Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε να ακούσει την αμφισβήτηση της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος στη λεγόμενη «Πρόταση 12» της Καλιφόρνια, ένα νόμο που περιορίζει ορισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται στη βιομηχανική κτηνοτροφία.
Ο νόμος απαγορεύει, ουσιαστικά, τα «κιβώτια κύησης» – στενούς, μεταλλικούς θαλάμους με σχιστόλιθο δάπεδο που περιορίζουν τις έγκυες χοιρομητέρες και δεν τους επιτρέπει παρά μόνο να κάθονται και να στέκονται, χωρίς να έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να κάνουν άλλες κινήσεις.
Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι τα κιβώτια, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μεγάλης κλίμακας χοιροτροφία για περισσότερα από 30 χρόνια, ελαχιστοποιούν την επιθετικότητα και αποτρέπουν τον ανταγωνισμό για τροφή. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με την ευημερία των ζώων που εκτρέφουμε για φαγητό, σε συνδυασμό με την έντονη αντίθεση από ομάδες για την καλή διαβίωση των ζώων, έχει κάνει τα κιβώτια αυτά, όλο και πιο αμφιλεγόμενα.
Τα κιβώτια κύησης έχουν απαγορευτεί μέχρι στιγμής σε εννέα πολιτείες, συν το Οχάιο, το οποίο πρόκειται να τα καταργήσει σταδιακά έως το 2026. Επιπλέον, η Καλιφόρνια και η Μασαχουσέτη έχουν θεσπίσει περιορισμούς στη λιανική πώληση χοιρινού κρέατος που προέρχεται από ζώα που φυλάσσονται σε συστήματα κλουβιών κύησης.
Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καλείται να κρίνει όχι το αν τα εν λόγω κιβώτια είναι απάνθρωπα, αλλά το εάν το κόστος συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της Καλιφόρνια επιβαρύνει άδικα τους αγρότες εκτός πολιτείας και εάν έχουν «δραματική οικονομική επίδραση» σε συναλλαγές εκτός Καλιφόρνιας.
Η Πρόταση 12 απαιτεί οι χοιρομητέρες να έχουν τουλάχιστον 2 τ.μ. χώρο διαβίωσης, ενώ προς το παρόν έχουν περίπου 1,3 τ.μ. Επειδή η Πρόταση 12 δεν απαγορεύει μόνο τα κιβώτια κύησης, αλλά και τις εισαγωγές ζωικών προϊόντων που εκτρέφονται υπό αυτές τις συνθήκες οπουδήποτε στον κόσμο, θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους νόμους για την προστασία των ζώων φάρμας στις ΗΠΑ και ίσως, είναι ο πιο συχνά αμφισβητούμενος. Εφαρμόζει δε το ίδιο πρότυπο σε προϊόντα που εκτρέφονται στην Καλιφόρνια όπως και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος (NPPC) υποστηρίζει ότι το μερίδιο της Καλιφόρνια στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά μικρό και ότι η Πρόταση 12 θα επηρεάσει άδικα τις πολιτείες από τις οποίες εισάγει το χοιρινό κρέας της.
Προκειμένου το δικαστήριο να αποφασίσει εάν η Πρόταση 12 θα περάσει ή όχι, ουσιαστικά, οι δικαστές καλούνται να τα «ζυγίσουν» και να καταλήξουν στο εάν οι ηθικές ανησυχίες ενός κράτους μετρούν περισσότερο από «το καταστροφικό αποτέλεσμα του νόμου για το διακρατικό εμπόριο».
Τα γουρούνια είναι τουλάχιστον τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά, αλλά η εξυπνάδα δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με αυτό. Η ακύρωση της Πρότασης 12 θα έριχνε αρκετή σκιά στους απολύτως λογικούς κρατικούς κανονισμούς τόσο υπέρ της καλής διαβίωσης των ζώων όσο και των διάφορων περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της καθεαυτής Πρότασης 12 θα ήταν πιθανότατα μικρός, επειδή οι πρόσθετες απαιτήσεις της σε χώρο είναι ελάχιστες, επομένως, δεν θα επιβάλει αρκετό πρόσθετο κόστος στην παραγωγή χοιρινού κρέατος ώστε να περιοριστεί ουσιαστικά η βιομηχανική ζωοτροφία, εξηγεί η Silvia Secchi, οικονομολόγος φυσικών πόρων στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει έμμεσες επιπτώσεις στους κρατικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς. «Η Καλιφόρνια ηγείται του έθνους όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», συμπληρώνει η Secchi.
Ο μόνος τρόπος για να μετριαστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας είναι να μειωθεί η συνολική κατανάλωση κρέατος με πολιτικές ισχυρότερες από την Πρόταση 12. «Οι τιμές των ζώων θα ήταν υψηλότερες και πιο σύμφωνες με τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, αλλά θα είχαμε πολλά άλλα διαθέσιμα και προσιτά από οικονομικής πλευράς τρόφιμα», καταλήγει.
Πηγή: thecounter.org