Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγόρευση αλίευσης οστρακοειδών στην Μεθώνη Πιερίας – Εντοπίστηκε τοξικό φυτοπλαγκτόν

ΑρχικήΝέαΑλιείαΑπαγόρευση αλίευσης οστρακοειδών στην Μεθώνη Πιερίας – Εντοπίστηκε τοξικό φυτοπλαγκτόν
spot_img

Το τοξικό φυτοπλαγκτόν παράγει ουσία που αν μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω οστρακοειδών προκαλεί σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, ανακοίνωσε την απαγόρευση μέχρι νεωτέρας της αλιείας, συγκομιδής, διακίνησης και διάθεσης στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση όλων των οστρακοειδών που προέρχονται από τη Νέα Ζώνη Παραγωγής <<Μεθώνη (Ν4)>> Π.Ε. Πιερίας, λόγω ανεύρεσης τοξικού φυτοπλαγκτού του είδους Dinophysis spp. σε επίπεδα πάνω από τα όρια λήψης μέτρων που ορίζει η νομοθεσία (1000 κύτ./L) και συγκεκριμένα με τιμή 1087 κύτ./L..

Την εφαρμογή της απόφασης που ισχύει από σήμερα ανατέθηκε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περ. Ενότητας Πιερίας και στο Γ’ Λιμενικό Τμήμα Κατερίνης. Οι παραβάτες θα διώκονται και θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Το Dinophysis spp. παράγει οκαδαϊκό οξύ και δινοφυσοτοξίνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση (δηλητηρίαση από διαρροϊκά οστρακοειδή (DSP). Το DSP δεν είναι θανατηφόρο, αλλά προκαλεί σοβαρή γαστρεντερική δυσφορία. Τα συμπτώματα του DSP περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος, που ξεκινούν μεταξύ 30 λεπτών και λίγων ωρών μετά την κατανάλωση των μολυσμένων οστρακοειδών και υποχωρούν εντός τριών ημερών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα