Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
26 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ακτίνες Χ: χρήση για την ζύγιση προϊόντων με απίστευτες δυνατότητες

ΑρχικήΝέαΑκτίνες Χ: χρήση για την ζύγιση προϊόντων με απίστευτες δυνατότητες
spot_img

του Νίκου Γδοντέλη*

Ακούγεται παράξενο να μπορούμε να μετρήσουμε το βάρος ενός προϊόντος χωρίς να το ζυγίσουμε. Κι όμως έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού εισάγεται στην βιομηχανία τροφίμων η μέτρηση μάζας ενός προϊόντος με την χρήση ακτίνων Χ. Με την μέτρηση της πυκνότητας του αντικειμένου και την συσχέτισή της με τις διαστάσεις του προς ζύγιση αντικειμένου, μπορεί να υπολογιστεί το βάρος ενός αντικειμένου. Μια τέτοια μέθοδος που εφαρμόζεται στην γραμμή παραγωγής μπορεί να δώσει ικανοποιητικό από πλευράς ακρίβειας αποτέλεσμα, αν και δεν έχει την ακρίβεια της πιο παραδοσιακής ζύγισης πχ με checkweighers. Ωστόσο, ανάλογα με την απαιτούμενη ακρίβεια, μπορεί να είναι αρκετό ώστε να απομακρύνει τα τεμάχια που αποκλίνουν σημαντικά από την αποδεκτή τιμή.

Αυτό όμως που κάνει άκρως ενδιαφέρουσα την χρήση συστημάτων ακτίνων Χ για ζύγιση προϊόντων, είναι η δυνατότητα εστίασης στο βάρος μόνο ένα συγκεκριμένου τμήματος ενός αντικειμένου. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τη ζύγιση ενός έτοιμου γεύματος σε δισκάκι πολλαπλών διαμερισμάτων. Ένας ζυγός ελέγχου στην γραμμή παραγωγής τύπου checkweigher, μπορεί να ζυγίσει μόνο το πλήρες γεύμα. Ένα σύστημα ακτίνων Χ θα μπορούσε όχι μόνο να καθορίσει το πλήρες βάρος του γεύματος αλλά να μετρήσει το βάρος κάθε τροφίμου ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορούσε να εντοπίσει  προϊόντα με κάποιο συστατικό σε χαμηλότερη συγκέντρωση / βάρος από το προβλεπόμενο,  διευκολύνοντας τη διόρθωση του ζητήματος. Το μόνο σίγουρο είναι πως η εισαγωγή της τεχνολογίας ακτίνων Χ στην ζύγιση είναι αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς με σπουδαίες προοπτικές. 

* Ο Νίκος Γδοντέλης είναι Βιολόγος MSc Food Science, Γενικός Διευθυντής της AG ADVENT AE

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σκουλήκι μέσα σε ελληνικές φρυγανιές ευρείας κατανάλωσης!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμορφούμενου προϊόντος πριν την ημερομηνία λήξης

Listeria στα Ιταλικά λουκάνικα ΑΙΑ: 6 θάνατοι και 61 ασθενείς – Διανομή σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης τροφίμων στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα