Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προειδοποίηση από το ΥΠΑΑΤ για καλλιέργειες Ροδάκινου και Βερίκοκου

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠροειδοποίηση από το ΥΠΑΑΤ για καλλιέργειες Ροδάκινου και Βερίκοκου
spot_img

Γεωργική προειδοποίηση εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ.

ΕΞΩΑΣΚΟΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Taphrina deformans (Berk.)Tul.var. persicae)

· Σε ορισμένες περιοχές, στο νομό Πέλλας και Ημαθίας, εντοπίστηκαν πρώιμες ποικιλίες, σε μικρό ποσοστό, να βρίσκονται στην έναρξη του σταδίου C, ενώ στις περισσότερες περιοχές οι ποικιλίες βρίσκονται στο στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών.

 Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται από το στάδιο της έκπτυξης των νεαρών φύλλων (από Β έως και C) με σταγόνα νερού (βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία τουλάχιστον για 2-3 ημέρες), σε θερμοκρασία 10-20 0C. Κάτω από 70C ο μύκητας δεν αναπτύσσεται. Σε όλες τις περιοχές επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα.

· Συνιστάται επιμελής έλεγχος των ποικιλιών για διαπίστωση της διόγκωσης των οφθαλμών, με στόχο να γίνει επέμβαση στο στάδιο αυτό και οπωσδήποτε πριν φανεί πράσινη βλάστηση. Στις υπερπρώιμες ποικιλίες απαιτείται άμεσα επέμβαση. Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν είχαν παρατηρηθεί συμπτώματα τις δύο προηγούμενες χρονιές (τα σπόρια διατηρούν την βλαστική τους ικανότητα και πέρα από δύο χρόνια). Η επέμβαση αυτή αποβλέπει στην νέκρωση των διεσπαρμένων επάνω στα δέντρα ασκοσπορίων και βλαστοσπορίων.

 · Σε αγροκτήματα που καλλιεργούνται ταυτόχρονα ποικιλίες διαφορετικής πρωιμότητας, ο πρώτος ψεκασμός να γίνει κοντά στο στάδιο «Β» της πρωιμότερης ποικιλίας και να επαναληφθεί όταν οι οψιμότερες ποικιλίες φτάσουν στο κατάλληλο στάδιο επέμβασης. Δεύτερη εφαρμογή μπορεί να απαιτηθεί εάν παραταθεί η διάρκεια της διόγκωσης των οφθαλμών.

· Η επέμβαση αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά και το ΚΟΡΥΝΕΟ (Stigminacarpophila (Lιv.) M.B. Ellis). Στη ροδακινιά προσβάλλονται κυρίως οι βλαστοί και οι οφθαλμοί, όπου εμφανίζονται μικρές κοκκινωπές κηλίδες.

· Ο Εξώασκος προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, δευτερευόντως τους καρπούς και σπανίως τους βλαστούς και τα άνθη. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται με την έκπτυξη των φύλλων, νωρίς την άνοιξη. Το έλασμα των προσβεβλημένων φύλλων λόγω υπερπλασίας και υπερτροφίας παρουσιάζει τοπική ή ολική πάχυνση, κατσάρωμα και τελικά έντονη παραμόρφωση, ενώ το κεντρικό νεύρο διογκώνεται ελαφρώς. Αρχικά, το έλασμα γίνεται χλωρωτικό και αργότερα μεταχρωματίζεται σε κόκκινο ή με ιώδεις αποχρώσεις, ενώ καθώς η χλωροφύλλη εξαφανίζεται γίνεται κίτρινο ή κιτρινογκρί με βελούδινη όψη. Τελικά, τα φύλλα γίνονται καστανά, μαραίνονται, ξηραίνονται και πέφτουν. Έντονη προσβολή οδηγεί σε έντονη φυλλόπτωση, με αποτέλεσμα την έκπτυξη νέου φυλλώματος που οδηγεί σε στην εξασθένηση του δέντρου και σε σοβαρή καρπόπτωση. Οι προσβεβλημένοι καρποί που παραμένουν στο δέντρο παρουσιάζουν τοπικές κιτρινοπράσινες ή ερυθρές διογκώσεις.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): 6- benzyladenine (2), bordeaux mixture (2), captan (4), copper hydroxide (3), copper oxide (2), copper oxychloride (4), dodine (2), Tebuconazole + Trifloxystrobin (2), trichoderma atroviride strain sc1 (4). · Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟ → Καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ) → Παθογόνο (Taphrina deformans): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul · Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής. Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 Σελίδα 4 από 4 · Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. · Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη. · Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

ΚΟΡΥΝΕΟ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑΣ (Stigmina carpophila (Lιv.) M.B. Ellis)

· Μόνο σε οπωρώνες που παρουσίασαν προσβολές τα δύο προηγούμενα έτη, να γίνει επέμβαση λίγο πριν τη διόγκωση των οφθαλμών

Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται κατά πολύ από τον κατάλληλο χρόνο επέμβασης. Συνιστάται επιμελής έλεγχος των ποικιλιών για διαπίστωση της διόγκωσης των οφθαλμών.

· Στη βερικοκιά ο μύκητας προσβάλει σημαντικά τα φύλλα και τους καρπούς και λιγότερο τους οφθαλμούς, ενώ σπάνια προσβάλλονται οι βλαστοί.

· Ο μύκητας προκαλεί αρχικά κόκκινες κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται στο κέντρο. Οι νεκροί ιστοί πέφτουν, οπότε σχηματίζονται οπές, «τρύπες από σκάγια». Παρόμοιες κηλίδες (συχνά βυθισμένες) εμφανίζονται στους καρπούς, οι οποίες και εξελίσσονται σε καστανά δερματώδη λέπια. Πολλές φορές πάνω στις κηλίδες εμφανίζεται έκκριση κόμεος.

  • Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): bordeaux mixture (2), captan (4), copper hydroxide (3), copper oxide (2), copper oxychloride (4), trichoderma atroviride strain sc1 (4).
  • Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟ → Καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ) → Παθογόνο (Stigmina carpophila): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.
  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. · Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη. · Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα