Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αδύναμη η ΕΕ να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα τρόφιμα – Αμήχανες οι απαντήσεις του Επιτρόπου στη Ολομέλεια του ΕΚ

ΑρχικήΝέαΑδύναμη η ΕΕ να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα τρόφιμα - Αμήχανες οι απαντήσεις του Επιτρόπου στη Ολομέλεια του ΕΚ
spot_img

Δεν διαπιστώνει κερδοσκοπία στις τιμές των τροφίμων ο Επίτροπος Γεωργίας – Θετικά μηνύματα για την αντοχή της βιολογικής γεωργίας στις πληθωριστικές πιέσεις.

Της Χριστίνας Κοψίνη

 «H βιολογική γεωργία αποδείχτηκε  πιο ανθεκτική απέναντι στην λαίλαπα του πληθωρισμού. Οι τιμές των βιολογικών προϊόντων κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της συμβατικής γεωργίας στην Ενωμένη Ευρώπη. Φυσικά, από μόνη της  δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή εναλλακτική λύση για τις επισιτιστικές ανάγκες, αλλά τα κράτη- μέλη οφείλουν να αποδείξουν ότι είναι προτιμητέα στους δημόσιους διαγωνισμούς για να πετύχουμε το στόχο μας που είναι μέχρι το 2030: Στο 25% των εδαφών της Ε.Ε. να καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα»

Αυτή η αναφορά στοιχειοθετεί την θετική όψη των όσων είπε το απόγευμα της Τρίτης, από το βήμα της Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συζήτησης για την ακρίβεια στα τρόφιμα. Μάλιστα προς επιβράβευση κι όλων όσοι τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα στην αγροτική παραγωγή, δήλωσε ότι «θα ανταμειφθούν» και θα αρχίσει η Επιτροπή να τους «πληρώνει έστω και αναδρομικά». Επίσης, πρόσθεσε ότι η Επιτροπή  «μελετά   την ιδέα ανάπτυξης πρωτεϊνούχων συστατικών στην Ευρώπη για μεγαλύτερη απεξάρτηση  της γεωργίας»

 Κι εδώ, σταματούν οι θετικές  είδησεις  από τις απαντήσεις που έδωσε ο Επίτροπος Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι «Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει» ήταν η επωδός στα ερωτήματα για την ακρίβεια που πιεστικά τέθηκαν από ευρωβουλευτές από χώρες με πολύ υψηλούς δείκτες (όπως πχ η Ουγγαρία όπου σε βασικά τρόφιμα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 49% ή την Ρουμανία στην οποία, όπως είπε ευρωβουλευτής εξαφανίστηκε το γάλα από τα ράφια).

   Αμήχανη ήταν και η απάντηση του όταν άλλος  βουλευτής από την Ιταλία αντιπαρέβαλλε στην πολιτική της ΕΕ την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ, να χορηγήσει 20 δις. ευρώ μόνο για την στήριξη του γεωργικού τομέα.

 Από τις απαντήσεις του Επιτρόπου δεν προκύπτει ούτε καν ως  πρόθεση η χρήση νεών εργαλείων για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών. Βεβαίως ο κ. Βοiτσεχόφκσι, εκφράζοντας, προσωπική – όπως είπε  άποψη τάχθηκε υπέρ της μείωσης ή και της κατάργησης του ΦΠΑ στα γεωργικά προϊόντα, αλλά αποσαφήνισε ότι ο προϋπολογισμός για την Γεωργία είναι εξαιρετικά χαμηλός. Μόλις το 0,4% του ΑΕΠ της ΕΕ προβλέπεται για την επισιτιστική ασφάλεια και τα ασφαλή τρόφιμα ενώ το γεωργικό απόθεμα για 10 εκατομμύρια γεωργούς στην Ε.Ε, είναι μόνο 500 εκατ. ευρώ!

  Παραδέχτηκε ότι το κόστος παραγωγής των τροφίμων αυξήθηκε κατά 30% και επέμεινε ότι η τιμή των λιπασμάτων(για τα οποία ήδη η Επιτροπή έχει παρουσιάσει μέτρα στήριξης των παραγωγών) παραμένει καίριο θέμα. «Παροτρύνουμε τους γεωργούς να δημιουργήσουν τα δικά τους λιπάσματα με φυσικούς τρόπους» επανέλαβε ο Επίτροπος. Πρόσθεσε ότι το εισόδημα των γεωργών αυξήθηκε παντού και σε μέσους  όρους κατά 13%  (με εξαίρεση τη Ρουμανία στην οποία είχε μεγάλη μείωση κι αυτό αποτελεί θέμα ελέγχου). Ωστόσο, «το γεωργικό εισόδημα  παραμένει, χαμηλότερο από την αύξηση των τιμών».

«Και τι θα κάνετε για την κερδοσκοπία των τιμών στα τρόφιμα;»  ρωτήθηκε επανειλημμένα από τους ευρωβουλευτές. «Η κερδοσκοπία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά ελέγχονται από τους εθνικούς οργανισμούς των κρατών- μελών. Δεν έχουμε κάποια δείγματα ότι η κερδοσκοπία βαραίνει πάρα πολύ στην αύξηση των τιμών. Όχι, ο πόλεμος στην Ουκρανία ευθύνεται για την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και όλων των προϊόντων και ειδών διατροφής» επέμεινε ο Επίτροπος.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα