Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Κίνδυνος παραλυτικής δηλητηρίασης από οστρακοειδή στη Θεσσαλονίκη – Έκλεισαν δύο ζώνες

Μολυσμένα με παραλυτικές τοξίνες τα οστρακοειδή σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠροσοχή: Κίνδυνος παραλυτικής δηλητηρίασης από οστρακοειδή στη Θεσσαλονίκη - Έκλεισαν δύο ζώνες
spot_img

Μολυσμένα με παραλυτικές τοξίνες τα οστρακοειδή σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Με απόφαση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαγορεύτηκε μέχρι νεοτέρας η αλιεία και συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση, όλων των οστρακοειδών που προέρχονται από τη ζώνη της ΠΕΡΑΙΑΣ, λόγω ανεύρεσης τοξικού φυτοπλαγκού του είδους Alexandrium sp. άνω από τα όρια λήψης μέτρων (Θ7=2.565 κυτ./L). Για την παρουσία Alexandrium . άνω από τα όρια λήψης μέτρων (Θ6=4.652 κυτ./L απαγορεύτηκε η αλίευση και η διάθεση στην αγορά οστρακοειδών και στη ζώνη ΑΓ. Τριάδας. Οι δύο θαλάσσιες περιοχές είναι κλειστές από τις 19/03/2025 εξαιτίας αδυναμίας εκτέλεσης των αναλύσεων που αφορούν τις παραλυτικές θαλάσσιες βιοτοξίνες στην σάρκα Ζώντων Δίθυρων Μαλακίων, λόγω βλάβης τμήματος του εξοπλισμού.

- Advertisement -

Το γένος Alexandrium είναι μια ιδιαίτερα γνωστή ομάδα θαλάσσιων ειδών, λόγω των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία.  Επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερα από 30 αναγνωρισμένα είδη και τρία καλά υποστηριζόμενα συμπλέγματα ειδών. Περίπου τα μισά από τα γνωστά είδη του Alexandrium παράγουν μια σειρά από παραλυτικές τοξίνες οστρακοειδών (PSTs), από τις οποίες η σαξιτοξίνη είναι η πιο ισχυρή  Στον άνθρωπο, η κατανάλωση θαλασσινών μολυσμένων με PST προκαλεί παραλυτική δηλητηρίαση από οστρακοειδή (PSP) στον άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από νευρολογικά συμπτώματα που μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε κατάστημα Σκλαβενίτη στη Λάρισα

Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι ταχεία και εμφανίζεται ήδη από δέκα λεπτά έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Η διάρκεια των επιδράσεων είναι γενικά λίγες ημέρες σε μη θανατηφόρες περιπτώσεις. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και κάψιμο της περιστοματικής περιοχής, αταξία, ίλιγγο, υπνηλία, πυρετό, εξάνθημα και τρεμούλιασμα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και διάρροια. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις οδηγούν σε αναπνευστική ανακοπή εντός 24 ωρών από την κατανάλωση του τοξικού οστρακόδερμου. Εάν ο ασθενής δεν αναπνέει ή εάν δεν ανιχνευτεί σφυγμός, μπορεί να χρειαστούν τεχνητή αναπνοή και ΚΑΡΠΑ ως πρώτες βοήθειες. Δεν υπάρχει αντίδοτο, η υποστηρικτική θεραπεία είναι ο κανόνας και οι επιζώντες αναρρώνουν πλήρως. Το PSP αποτρέπεται από μεγάλης κλίμακας προληπτικά προγράμματα παρακολούθησης (αξιολόγηση των επιπέδων τοξινών σε μύδια, στρείδια, χτένια, μύδια) και το γρήγορο κλείσιμο ύποπτων ή αποδεδειγμένων τοξικών περιοχών αλιείας, έως ότου πέσουν τα επίπεδα τοξινών.

Τα SXT είναι σταθερά παρουσία ακραίων θερμοκρασιών και μεταβολών του pH, επομένως το μαγείρεμα των θαλασσινών δεν εξαλείφει τον κίνδυνο ασθένειας. Τα περιστατικά ανθρώπινων δηλητηριάσεων συνδέονται γενικά με μολυσμένα οστρακοειδή.  Η πρώτη καταγραφή περιστατικών δηλητηρίασης από παραλυτικά οστρακοειδή (PSP) χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα στη Βρετανική Κολομβία, αλλά κρούσματα δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Η εφαρμογή των αποφάσεων ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα