Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
26.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλλαντίαση (botulism): Η σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΑλλαντίαση (botulism): Η σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών
spot_img

cibum team

Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, τονίζουν τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των καταναλωτών σχετικά με την πρόληψη της αλλαντίασης (βοτουλισμός). Η δηλητηρίαση από αλλαντίαση είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια Clostridium botulinum.

Κίνδυνος από σπιτικές παρασκευές.

Η πρώτη μελέτη εξέτασε επιδημιολογικά δεδομένα για την τροφική αλλαντίαση στη Δυτική Ρουμανία την τελευταία δεκαετία.  Συνολικά, 18 περιπτώσεις τροφικής αλλαντίασης εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και επιβεβαιώθηκαν με εργαστηριακή ανάλυση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό. Η ηλικία των ασθενών ήταν από 19 έως 72 ετών. Η κύρια πηγή θεωρήθηκε ότι ήταν χοιρινό σπιτικά κονσερβοποιημένο κρέας.

Η αλλαντίαση εμφανίζεται σε τρόφιμα που τοποθετούνται σε μπουκάλια ή κουτιά και διατηρούνται στο σπίτι, λόγω ανεπαρκούς προετοιμασίας και ακατάλληλης αποθήκευσης. Στη Ρουμανία, τα γουρούνια σφάζονται το χειμώνα και το κρέας τους διατηρείται, κονσερβοποιείται και συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για μερικούς μήνες.

Από την άλλη, η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης τροφικής αλλαντίασης στην Ευρώπη, σύμφωνα με διαφορετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Control .

Στην περίπτωση αυτή, βρέθηκαν ύποπτα για πρόκληση αλλαντίασης δείγματα τροφίμων συμπεριλαμβανομένων γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών, σαλτσών, αρτοσκευασμάτων, προϊόντων κρέατος και μπαχαρικών και αρωματικών.

Η ανάλυση βιολογικών δειγμάτων σε ύποπτα κρούσματα αλλαντίασης από τρόφιμα πραγματοποιήθηκε με τοπικά νοσοκομεία. Μεταξύ 52 ασθενών με υποψία συμπτωμάτων αλλαντίασης, οι 18 επιβεβαιώθηκαν ως θετικοί.

Τα υπολείμματα τροφίμων που σχετίζονται με τις ύποπτες περιπτώσεις επίσης αναλύθηκαν και ήταν θετικά σε πέντε περιπτώσεις με τα περισσότερα να είναι σπιτικά προϊόντα.

Και οι δύο μελέτες απέδειξαν τη σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών για την αποφυγή επικίνδυνων εστιών αλλαντίασης, τονίζοντας πως η βοτουλινική τοξίνη συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, τόσο αναφορικά με τα βιομηχανικά προϊόντα τροφίμων, όσο όμως και με τα σπιτικά.

Πηγή: FSN

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα