Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κομισιόν: Τέλος στις παρεκκλίσεις ως προς τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚομισιόν: Τέλος στις παρεκκλίσεις ως προς τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να μην ανανεώσει τις παρεκκλίσεις των αγροτών από τις πράσινες πολιτικές και για το 2024, που αποσκοπούσαν στον μετριασμό των επιπτώσεων του πολέμου στην παραγωγή δημητριακών.

Σε προηγούμενο δημοσίευμα, είχαμε επισημάνει ότι η Κομισιόν θα προσέφερε στα κράτη μέλη – στους αγρότες και τους αμπελουργούς- περισσότερη ευελιξία εντός των προγραμμάτων της ΕΕ για τον κλάδο μέχρι το τέλος του 2023, επιτρέποντας ορισμένες παρεκκλίσεις από τις εθνικές στρατηγικές και τους τρόπους εφαρμογής των προγραμμάτων επιδοτήσεων της γεωργίας της ΕΕ και τη λεγόμενη Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), με αφορμή τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που έπληξαν την ευρωπαϊκή παραγωγή.

Μια ακόμα ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην παραγωγή δημητριακών, επέτρεπε προσωρινές παρεκκλίσεις από ορισμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και ευελιξίες στο πρόγραμμα επιδοτήσεων γεωργίας της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τόσο το 2022 όσο και το 2023, με πολλά κράτη μέλη να θέλουν αυτό να συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, αυτό θα συνεπαγόταν την επέκταση των προσωρινών εξαιρέσεων για τους κανόνες σχετικά με την αμειψισπορά και τη χρήση αγρανάπαυσης, καθώς και πιο ευέλικτους κανόνες σχετικά με τη βόσκηση μόνιμων λιβαδιών και την προετοιμασία του εδάφους για καλλιέργειες κατά τις φθινοπωρινές και χειμερινές περιόδους του 2023 και του 2024.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ που παραθέτει το ειδησεογραφικό μέσο EURACTIV, “η Επιτροπή δεν σκέφτεται να παρατείνει τις περιβαλλοντικές εξαιρέσεις”, επειδή η κατάσταση στην αγορά έχει αλλάξει”. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν δεν έχει δικαίωμα σε άλλη εκτελεστική απόφαση επί του θέματος, μιας και επρόκειτο για μια αρκετά έκτακτη συνθήκη και η αρχική απόφαση ελήφθη σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, όπου οι εξαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής μειώθηκαν κατακόρυφα και η παραγωγή δημητριακών στην Ένωση απειλούταν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, κάτι που σήμερα έχει μεταβληθεί.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της Επιτροπής, με τον οποίο επικοινώνησε το ίδιο ειδησεογραφικό μέσο, ήταν πιο διστακτικός, εξηγώντας ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ εξακολουθεί να σκέφτεται την απόφαση και πως η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός ολίγων εβδομάδων, πριν από τη φύτευση των χειμερινών και ανοιξιάτικων δημητριακών και καλλιεργειών, προκειμένου να έχει τη μέγιστη δυνατή θετική επίδραση. Η Κομισιόν θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψιν τις εκτιμήσεις της παραγωγής, μιας και μέχρι τώρα ορισμένα κράτη έχουν παράσχει ανεπαρκείς πληροφορίες για την παραγωγή τους- τουλάχιστον 10 κράτη μέλη- παρά τη νομική τους υποχρέωση για απόλυτη διαφάνεια ως προς τη μηνιαία ενημέρωση για τα αποθέματα τροφίμων και ζωοτροφών τους.

Από την πλευρά τους, οι οικολογικές οργανώσεις προσδοκούν μια μη παράταση των εξαιρέσεων, με το επιχείρημα ότι στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει το περιβάλλον στο βωμό της επισιτιστικής ασφάλειας. Μάλιστα, νωρίτερα φέτος, περισσότερες από 100 οργανώσεις κάλεσαν την Επιτροπή να μην επιτρέψει άλλες παρεκκλίσεις σε  κοινή ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. 

Αλλά ο συνασπισμός για τους αγρότες της ΕΕ και τα δικαιώματά τους, COPA-COGECA, αντιτίθεται στις οικολογικές οργανώσεις, αιτούμενος τη συνέχιση των παρεκκλίσεων για να βελτιωθεί η παραγωγή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασπαρτάμη: Οι καταναλωτές επιμένουν στην Coke διαίτης – Αυξήθηκε η κατανάλωση!

Οι καταναλωτές παραμένουν ασυγκίνητοι στην κατάταξη της ασπαρτάμης ως «πιθανώς καρκινογόνα».

Mη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες (NIAS) άνω του ορίου σε συσκευασίες παιδικών τροφίμων!

Τα NIAS δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν κανονισμό για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Τι είναι τα νοοτροπικά

Ποιες κατηγορίες υπάρχουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα