Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: εσπεριδοειδή ανεκτικά σε θανατηφόρα ασθένεια

ΑρχικήΕπιστήμηΈρευνα: εσπεριδοειδή ανεκτικά σε θανατηφόρα ασθένεια
spot_img

Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών – μια ασθένεια γνωστή και ως Huanglongbing, ή HLB – έχει ως αποτελέσματα τα φρούτα να γίνονται πικρά και εν τέλει, άχρηστα. Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει παραλύσει τη βιομηχανία εσπεριδοειδών της Φλόριντα και έχει ήδη εντοπιστεί στην Καλιφόρνια, η οποία καλλιεργεί το 80% των φρέσκων εσπεριδοειδών της Αμερικής. Διακυβεύονται περίπου 267.000 στρέμματα πορτοκαλιών, λεμονιών, γκρέιπφρουτ και μανταρινιών του Γκόλντεν Στέιτ.

Για τους λόγους αυτούς, το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΠΑ υποστηρίζει τους επιστήμονες στο UCR, το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και την Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην αναζήτηση φυτών με φυσική ανοχή στην HLB.

“Εάν βρείτε μια ασθένεια που επηρεάζει τις καλλιέργειές σας, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να αναζητήσετε φυτά που είναι σε θέση να αναπτυχθούν και δώσουν παραγωγή, παρά τη μόλυνση”, δήλωσε η γενετίστρια του UCR Danelle Seymour. “Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να αναγνωρίζετε τη γενετική βάση της ανοχής στη νόσο και να βεβαιωθείτε ότι η επόμενη γενιά φυτών θα περιλαμβάνει αυτά τα γονίδια.”

Ακολουθώντας αυτή τη συνταγή, η επιστημονική ομάδα θα εξετάσει ένα σύνολο από 350 υβρίδια εσπεριδοειδών που αναπτύχθηκαν και καλλιεργήθηκαν από συνεργάτες του έργου στη Φλόριντα. Όλα τα δέντρα στο σύνολο είναι ήδη μολυσμένα με HLB, αλλά ζουν περισσότερο, είναι υγιέστερα και παράγουν περισσότερα φρούτα από τα υπόλοιπα μολυσμένα δέντρα.

Ενώ υπάρχουν ορισμένα έργα που αναζητούν διαφορετικές λύσεις στην απειλή της HLB, το έργο αυτό είναι διαφορετικό επειδή τα φυτά που δοκιμάζονται καλλιεργήθηκαν όλα σε ένα περιβάλλον ενδημικό της νόσου. Επιπλέον, ο αριθμός των φυτών που είναι σε θέση να εξεταστούν, είναι ασυνήθιστα μεγάλος.

“Το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργήθηκαν αυτά τα φυτά σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι ρίζες θα ενισχύσουν την υγεία των δέντρων και την απόδοση σε περιοχές που έχουν πληγεί από HLB”, δήλωσε η Seymour. “Επίσης, επειδή το σύνολο δεδομένων μας είναι τόσο μεγάλο, έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε φυτά με επίπεδα ανοχής που υπερβαίνουν τις τρέχουσες εμπορικές ποικιλίες”.

Εκτός από την αναζήτηση των γονιδιωματικών τμημάτων των υβριδίων που είναι υπεύθυνα για την ανοχή τους στην HLB, οι επιστήμονες θα κάνουν ελέγχους  επίσης για φυτά που έχουν αντοχή σε άλλα παθογόνα που βρίσκονται ήδη στην Καλιφόρνια.

Τα εσπεριδοειδή στην συγκεκριμένη πολιτεία απειλούνται επίσης από νηματώδη που μασούν τις ρίζες, εμποδίζοντας τα φυτά να πάρουν θρεπτικά συστατικά και από τη φυτόφθορα, ένα είδος μούχλας νερού που προκαλεί σάπισμα στις ρίζες.

Αναζητώντας όχι μόνο μια λύση στη διαφαινόμενη απειλή της HLB αλλά και σε προβλήματα που έχουν ήδη ριζώσει στην Καλιφόρνια, οι επιστήμονες ελπίζουν να διασφαλίσουν ότι τα εσπεριδοειδή δεν θα χρειαστεί να εισάγονται από χώρες που δεν υποφέρουν από την HLB και το κόστος να παραμείνει χαμηλό, τόσο για τους τοπικούς καλλιεργητές όσο και για τους καταναλωτές.

“Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι η επόμενη γενιά ριζών θα περιλαμβάνει τα σωστά γονίδια και ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί στις πρακτικές αναπαραγωγής μας”, δήλωσε η Seymour.

Πηγή: Eyrekalert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο