Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φτιάξτε αφρόγαλα στο σπίτι σαν σωστός barista!

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΦτιάξτε αφρόγαλα στο σπίτι σαν σωστός barista!
spot_img

Πώς να φτιάξετε αφρόγαλα με πολλούς τρόπους, από μηχανή εσπρέσο, μέχρι και σε ένα βάζο ή γαλλική πρέσα!

Για έναν κρύο ή ζεστό καπουτσίνο, ένα είναι το συστατικό που δεν μπορεί να λείπει: το αφρόγαλα. Παρόλο, όμως, που αποτελείται απλά από γάλα και αέρα (κυριολεκτικά), θέλει και αυτό την τέχνη του.

Ξεκινώντας  από το γάλα, σύμφωνα με το podcast Boss Barista, το ιδανικό γάλα για αφρόγαλα είναι το ζωικό, μιας και πρέπει να υπάρχει ισορροπία λίπους και πρωτεϊνών.  Το λίπος δίνει γεύση και ισορροπία, ενώ η πρωτεΐνη είναι αυτή που παγιδεύει τις φυσαλίδες αέρα και δίνει στον αφρό τη δομή του. Τα γάλατα με χαμηλά λιπαρά είναι, επίσης, καλές επιλογές, αν προτιμάτε αγελαδινό γάλα.

Αλλά εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είστε vegan ή vegetarian ή απλώς προτιμάτε να χρησιμοποιείτε γάλα φυτικής προέλευσης, αναζητήστε γάλατα ειδικά για barista από δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως βρώμη, αμύγδαλο και chia. Συχνά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από άλλα φυτικά γάλατα, επομένως θα απόδώσουν καλύτερο αφρό.

Ναι, αλλά δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός; Στην πραγματικότητα, το κύριο πράγμα που χρειάζεστε είναι χρόνος για να πετύχετε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ακόμα και χωρίς μηχανή εσπρέσο με ειδικό ραβδί. Παρακάτω, θα δούμε πώς μπορείτε να φτιάξετε αφρόγαλα με συσκευές που έχετε στο σπίτι.

Αφρόγαλα με μηχανή εσπρέσο

Οι περισσότερες σύγχρονες μηχανές εσπρέσο έχουν μια ράβδο ατμού που έχει σχεδιαστεί για να κάνουν έγχυση ατμού στο γάλα, ζεσταίνοντάς το και προσθέτοντας αέρα, δημιουργώντας αφρό.

Σύμφωνα με την barista και δημιουργό του Boss Barista, Ashley Rodriguez, το αφρόγαλα με ραβδί ατμού μηχανής εσπρέσο χρειάζεται μεν εξάσκηση, αλλά μπορείτε εναλλακτικά να μάθετε να ακούτε τους διαφορετικούς ήχους που παράγονται για να καταλάβετε. Εάν, για παράδειγμα, ακουστεί ένας ήχος σαν να σκίζεται χαρτί, αυτό είναι καλό σημάδι, επειδή σημαίνει ότι εισάγεται αέρας στο γάλα, ενώ ένας ήχος κρότου μπορεί να υποδηλώνει ότι η ράβδος ατμού είναι βυθισμένη πολύ χαμηλά ή ότι το γάλα έχει ζεσταθεί πολύ.

Συνήθως οι barista ζεσταίνουν το γάλα σε 60-65 βαθμούς Κελσίου και χρησιμοποιούν περίπου 120ml  κρύο γάλα σε μια μικρή μεταλλική κανάτα. Έπειτα τοποθετούν τη ράβδο ατμού ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος και μετά ανοίγουν αργά τη ράβδο και, κρατώντας την κοντά στο πλάι της κανάτας, μετακινούν απαλά τη στάμνα πάνω και κάτω. Μόλις το γάλα διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος και αποκτήσει μια λεία εμφάνιση με μικρές, ομοιόμορφες φυσαλίδες, κλείνουν τη ράβδο ατμού και αφαιρούν την κανάτα. Μετά από αυτό, το αφρόγαλα είναι έτοιμο για χρήση.

Αφρόγαλα με χτυπητήρι του φραπέ

Θα χρειαστείτε 120ml κρύο ή ζεστό γάλα σε ένα ποτήρι μεσαίου ύψους. Έπειτα, τοποθετήστε το χτυπητήρι ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος και ενεργοποιήστε τη λειτουργία του, μετακινώντας το απαλά πάνω-κάτω.

 Μόλις το γάλα διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος και αποκτήσει λεία εμφάνιση με μικρές, ομοιόμορφες φυσαλίδες, κλείστε το χτυπητήρι και αφαιρέστε το από το γάλα. Χρησιμοποιήστε αμέσως το αφρόγαλα, ρίχνοντάς το αργά πάνω από το ρόφημά σας.

Αφρόγαλα με χτυπητήρι αυγών

Βάλτε την ίδια ποσότητα γάλακτος που προαναφέραμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Ζεστάνετε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Έπειτα βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία και ακουμπήστε τη σε έναν πάγκο ή τραπέζι, τοποθετώντας από κάτω μια πετσέτα πιάτων.

Μετά, χρησιμοποιώντας το χτυπητήρι αυγών, χτυπήστε δυνατά το γάλα σε ένα μοτίβο από τη μία πλευρά στην άλλη μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.

Αφρόγαλα με ένα…βάζο

Ίσως η πιο ανορθόδοξη μέθοδος, αλλά πιστέψτε μας, πετυχαίνει. Ρίξτε τα 120 ml κρύο ή ζεστό γάλα σε ένα βαζάκι χωρητικότητας περίπου 500ml και ανακινήστε δυνατά, μέχρι το γάλα να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.

Αφρόγαλα με ένα μπλέντερ

Ρίξτε το κρύο ή ζεστό γάλα σε ένα μπλέντερ και στερεώστε καλά το καπάκι. Γυρίστε το μπλέντερ σε μέτρια ταχύτητα και χτυπήστε, έως ότου το γάλα διπλασιαστεί σε όγκο. Χρησιμοποιήστε αμέσως το αφρόγαλα, ρίχνοντάς το αργά πάνω από το ρόφημά σας.

Αφρόγαλα με γαλλική πρέσα

Η γαλλική πρέσα, σύμφωνα με την Rodriguez, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το αφρόγαλα. Απλώς βάλτε το γάλα σας στη γαλλική πρέσα και σπρώξτε το έμβολο πάνω-κάτω. Ο αφρός σας δεν θα είναι όμορφος (μπορεί να είναι πολύ αφρώδης), αλλά θα επεκτείνεται και γίνεται αφρός, λέει η barista, σύμφωνα με τον ιστότοπο eatingwell.com.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελίες στο cibum για απάτες σε ελληνικά σούπερ μάρκετ

Παραπλανητικές προσφορές και ψευδείς εκπτώσεις.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα