Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άλιμος: Εξερράγη μπύρα τραυματίζοντας σοβαρά στο μάτι μία γυναίκα

ΑρχικήΝέαΆλιμος: Εξερράγη μπύρα τραυματίζοντας σοβαρά στο μάτι μία γυναίκα
spot_img

“Έσκασε” μπύρα Fischer τραυματίζοντας στο μάτι πελάτισσα σουπερμάρκετ – Δικαστική διαδρομή 15 ετών.

Πολλές φορές έχουμε γράψει για ανακλήσεις γυάλινων μπουκαλιών νερού, αναψυκτικών ή κρασιού λόγω κινδύνου έκρηξης. Η αυξημένη πίεση στο μπουκάλι μπορεί να προκληθεί είτε από ελάττωμα στην παρασκευή του μπουκαλιού, είτε από τον πολλαπλασιασμό ζυμομυκήτων και σπάνια βακτηρίων που παράγουν αέρια, όπως CO2 οδηγώντας τα μπουκάλια σε διόγκωση και έκρηξη. Παραθέτουμε μόνο μερικές σχετικές ειδήσεις:

Στην Ελλάδα ένα ανάλογο περιστατικό συνέβη το 2005 το οποίο ακολούθησε μία δικαστική διαδρομή 15 ετών, καταλήγοντας στην δικαίωση και από τον Άρειo Πάγο καταναλώτριας, που τραυματίστηκε στο μάτι όταν εξερράγη γυάλινο μπουκάλι μπύρας Fischer.

Η δικαστική διαδρομή ξεκίνησε το 2005 όταν η γυναίκα πήγε σε σουπερμάρκετ στον Άλιμο και μεταξύ άλλων αγόρασε και μπύρες Fischer που παράγει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. Ένα από τα μπουκάλια όμως ήταν ελαττωματικό και εξερράγη, με αποτέλεσμα ένα κομμάτι γυαλί να εκσφενδονιστεί στο μάτι της και να προκαλέσει ρήξη βολβού και διαμπερές τραύμα κερατοειδούς.

Αμέσως, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου υποβλήθηκε αυθημερόν, υπό γενική αναισθησία, σε συρραφή του τραύματός της.

Τέσσερις μέρες μετά βγήκε από το νοσοκομείο και της δόθηκε φαρμακευτική αγωγή. Παρ’ όλα αυτά ο αριστερός της οφθαλμός παρουσιάζει, λόγω του τραυματισμού του, «εγκλεισμό του τμήματος της ίριδας κατά την περιοχή της 4ης ώρας και μειωμένη οπτική οξύτητα ποσοστού 8-9/10».

Η κατάσταση της όρασής της παρά την πάροδο του χρόνου παρέμενε σταθερά προβληματική, καθώς «παρουσίαζε μείωση της οπτικής οξύτητας». Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να στραφεί κατά της εν λόγω ζυθοποιίας. Έτσι, κατέθεσε αγωγή, διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη. Από τη στιγμή εκείνη και μετά ξεκίνησε ένας δικαστικό Γολγοθάς 15 ολόκληρων ετών σε όλες της βαθμίδες της δικαστικής πυραμίδας.

Το 2007 κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο δύο χρόνια μετά (2009) της επιδίκασε αποζημίωση 50.000 ευρώ, συν του νόμιμους τόκους. Το 2011 η υπόθεση απασχόλησε το Εφετείο Αθηνών και στη συνέχεια, το 2014, τον Αρειο Πάγο μετά από αναίρεση της άτυχης γυναίκας. Οι αρεοπαγίτες το 2014 αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση και ανέπεμψαν την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο για νέα κρίση.

Το 2016 το Εφετείο εκδίδει νέα απόφαση επί της ίδιας υπόθεσης που δικαιώνει μεν την παθούσα, αλλά μειώνει το ποσό της αποζημίωσης (χρηματικής ικανοποίησης) στα 25.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, αφού προηγουμένως έλαβε υπόψη του «την κοινωνική και περιουσιακή κατάσταση των δύο διαδίκων», δηλαδή της ζυθοποιίας και της παθούσας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. επανέρχεται στον Άρειο Πάγο με νέα αναίρεση επί της νέας δεύτερης απόφασης του Εφετείου που δικαίωνε την παθούσα, αλλά οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους νομικούς ισχυρισμούς που προέβαλε η ζυθοποιία και επιδίκασε εις βάρος της εταιρείας τα δικαστικά έξοδα ύψους 2.700 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, ο τραυματισμός της καταναλώτριας «δεν αποδείχθηκε ότι οφείλεται σε κακό εκ μέρους της χειρισμό της ως άνω φιάλης και δεν επισυνέβη βίαιη μεταχείρισή της, όπως εκούσιο χτύπημα αυτής ή πτώση της».

Αντίθετα, «αποκλειστική ευθύνη φέρει η εταιρεία που χωρίς επαρκή έλεγχο προμηθεύτηκε το ελαττωματικό προϊόν». Ειδικότερα, η εν λόγω ζυθοποιία προμηθεύεται αρχικά τις φιάλες από εταιρεία υαλουργίας και σε αυτές εμφιαλώνει την μπίρα που η ίδια παρασκευάζει και επιθέτει το σήμα και την επωνυμία της σε αυτές.

Όμως, οι αρμόδιοι υπάλληλοι αυτής «δεν έλεγξαν επαρκώς, ως όφειλαν, στη γραμμή εμφιάλωσης την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης φιάλης με αποτέλεσμα αυτή να εκραγεί υπό συνθήκες κανονικής χρήσης».

Η κρίση αυτή των δικαστών ενισχύεται, όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, και από την κατάθεση μάρτυρα ο οποίος ήταν υπεύθυνος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της επίμαχης εταιρείας, ο οποίος ανέφερε ότι «ο έλεγχος των φιαλών μετά την πωματοποίησή τους είναι καθαρά δειγματοληπτικός και συγκεκριμένα σε μέσο όρο ημερησίας παραγωγής 40.000 φιαλών ελέγχονται κατά μέσο όρο 300, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες να διατίθενται κατευθείαν μετά την εμφιάλωσή τους σε ευρεία κατανάλωση».

Οι αρεοπαγίτες αυτή τη δεύτερη φορά που έκριναν την ίδια υπόθεση στην απόφασή τους, αφού καταγράφουν το πλέγμα εκείνο των ευρωπαϊκών και ελληνικών νομοθετικών διατάξεων για την προστασία του καταναλωτή και την ασφάλεια των προϊόντων, επισημαίνουν ότι το Εφετείο Αθηνών «διέλαβε στην απόφασή του πλήρεις και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες, ως προς την έκρηξη της φιάλης μπίρας υπό κανονικές συνθήκες χρήσης και ως προς τον ανεπαρκή έλεγχο της ανθεκτικότητας της φιάλης από τα όργανα της ζυθοποιίας, στη γραμμή εμφιάλωσης».

Κατόπιν αυτών το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους σχετικούς ισχυρισμούς της επίμαχης εταιρείας, με τους οποίους ζητούσε να αναιρεθεί η εις βάρος της εφετειακή απόφαση.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο