Έκθεση των δύο παγκόσμιων οργανισμών για τον έλεγχο παθογόνων μικροοργανισμών στην πρωτογενή παραγωγή.
Ο FAO και ο ΠΟΥ δημοσίευσαν έκθεση σχετικά με τους μικροβιακούς κινδύνους στα έτοιμα προς κατανάλωση φρούτα και τα λαχανικά από τη πρωτογενή παραγωγή έως την πώληση.
Στην έκθεση αναφέρεται πως στους παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση και την ανάπτυξη των παθογόνων στα φρέσκα προϊόντα περιλαμβάνονται:
- τοποθεσία, γειτονική χρήση γης, τοπογραφία και κλίμα
- προηγούμενη χρήση γης.
- ακούσια επαφή της καλλιέργειας με μολυσμένο νερό, όπως πλημμύρες.
- άγρια ζώα, ζώα και ανθρώπινη εισβολή
- ποιότητα και διαθεσιμότητα νερού ·
- τύποι και χρήσεις τροποποίησης του εδάφους και
- συγκομιδή, συσκευασία πεδίου και συσκευασία.
Οι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν πως οι καλλιεργητές εξακολουθούν να στερούνται γνώσης σχετικά με τους κύριους παράγοντες κινδύνου. Το κλειστό περιβάλλον παραγωγής μπορεί να θεωρηθεί ως πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, σε σύγκριση με τα ανοιχτά χωράφια, με λιγότερους κινδύνους, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Εάν δεν γίνεται καλή διαχείριση (δηλαδή έλεγχος παρασίτων, σωστή υγιεινή, εκπαίδευση εργαζομένων, προγράμματα), οι προστατευόμενες εγκαταστάσεις μπορεί να έχουν εξίσου πολλούς κινδύνους και μπορεί να αποτελούν πηγή διασταυρούμενης μόλυνσης.
Γενικά χρειάζονται περισσότερες γνώσεις για την κατανόηση των μικροβιολογικών κινδύνων και πόσο αποτελεσματικός είναι ο καθαρισμός και δραστηριότητες υγιεινής κατά των τροφιμογενών μικροοργανισμών.
Σύμφωνα με τους FAO ΠΟΥ όσον αφορά στη μεταποίηση, είναι απίθανο να υπάρξουν ερευνητικά δεδομένα για τον σαφή προσδιορισμό όλων των κινδύνων ή τον καθορισμό πρακτικών που βοηθούν στη μείωση των μικροβιολογικών κινδύνων σε όλα τα περιβάλλοντα επεξεργασίας. Χρειάζονται ακόμη σχετικά δεδομένα για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών απολύμανσης νερού για τη διατήρηση της μικροβιολογικής ποιότητα του νερού επεξεργασίας. Υπάρχουν επίσης κενά γνώσης που συνδέονται με την ικανότητα μικροοργανισμών που θα εσωτερικευθούν στα προϊόντα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας σε διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη αναζήτησης προηγμένης μετα-συσκευασίας με παρεμβάσεις απολύμανσης που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
Και για το στάδιο της αποθήκευσης υπάρχουν κενά δεδομένων ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω της παγκόσμιας πολυπλοκότητας και ποικιλομορφίας στους τρόπους αποθήκευσης, διανομής και διάθεσης φρέσκων προϊόντων.
Η έκθεση τέλος τονίζει ότι είναι απαραίτητη και η εκπαίδευση των εργαζομένων στη λιανική αλλά και των καταναλωτών και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των κατάλληλων μηχανισμών για την επικοινωνία των κινδύνων που συνδέονται με αυτόν τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση πατήστε ΕΔΩ.