ΑρχικήΝέαΑλιείαΠαράνομο ψάρεμα: Στα «πράσα» ερασιτέχνης με 900 αχινούς στη Χαλκίδα

Παράνομο ψάρεμα: Στα «πράσα» ερασιτέχνης με 900 αχινούς στη Χαλκίδα

2 λεπτά ανάγνωσης

Συνεχίζεται το «μπαράζ» ελέγχων από τις λιμενικές αρχές.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, οι έλεγχοι του λιμενικού για τον εντοπισμό παράνομου ψαρέματος. Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στη Χαλκίδα. Στο πλαίσιο διενέργειας αλιευτικών ελέγχων από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας τις απογευματινές ώρες της 17ης Μαίου εντοπίστηκε 33χρονος αλλοδαπός στην παραλία Έξω Παναγίτσα, να έχει αλιεύσει 900 τεμάχια αχινών, σε απαγορευμένη χρονική περίοδο. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας, κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα αχινών και έπειτα επαναποντίστηκε στη θάλασσα, ενώ κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαρτίου εντοπίστηκαν τρεις αλλοδαποί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, να έχουν αλιεύσει 6.070 αχινούς, όπως και στη Θάσο τρεις ερασιτέχνες είχαν αλιεύσει παράνομα 300 αχινούς. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, με 320 τεμάχια, στη Μαλεσίνα  με 4.000 αχινούς όπως επίσης και στη Λάρυμνα με 4.000.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία όσον αφορά στην αλίευση αχινών, επιτρέπεται μέχρι 20 την ημέρα ανά άτομο και 30 ανά σκάφος, και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 400€ έως 3.000€. Αυτό γιατί θεωρούνται προστατευόμενο είδος και η επιβίωση τους κινδυνεύει τώρα ακόμα περισσότερο λόγω της κλιματικής κρίσης και της ανόδου της θερμοκρασίας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτη η γονιμοποίησή τους που ήταν και εξακολουθεί να είναι θέμα τύχης, αφού το θηλυκό απελευθερώνει ένα ωάριο στο νερό το οποίο πρέπει να συναντήσει κάποια στιγμή ένα σπερματοζωάριο από το αρσενικό, το οποίο επηρεάζεται όσο το θαλασσινό νερό γίνεται πιο όξινο δυσκολεύοντας την γονιμοποίηση.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος