Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Ακούγοντας” το λάδι – Γιατί οι έμπειροι μάγειρες δεν χρησιμοποιούν θερμόμετρο;

ΑρχικήΝέα"Ακούγοντας" το λάδι - Γιατί οι έμπειροι μάγειρες δεν χρησιμοποιούν θερμόμετρο;
spot_img

Σνίτσελ, πατάτες τηγανιτές, κεφτέδες, ένα τσιγαρισμένο μπαστούνι βουτύρου, ένα αυγό μάτι ή κάποιο κρέας με μπόλικο κουρκούτι ή στην συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη τεμπούρα…. σε ποιον δεν αρέσουν τα ζεστά τηγανητά φαγητά;

Το νόστιμο τραγανό τηγανητό τρόφιμο προέρχεται από μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ του χρόνου μαγειρέματος και της θερμοκρασίας του λαδιού. Μια συνηθισμένη οικιακή τεχνική για την παρασκευή τεμπούρας, (ένα είδος γιαπωνέζικου φαγητού, λαχανικά ή θαλασσινά τηγανισμένα σε μεγάλη ποσότητα λαδιού και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία) για παράδειγμα, είναι να βυθίζετε τα ενυδατωμένα ξυλάκια στο λάδι. Οι φυσαλίδες που προκύπτουν και οι θόρυβοι κραδασμών βοηθούν στην εκτίμηση του πόσο καυτό είναι το λάδι.

- Advertisement -

«Οι έμπειροι μάγειρες  ακούνε  τη θερμοκρασία του λαδιού αντί να χρησιμοποιούν θερμόμετρο», είπε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Akihito Kiyama του Πανεπιστημίου Utah State, ο οποίος αποφάσισε να ανακαλύψει ποιες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε ακούγοντας την τεμπούρα σας.

Ο Kiyama και η ομάδα του από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανοά και το KAUST έβαλαν υγρά ξυλάκια και χαρτί σε λάδι σε διαφορετικά επίπεδα θερμότητας. Μια κάμερα υψηλής ταχύτητας και ένα μικρόφωνο απαθανάτισαν το τσιγάρισμα σε πραγματικό χρόνο.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι υπάρχουν σαφείς ακουστικές ενδείξεις της θερμοκρασίας του λαδιού. Ο ένοχος είναι οι ταλαντευόμενες φυσαλίδες από την ταχεία εξάτμιση της υγρασίας στα βρεγμένα ξυλάκια ή το χαρτί. Οι φυσαλίδες δημιουργούν διακριτούς θορύβους καθώς αυξάνεται η θερμότητα. Τα σχέδια των φυσαλίδων ποικίλλουν επίσης δραματικά ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονται στην επάνω επιφάνεια λαδιού.

«Ο σχηματισμός φυσαλίδων κοντά ή πάνω στην επιφάνεια είναι μοναδικός και καθορίζει τον ήχο», είπε ο Kiyama προσθέτοντας πως «Στην πορεία οι εικόνες αποκαλύπτουν πολύ ενδιαφέροντα σχήματα, όπως συνδέσμους που εκρήγνυνται από επιφανειακές φυσαλίδες και σχήματα φωλιασμένων κώνων από πίδακες που καταρρέουν κάτω από το λάδι μέσα στις φυσαλίδες υδρατμών».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα