cibum team
Πρόληψη Food Fraud – Συστάσεις
- Οικονομική ευπάθεια (πόσο οικονομικά ελκυστική είναι η απάτη),
- Ιστορικά δεδομένα (έχει συμβεί),
- Ανιχνευσιμότητα (π.χ. πόσο εύκολο είναι να ανιχνευθεί, υπάρχει συστηματικός έλεγχος),
- Πρόσβαση σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και τελικά προϊόντα στην αλυσίδα εφοδιασμού,
- Σχέση με τον προμηθευτή (π.χ. μακροχρόνια σχέση ή άμεση αγορά),
- Πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητου συγκεκριμένου συστήματος ελέγχου για απάτη και αυθεντικότητα,
- Πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού (π.χ. μήκος, προέλευση και όπου το προϊόν έχει αλλάξει/υποστεί ουσιαστική επεξεργασία).
FSSC Tip 3. Το σχέδιο υποστηρίζεται από το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (FSMS) του οργανισμού για όλα τα προϊόντα του, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει στοιχεία συστήματος όπως εκπαίδευση, εσωτερικούς ελέγχους, ανασκόπηση της διοίκησης κ.λπ. καθώς και μέτρα επιχειρησιακού ελέγχου, δραστηριότητες επαλήθευσης, διορθώσεις και διορθωτικές ενέργειες, ευθύνες, τήρηση αρχείων, δραστηριότητες επαλήθευσης, συνεχής βελτίωση. Παραδείγματα δραστηριοτήτων επαλήθευσης μπορεί να είναι η επαλήθευση προέλευσης/ετικέτας, δοκιμές, έλεγχοι προμηθευτών, διαχείριση προδιαγραφών. Επιπλέον, το FSMS πρέπει επίσης να συμπεριλάβει το στοιχείο πρόληψης του Food Fraud, π.χ. πολιτικές, εσωτερικούς ελέγχους, αναθεώρηση της διοίκησης κλπ.
GFSI (1) τύπος Food Fraud |
Ορισμός από SSAFE (2) | Παραδείγματα από GFSI FFTT (3) | Γενικός τύπος Food Fraud |
Dilution (διάλυση / αραίωση) | Η διαδικασία της ανάμιξης ενός υγρού συστατικού υψηλής αξίας με ένα υγρό χαμηλότερης αξίας. | • Εμποτισμένα προϊόντα χρησιμοποιώντας μη πόσιμο / μη ασφαλές νερό. • Ελαιόλαδο αραιωμένο με δυνητικά τοξικό έλαιο δέντρων τσαγιού. |
Νόθευση |
Substitution (υποκατάσταση / αντικατάσταση) | Η διαδικασία αντικατάστασης ενός συστατικού ή μέρους του το προϊόν υψηλής αξίας με άλλο συστατικό ή μέρος του προϊόντος χαμηλότερης αξίας. | • Ηλιέλαιο μερικώς υποκατεστημένο με ορυκτέλαιο. • Υδρολυμένη μη βρώσιμη πρωτεΐνη στο γάλα. |
Νόθευση / Παραποίηση |
Concealment (απόκρυψη) | Η διαδικασία απόκρυψης της χαμηλής ποιότητας ενός συστατικού ή ενός προϊόντος τροφίμων. | • Πουλερικά με ένεση ορμονών για την απόκρυψη ασθενειών. • Επιβλαβής χρωματισμός τροφίμων που εφαρμόζεται σε φρέσκα φρούτα για να καλύψει ελαττώματα. |
Νόθευση / Παραποίηση |
Unapproved enhancements (Μη εγκεκριμένες βελτιώσεις) | Η διαδικασία προσθήκης άγνωστων και αδήλωτων υλικών στα προϊόντα τροφίμων προκειμένου να ενισχυθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. | • Μελαμίνη που προστίθεται για να ενισχύσει του πρωτεϊνικού προφίλ. • Χρήση μη εξουσιοδοτημένων προσθέτων (χρωστικές Sudan σε μπαχαρικά). |
Νόθευση / Παραποίηση |
Mislabeling (Λανθασμένη επισήμανση) | Η διαδικασία τοποθέτησης ψευδών ισχυρισμών στις συσκευασίες για οικονομικό όφελος. | • Λήξη, προέλευση (μη ασφαλής προέλευση). • Τοξικός ιαπωνικός γλυκάνισος με ετικέτα ως κινέζικος αστεροειδής γλυκάνισος. • Λανθασμένη ή ελλειπής επισήμανση ανακυκλωμένου μαγειρικού λαδιού. |
Παραποίηση |
Grey market production/ theft/diversion (Προϊόντα «γκρίζας αγοράς» / κλοπή / εκτροπή) |
Εκτός πεδίου εργαλείου SSAFE | • Πώληση πλεονάζοντος αδήλωτου προϊόντος | Υπεξαίρεση / Κλοπή |
Counterfeiting (Απομίμηση) | Η διαδικασία αντιγραφής της επωνυμίας, της ιδέας συσκευασίας, της συνταγής, της μεθόδου επεξεργασίας κ.λπ. των τροφίμων για οικονομικό όφελος. | • Πλαστά αντίγραφα δημοφιλών τροφίμων που δεν παράγονται από την ”μητρική” εταιρία. | Απομίμηση |
Σημειώσεις: |
Ακτίνες Χ: χρήση για την ζύγιση προϊόντων με απίστευτες δυνατότητες
Χρώμα τροφίμων: Πόσο σημαντικό είναι;
Μείωση των τροφιμογενών ασθενειών λόγω της πανδημίας
Salmonella Coeln: 30 κρούσματα στη Σουηδία
Εστίαση: Έκαναν μέτρια κριτική στο Google και ο ιδιοκτήτης τους… την είπε για την ερωτική τους ζωή!
Δωρεάν εφαρμογή λογισμικού για την αξιολόγηση χημικών κινδύνων. QSAR TOOLBOX
Οι καλύτερες βελγικές σοκολάτες είναι… ελληνικές!
Weetabix: Η «μάχη» του μπισκότου στο Twitter
Η βρετανική κυβέρνηση σώζει τη βιομηχανία κρέατος που κινδυνεύει λόγω έλλειψης CO2
Βούτυρο Maître d’Hôtel: Πώς να φτιάξετε αρωματικό βούτυρο