Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγρότες: Η απομονωμένη, πολύωρη και δύσκολη εργασία, οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΑγρότες: Η απομονωμένη, πολύωρη και δύσκολη εργασία, οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Οι πολλές ώρες, η μοναχική εργασία και το αίσθημα της υποτίμησης και της αποσύνδεσης από το ευρύτερο κοινό είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που προκαλούν μοναξιά στην αγροτική κοινότητα, δείχνει μια σημαντική νέα μελέτη.

Η έρευνα του Κέντρου Έρευνας Αγροτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Έξετερ (CRPR) και της εθνικής φιλανθρωπικής οργάνωσης The Farming Community Network (FCN), εντόπισε τους λόγους για τους οποίους οι αγρότες και οι οικογένειες αγροτών μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι και μοναχικοί – την ίδια στιγμή αποκαλύπτουν πολλές από τις προκλήσεις και πιέσεις που αντιμετωπίζουν τακτικά οι αγρότες στο επάγγελμά τους.

Η μοναξιά βρέθηκε στη μελέτη ότι συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Η μελέτη περιελάμβανε εις βάθος συνεντεύξεις με 22 αγρότες/μέλη αγροτικών οικογενειών και 6 επαγγελματίες υποστήριξης αγροκτημάτων στην Αγγλία, που διεξήχθησαν είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω βιντεοκλήσης μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2021.

Οι αγρότες έχουν πει ότι οι πολλές ώρες που εργάζονται προσπαθώντας να συνεχίσουν την επιχείρησή τους παρά τις χαμηλές αποδόσεις αφήνουν λίγο χρόνο για κοινωνικοποίηση, χαλάρωση ή για να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους.

Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν την έλλειψη κοινωνικών ευκαιριών, τη γεωγραφική απομόνωση και τη μείωση των επαφών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις.

Οι κακές αγροτικές ευρυζωνικές συνδέσεις και οι μεταφορικές συνδέσεις επιδεινώνουν την αίσθηση απομόνωσης, καθώς και μια γενική αίσθηση ότι το κοινό έχει περιορισμένη κατανόηση του τι περιλαμβάνει η γεωργία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην παραγωγή τροφίμων και στη διαχείριση της υπαίθρου.

Ένας αγρότης, ηλικίας 40 ετών, είπε: “Απλώς δεν μπορούσα να δω πού να πάω. Επειδή το μόνο που έκανα, τότε δούλευα κατά μέσο όρο, υπολογίζω 15-18 ώρες την ημέρα. Καθόμουν στο τρακτέρ όλη μέρα προσπαθώντας να κερδίσω χρήματα για να κρατήσω ζωντανή την επιχείρηση”.

Μια αγρότισσα , ηλικίας 29 ετών, είπε: «Όντας σε μια φάρμα στη μέση του πουθενά… είσαι έξω για τη γεωργία… το διαδίκτυο είναι σκουπίδια, δεν μπορείς να στείλεις γρήγορα ένα μήνυμα σε κάποιον. Δεν μπορείς να καλέσεις κάποιον γιατί δεν θα έχεις σήμα και υπάρχουν τόσα πολλά εμπόδια για να φτάσεις οπουδήποτε, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. “

Ένας άλλος αγρότης, ηλικίας 50 ετών, είπε: «Δεν καταλαβαίνω πια τι θέλουν οι άνθρωποι από τη γεωργία. Αυτό είναι που με κάνει να νιώθω λίγο μόνος και λίγο λυπημένος πραγματικά».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι αγρότες επιθυμούν να τονίσουν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν στην παραγωγή τροφίμων και τις θετικές ενέργειες που λαμβάνουν για τη φροντίδα και τη βελτίωση του περιβάλλοντος, αλλά πιστεύουν ότι αυτές συχνά παραβλέπονται από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη γεωργία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως το κλίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους αγρότες και τις οικογένειές τους να αισθάνονται ότι δεν εκτιμώνται και είναι απομονωμένοι από την ευρύτερη κοινωνία.

Η έρευνα παρέχει επίσης μια σειρά από σημαντικές συστάσεις για τη βελτίωση της στήριξης των αγροτών, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς επένδυσης σε αγροτικές ευρυζωνικές υπηρεσίες, περαιτέρω εκπαίδευση και ενημέρωση για να βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει τη γεωργία και τις προκλήσεις της και, ομαλοποίηση του χρόνου εκτός αγροκτήματος και εύρεση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Η έρευνα διεξήχθη από τη Δρ Rebecca Wheeler και τον καθηγητή Matt Lobley από το Κέντρο Έρευνας Αγροτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και τους Δρ Jude McCann και Alex Phillimore MCIPR από το The Farming Community Network (FCN).

