«Για εσκεμμένη απαξίωση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Ζωονόσων.
Σε έντονο τόνο αντέδρασε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Ζωονόσων, καταγγέλλοντας «συστηματική απαξίωση» του κλάδου, την ώρα που η ευλογιά των αιγοπροβάτων εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.
Ο ΣΕΚ κάνει λόγο για πλήρη αδιαφορία απέναντι στις τεκμηριωμένες προτάσεις του ίδιου, της ΕΘΕΑΣ και της ΕΔΟΤΟΚ, οι οποίες αφορούσαν την εφαρμογή στοχευμένου εμβολιασμού σε πληγείσες περιοχές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή δεν έλαβε καμία ουσιαστική απόφαση. Η απόρριψη του εμβολιασμού ισοδυναμεί με ευθεία απειλή αφανισμού της αιγοπροβατοτροφίας».
Παράλληλα, δεν δόθηκε καμία δέσμευση για τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών, των οποίων τα ζώα σφάχτηκαν αναγκαστικά λόγω ευλογιάς, ενώ αγνοήθηκαν και άλλες κρίσιμες προτάσεις στήριξης που κατέθεσε ο ΣΕΚ. Μεταξύ αυτών:
– Οικονομική ενίσχυση για τις ζωοτροφές του 2024 σε πληγέντες
– Πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για όσους έχασαν τα ζώα τους αφού είχαν παραδώσει γάλα
– Πάγωμα των οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων
– Ένταξη των πληγέντων στο πρόγραμμα ανεργίας
– Δημιουργία ειδικών σφαγείων ώστε το κρέας να μη θάβεται αλλά να διοχετεύεται στην κατανάλωση
– Αποζημίωση χαμένου εισοδήματος στα πρότυπα της Ισπανίας (95€/ζώο/έτος)
Ο ΣΕΚ καταλήγει με κάλεσμα στους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση:«Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν κάνουμε πίσω».