε εταιρεία έχει την υποχρέωση να αναφέρει στην ετικέτα του κάθε προϊόντος αν είναι επεξεργασμένο ή όχι, όπως και το να παραθέτει ισχυρισμούς που αφορούν στη θρεπτική του αξία. Επειδή, όμως, ορισμένα τρόφιμα υπόκεινται σε υπερβολικά μεγάλη διαδικασία επεξεργασίας, δημιουργήθηκε για αυτά η κατάταξη “υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα“, που συνήθως αναγνωρίζονται από χημικές διεργασίες ή μια πληθώρα συστατικών που περιέχουν. Και για να καταλάβετε πόσο κοινά είναι, παρακάτω θα δούμε 7 τρόφιμα που είναι υπερεπεξεργασμένα και ίσως να μην το γνωρίζατε.

Δημητριακά πρωινού

Πολλά δημητριακά και ροφήματα πρωινού που διατίθενται στο εμπόριο και ο κόσμος τα θεωρεί υγιεινά είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά επεξεργασμένα, καθώς μπορεί να  περιέχουν μαλτοδεξτρίνες, επεξεργασμένες πρωτεΐνες, ίνες και χρώματα. 

Μπάρες δημητριακών και μούσλι

Φαίνονται υγιεινές, αλλά μπορεί και να μην είναι τόσο, καθώς πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, και περιέχουν επεξεργασμένες ίνες και πρωτεΐνες, ιμβερτοποιημένα σάκχαρα και χημικά γλυκαντικά.

Φυτικές εναλλακτικές γάλακτος

Μπορεί το ότι είναι φυτικά να παραπέμπει από μόνο του σε κάτι υγιεινό, αλλά πολλά εναλλακτικά γαλακτοκομικά περιέχουν πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές και αρώματα. Αλλά, επειδή δεν είναι όλες οι μάρκες εξαιρετικά επεξεργασμένες, ελέγξτε προσεκτικάα τη λίστα συστατικών.

Ψωμί

Μερικά ψωμιά, ειδικά τα συσκευασμένα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ, περιέχουν γαλακτωματοποιητές, άμυλα και φυτικά κόμμεα.

Μαργαρίνη

Ο τρόπος που παρασκευάζονται οι μαργαρίνες που δεν έχουν γαλακτοκομικά είναι με τη χρήση πρόσθετων, όπως γαλακτωματοποιητές και χρώματα, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά επεξεργασμένες.

Γιαούρτι

Τα αρωματισμένα γιαούρτια περιέχουν συχνά πρόσθετα όπως πηκτικά, γλυκαντικά χωρίς θερμίδες ή γεύσεις. 

Επεξεργασμένα κρέατα

Όπως προδίδει και η λέξη “επεξεργασμένα”, κρέατα όπως τα συσκευασμένα αλλαντικά μπορεί να έχουν γαλακτωματοποιητές, τροποποιημένα άμυλα, πυκνωτικά και πρόσθετες ίνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο