ΑρχικήΝέαΑλιείαΠαράνομο ψάρεμα: Στα «πράσα» ερασιτέχνης με 900 αχινούς στη Χαλκίδα

Παράνομο ψάρεμα: Στα «πράσα» ερασιτέχνης με 900 αχινούς στη Χαλκίδα

2 λεπτά ανάγνωσης

Συνεχίζεται το «μπαράζ» ελέγχων από τις λιμενικές αρχές.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, οι έλεγχοι του λιμενικού για τον εντοπισμό παράνομου ψαρέματος. Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στη Χαλκίδα. Στο πλαίσιο διενέργειας αλιευτικών ελέγχων από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας τις απογευματινές ώρες της 17ης Μαίου εντοπίστηκε 33χρονος αλλοδαπός στην παραλία Έξω Παναγίτσα, να έχει αλιεύσει 900 τεμάχια αχινών, σε απαγορευμένη χρονική περίοδο. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας, κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα αχινών και έπειτα επαναποντίστηκε στη θάλασσα, ενώ κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαρτίου εντοπίστηκαν τρεις αλλοδαποί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, να έχουν αλιεύσει 6.070 αχινούς, όπως και στη Θάσο τρεις ερασιτέχνες είχαν αλιεύσει παράνομα 300 αχινούς. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, με 320 τεμάχια, στη Μαλεσίνα  με 4.000 αχινούς όπως επίσης και στη Λάρυμνα με 4.000.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία όσον αφορά στην αλίευση αχινών, επιτρέπεται μέχρι 20 την ημέρα ανά άτομο και 30 ανά σκάφος, και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 400€ έως 3.000€. Αυτό γιατί θεωρούνται προστατευόμενο είδος και η επιβίωση τους κινδυνεύει τώρα ακόμα περισσότερο λόγω της κλιματικής κρίσης και της ανόδου της θερμοκρασίας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτη η γονιμοποίησή τους που ήταν και εξακολουθεί να είναι θέμα τύχης, αφού το θηλυκό απελευθερώνει ένα ωάριο στο νερό το οποίο πρέπει να συναντήσει κάποια στιγμή ένα σπερματοζωάριο από το αρσενικό, το οποίο επηρεάζεται όσο το θαλασσινό νερό γίνεται πιο όξινο δυσκολεύοντας την γονιμοποίηση.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελλάδα: Τροφική δηλητηρίαση σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης: Η υπόθεση που έφτασε στον Άρειο Πάγο

Πώς αποδείχθηκε η τροφική δηλητηρίαση χωρίς εργαστηριακή εξέταση του γεύματος και τι έκρινε ο Άρειος Πάγος.

Το Cibum παρουσιάζει τις νέες οδηγίες της ΕΕ για τους επιμολυντές στα μεταποιημένα τρόφιμα και όσα πρέπει να τεκμηριώνουν οι επιχειρήσεις

Οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προσδιορισμό των επιμολυντών κατά τη μεταποίηση τροφίμων

Σαλμονέλα σε ντοματίνια: Πάνω από 800 κρούσματα στην Ευρώπη – Νέα προειδοποίηση του ECDC

Πάνω από 160 νέα κρούσματα σε δέκα χώρες το 2026. Το ECDC προειδοποιεί για νέες εξάρσεις από μολυσμένα ντοματίνια.