Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι επιπτώσεις της ανεπάρκειας χαλκού στο έδαφος για τις καλλιέργειες

ΑρχικήΝέαΟι επιπτώσεις της ανεπάρκειας χαλκού στο έδαφος για τις καλλιέργειες
spot_img

Χρησιμοποιώντας την ντομάτα, μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες παγκοσμίως, ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο ασχολήθηκε με την ανεπάρκεια χαλκού στο έδαφος, ένα πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γεωργία της ΕΕ.

Ο χαλκός (Cu) είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που απαιτείται από την υγεία των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Στα ζωντανά όντα, είναι ένας απαραίτητος οξειδωμένος ενεργός συμπαραγωγός στις βιολογικές διεργασίες, αλλά είναι τοξικός σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Τα φυτά είναι επίσης ευαίσθητα στη βιοδιαθεσιμότητα του Cu στο έδαφος. Δεδομένου ότι αποτελούν μία από τις κύριες εισόδους μικροθρεπτικών συστατικών σε τροφική αλυσίδα, οι διατροφικές τους ανεπάρκειες ή υπερβολές συχνά μεταφέρονται στους καταναλωτές.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποκρυπτογράφηση των ρυθμιστικών μηχανισμών στους οποίους βασίζεται η πρόσληψη και η διανομή σε βρώσιμους φυτικούς ιστούς είναι ζωτικής σημασίας», εξηγεί στο CORDIS η María Teresa Lafuente, συντονίστρια του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου TOMACOP.

Στην Ευρώπη, 1,2 εκατομμύρια km2 καλλιεργούμενων εδαφών ταξινομούνται ως δυνητικά ανεπαρκή σε βιοδιαθέσιμο Cu. Για να αντισταθμιστεί η ανεπάρκεια χαλκού (CD), τα εδάφη ανεφοδιάζονται με λιπάσματα εμπλουτισμένα με Cu. Αυτή η στρατηγική είναι λειτουργική ως προς την απόδοση, αλλά έχει σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος.

Το έργο μελέτησε επίσης τη διατροφική αξία των συγκομιζόμενων φρούτων, γεγονός που θα επέτρεπε την εκτίμηση των επιπτώσεων της βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας στην ανθρώπινη διατροφή.

Αποκάλυψη των επιπτώσεων της ανεπάρκειας χαλκού

«Διαπιστώσαμε ότι η ανταπόκριση στο στρες του CD ρυθμίζεται διαφορετικά μεταξύ των φυτικών ιστών που μελετήθηκαν, δηλαδή της ρίζας, του στελέχους, των φύλλων και των φρούτων», σημειώνουν οι ερευνητές.

Το TOMACOP ανακάλυψε επίσης ότι η καλλιέργεια φυτών τομάτας υπό συνθήκες CD έχει υψηλό αντίκτυπο στην ευαισθησία των καρπών για την ανάπτυξη μιας φυσιολογικής διαταραχής γνωστής ως ρωγμή φρούτων, η οποία εκδηλώνεται ως κατάγματα στη φλούδα ή την επιδερμίδα και καθιστά τον καρπό μη εμπορεύσιμο από την άποψη της εμφάνισης, μειώνει τη διάρκεια ζωής και αυξάνει την ευαισθησία σε μυκητιασική λοίμωξη.

Υπό τις πειραματικές συνθήκες του σχεδίου, οι καρποί τομάτας που συγκομίστηκαν από καλά ποτισμένα φυτά που καλλιεργούνται υπό συνθήκες CD, παρουσίασαν πολύ υψηλότερη συχνότητα ρωγμών φρούτων από εκείνα που συγκομίστηκαν από μονάδες ελέγχου που καλλιεργούνται με βέλτιστη περιεκτικότητα σε Cu (70% έναντι 15%).

Προχωρώντας με νέες δυνατότητες

Τα αποτελέσματα του TOMACOP έχουν ανοίξει αρκετές ερευνητικές γραμμές. Για παράδειγμα, προχωρούμε στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών με τους οποίους η ομοιόσταση Cu συνδέεται με την ευαισθησία στη μόλυνση παθογόνων παραγόντων και τη ρωγμή φρούτων. Και τα δύο χαρακτηριστικά έχουν έντονο αντίκτυπο στην εμπορευσιμότητα και την αποδοχή των φρούτων από τους καταναλωτές και στη σπατάλη τροφίμων, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες.

Επιπλέον, μετά την αξιολόγηση των επιπτώσεων μιας ανάπτυξης χωρίς λιπάσματα και χωρίς φυτοφάρμακα με βάση το Cu στη διατροφική αξία και την απόδοση των φρούτων τομάτας μετά τη χρήση, το έργο αποσκοπεί στην παροχή λύσεων που επικεντρώνονται στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων αυτής της φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο