Η δημόσια αποδοχή και η βιωσιμότητα των τροφίμων που παράγονται με χημικά, ψηφιακά και μηχανικά μέτρα ελέγχου των ζιζανίων.
Το ενδιαφέρον του κοινού για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων έχει αυξηθεί και η χρήση φυτοφαρμάκων φαίνεται να είναι ένας βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τη βιωσιμότητα των τεχνολογιών παραγωγής τροφίμων. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Quality and Preference διερεύνησε την αποδοχή του κοινού και τις αντιλήψεις για τη βιωσιμότητα των τροφίμων που παράγονται με διαφορετικά μέτρα ελέγχου ζιζανίων. Η παρούσα μελέτη που έγινε μέσω διαδικτυακής έρευνας σε 485 ερωτηθέντες από τα γαλλόφωνα και γερμανόφωνα μέρη της Ελβετίας, συμβάλλει στην κατανόηση της δημόσιας ζήτησης για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, εξετάζοντας τις αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με και τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας.
Η αποδοχή των τροφίμων που παρήχθησαν με τη χρήση φυτοφαρμάκων και των αντιλήψεων κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αξιολογήθηκαν για:
- ψεκασμό ζιζανιοκτόνων πλήρους επιφάνειας,
- μείωση ζιζανιοκτόνων με επιτόπιο ψεκασμός και ακριβή ψεκασμός με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και
- μηχανική τεχνολογία χωρίς ζιζανιοκτόνα (μηχανή σκαπάνης).
Καταγράφηκε επίσης η σημασία της φυσικότητας των τροφίμων, η χημειοφοβία, οι αντιλήψεις για τους αγρότες και οι κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν αλλαγές στις αντιλήψεις για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα με βάση τα μέτρα ελέγχου των ζιζανίων, υποδεικνύοντας ότι οι απλοί καταναλωτές αξιολογούν τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων με βάση τον τύπο τους (χημικό, ψηφιακό, μηχανικό). Στη μελέτη ο ακριβής ψεκασμός ζιζανιοκτόνου ήταν το πιο πολλά υποσχόμενο μέτρο όσον αφορά τη δημόσια αποδοχή μεταξύ των μέτρων που βασίζονται σε χημικά, καθώς διατηρεί τις καλλιέργειες σχετικά ανέπαφες. Οι μηχανές σκαπάνης ήταν οι πιο αποδεκτές συνολικά. Θεωρούνται όχι μόνο πιο βιώσιμες από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και πιο κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμε και αποδεκτές σε σύγκριση με τις χημικές μεθόδους.
Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα ελέγχου των ζιζανίων, την ποσότητα του ζιζανιοκτόνου που εφαρμόζεται και την ακρίβεια του ψεκασμού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της δημόσιας αποδοχής των μέτρων φυτοπροστασίας που εφαρμόζουν οι αγρότες, προωθώντας τη βιωσιμότητα.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Rita Saleh, Nadja El Benni, Sandie Masson, Jeanine Ammann, Public acceptance and sustainability perceptions of food produced with chemical, digital and mechanical weed control measures, Food Quality and Preference, 2023, 105079, ISSN 0950-3293, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2023.105079 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329323002732)