Η Δρ Rebecca Wheeler από το Κέντρο Έρευνας Αγροτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Έξετερ (CRPR) είπε: «Οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή πολλές προκλήσεις και πολλοί μας είπαν για το πώς αγωνίζονται να βρουν το χρόνο να κοινωνικοποιηθούν ή να κάνουν ένα διάλειμμα από το άγχος των το επάγγελμα.

«Η γεωργία μπορεί να είναι μια μοναχική ζωή τόσο για τους αγρότες όσο και για τις οικογένειές τους και οι αρνητικές απόψεις του κοινού για τη γεωργία μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τα συναισθήματα απομόνωσης. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αναγνωρίσουμε το έργο που κάνουν οι αγρότες στην παραγωγή τροφίμων και στη διαχείριση της υπαίθρου μας και να τους υποστηρίξουμε να κάνουν τις θετικές αλλαγές όπου χρειάζεται».

Οι συμμετέχοντες είπαν στους ερευνητές ότι η «σκληρή δουλειά» είναι ένα αποδεκτό και εκτιμώμενο μέρος του τι σημαίνει να είσαι αγρότης και ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις και προσδοκίες να εργαστεί σκληρότερα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Η μοναξιά και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας επιδεινώθηκαν από την απροθυμία να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους, μερικές φορές ακόμη και στα πιο κοντινά τους άτομα.

Ο Δρ Jude McCann, Διευθύνων Σύμβουλος του FCN, δήλωσε: «Υπάρχει ανάγκη για μια αλλαγή κουλτούρας στη γεωργία που όχι μόνο θα επιτρέψει στους αγρότες να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα από την εργασία χωρίς να φοβούνται την κρίση, αλλά να την προωθήσει ενεργά ως ουσιαστικό μέρος της επιτυχούς διαχείρισης μιας αγροτικής επιχείρησης. Το να κάνετε ένα διάλειμμα από τη φάρμα ή να ξεκουραστείτε από τη δουλειά δεν είναι χάσιμο χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα από τα πιο παραγωγικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

«Οι αγρότες μας είπαν ότι όλοι περιμένουν από αυτούς να είναι δυνατοί και ανθεκτικοί και, πως η παραδοχή ότι αγωνίζονται και χρειάζονται βοήθεια θα ήταν μια παραδοχή αποτυχίας, ότι κατά κάποιο τρόπο δεν είναι «καλοί αγρότες». Αυτό τους εμποδίζει να αναζητήσουν βοήθεια για τη μοναξιά και τα σχετικά θέματα ψυχικής υγείας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε ένα θετικό ισοζύγιο αγροτικής και κοινωνικής ζωής.

«Οι συμμετέχοντες μίλησαν επίσης για μια κουλτούρα στις οικογένειές τους να μην συζητούν την ψυχική υγεία, η οποία συνδέεται εν μέρει με ευρύτερα ταμπού σχετικά με το θέμα στον αγροτικό κλάδο».

Οι συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση περιλαμβάνουν:

  • Οι ρυθμιστικοί επιθεωρητές και οι αξιολογητές διασφάλισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να εκπαιδεύονται ώστε να αναγνωρίζουν θέματα ψυχικής υγείας.
  • Οι γενικοί γιατροί της υπαίθρου και οι κοινοτικές ψυχιατρικές νοσηλεύτριες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη πληροφόρηση και εκπαίδευση για τα συγκεκριμένα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη της αγροτικής κοινότητας.
  • Θα πρέπει να επεκταθεί η πρακτική και επιχειρηματική υποστήριξη των αγροτών.
  • Η συνεχής επένδυση στην αγροτική ευρυζωνική πρόσβαση από τις τοπικές αρχές/παρόχους είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στο internet και τη μείωση της απομόνωσης.
  • Θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερες κοινωνικές ευκαιρίες και δίκτυα (τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά) για τους αγρότες, τους εργάτες σε αγροκτήματα και τα μέλη των οικογενειών των αγροτών σε τοπικό επίπεδο.
  • Περαιτέρω εκπαίδευση των νέων σχετικά με την παραγωγή τροφίμων, τη γεωργία και το περιβάλλον είναι απαραίτητη για να συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων ανθρώπων στη γεωργία και στη μείωση του αισθήματος «αποσύνδεσης» από την ευρύτερη κοινωνία που βιώνουν πολλοί αγρότες.
  • Ο χρόνος με την οικογένεια και η απομάκρυνση από το αγρόκτημα θα πρέπει να ομαλοποιηθεί μέσω της προώθησης μιας αλλαγής κουλτούρας στις αγροτικές κοινότητες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο