Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όταν οι μηλιές “κλαίνε” βελτιώνεται η παραγωγή

ΑρχικήPicksNews LineΌταν οι μηλιές “κλαίνε” βελτιώνεται η παραγωγή
spot_img

Εντοπίστηκε το γονίδιο που κάνει τις μηλιές να «κλαίνε» και που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι καλλιεργητές δένουν κλαδιά μηλιάς προς τα κάτω, όταν τα δέντρα είναι νεαρά, προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, καθώς είναι σπάνιο τα δέντρα να αναπτύσσονται φυσικά προς τα κάτω. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ο μηχανισμός γιατί η κάμψη κλαδιών βελτιώνει τις αποδόσεις, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η πρακτική βοηθά τις μηλιές να διαθέσουν περισσότερους πόρους όπως άνθρακα και άλλα θρεπτικά συστατικά για την αναπαραγωγική ανάπτυξη (άνθηση και καρποφορία) παρά για βλαστική ανάπτυξη (κλαδιά και φύλλα).

Τώρα φυτογενετιστές εντόπισαν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που προκαλεί την αρχιτεκτονική του «κλάματος» – κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα κάτω – στις μηλιές, ένα εύρημα που θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγή φρούτων οπωρώνων. Η νέα μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plant Physiology, εντόπισε μια παραλλαγή του MdLAZY1A – ένα γονίδιο που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του «κλάματος» στο μήλο.

«Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε αυτό το έγγραφο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναπτυχθούν οι υπάρχουσες ποικιλίες μήλων κάπως προς τα κάτω ή/και με περισσότερα κλαδιά, ώστε να είναι πιο παραγωγικά και μπορεί να εξοικονομήσει κόστος εργασίας για το δέσιμο των κλαδιών», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Kenong Xu, αναπληρωτής καθηγητής στο School of Integrative Plant Science Horticulture Section στο Cornell Life Sciences AgriTech.

Η μετάλλαξη είναι σπάνια και εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% των δέντρων αλλά οι ερευνητές εξέτασαν τα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά σε περισσότερους από 1.000 απογόνους ποικιλιών που «κλαίνε» και χώρισαν αυτούς που εμφάνιζαν κλάμα έναντι κανονικής ανάπτυξης. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές γενετικής αλληλουχίας για να συγκρίνουν τους δύο πληθυσμούς για να εντοπίσουν τον γενετικό προσδιοριστή.

Τώρα που η μετάλλαξη – μια υποκατάσταση ενός μόνο νουκλεοτιδίου στο γονίδιο MdLAZY1A – έχει εντοπιστεί, οι γενετιστές φυτών μπορεί να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR/Cas-9 για να αναπτύξουν ποικιλίες με ανάπτυξη που μοιάζει με κλάμα, είπε ο Xu.

ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο CORNELL

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο